Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 15:22

Η Δανία μας μάρανε, που εκεί σε λίγο οι ΑΠΕ 100%, εδώ από όλους κάρβουνο και πετρέλαιο για πάντα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θυμάστε εκείνα τα τρισχαριτωμένα του ΓΑΠ για τα "λεφτά που υπάρχουν" και για  τη Δανία του νότου; Λίγο μετά ακολούθησε το διάγγελμα από το Καστελόριζο και από πίσω το πρώτο σοκ από το πρώτο μνημόνιο. Τα λεφτά όχι μόνο δεν υπήρχαν αλλά είμασταν μέσα μέχρι τα μπούνια. Όσο για τη Δανία, πλάκα μας έκανε. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε σ'αυτό το άρθρο είναι το δίδυμο Δανία - περιβαλλοντική προστασία. Λοιπόν σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παρισίου οι Ανανεώσιμες Πηγής Ενέργειας (ΑΠΕ) θα πρέπει να καταλαμβάνουν όλο και πιο μεγάλο ποσοστό στην ενέργεια που παράγει και καταναλώνει κάθε χώρα. Υποτίθεται ότι αυτή η επιλογή θα είναι το βασικό μέτρο ενάντια στην κλιματική αλλαγή και ένας σημαντικός παράγοντας που θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά. Η Δανία λοιπόν, ήδη οδεύει προς παραγωγή της ηλεκτρικής της ενέργειας κατά 100% από ΑΠΕ. Όσο για μάς....

 

Σύμφωνα με αυτά που ψηφίστηκαν το 2015 στη Συμφωνία των Παρισίων, αυτή περιέχει τα σταθερά και αμετάβλητα στοιχεία των όσων συμφωνήθηκαν. Πολλά από αυτά που περιέχονται είναι νομικά δεσμευτικά (που υποδεικνύεται από τη χρήση της λέξης «shall»).

Τόσο η Απόφαση της COP21 όσο και η Συμφωνία των Παρισίων ευρίσκονται στην ιστοσελίδα της Γραμματείας της UNFCCC.
Η Συμφωνία θα κατατεθεί στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις 22 Απριλίου του 2016 θα ξεκινήσει μια χρονική περίοδος ενός (1) έτους δηλ. 21-4-2017 για υπογραφή αποδοχής από τις χώρες. Εκ μέρους της Ελλάδας ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, υπέγραψε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, την Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, σε ειδική εκδήλωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφόσον, τουλάχιστον 55 χώρες, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσης (ratification) της.

Αυτό βασικά που συμφώνησαν αρχικά στο Κιάτο και μετά στο Παρίσι έχει να κάνει με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ότι δηλαδή η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν: οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές. Για να τις σταματήσουμε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πρέπει να πετύχουμε μία πραγματική Ενεργειακή Επανάσταση.

Γιατί τώρα αυτή η αναφορά στο θέμα αυτό; Διότι έχουμε στα χέρια μας τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό 21017 - 2035, όσον αφορά την χώρα μας που τον πραγματοποίησε η κυβέρνηση. Όσοι ενδιαφέρονται για τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα ας διαβάσουν το κείμενο που ακολουθεί, που είναι μια ανάλυση της Greenpeace. Τους προειδοποιούμε ότι θα στεναχωρηθούν. 

Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός τον οποίο η Greenpeace έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, βρίσκεται εκτός κάθε κλιματικής και ενεργειακής πραγματικότητας και εγκλωβίζει τη χώρα στα ορυκτά καύσιμα για πολλές δεκαετίες.

Η ‘Mελέτη ανάλυσης και σχεδιασμού του ελληνικού ενεργειακού συστήματος για την περίοδο 2017 – 2035’[1],[2] αποτελεί ύμνο στην αδιαφάνεια και την προχειρότητα και αγνοεί όχι μόνο τις επιταγές της επιστήμης για μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2035, αλλά και τις κοσμογονικές, τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Η Greenpeace θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο ώστε το κείμενο αυτό να αποσυρθεί και να ακυρωθεί κάθε καταστροφική πρόβλεψη που περιέχει.

Η μελέτη σχεδιάζει την ενεργειακή πολιτική για τα επόμενα είκοσι χρόνια, αγνοώντας την υποχρέωση που απορρέει από τη Συμφωνία του Παρισιού και θέλει τις κυβερνήσεις να καταθέτουν έως το 2020[3] βελτιωμένες προτάσεις με στόχο τη συγκράτηση της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C, δηλαδή μηδέν ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από τα μέσα του αιώνα.

“Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι αντιεπιστημονικός και ανήθικος. Πίσω από τον τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ που τον έχει συντάξει κρύβεται η ΔΕΗ. Ας είμαστε ξεκάθαροι με ένα πράγμα: δεν υπάρχουν μνημόνια, θεσμοί ή δανειστές που επιβάλλουν ένα μέλλον με κάρβουνο, μαζούτ και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Αυτό το έγκλημα το υπογράφει οικειοθελώς η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ηγεσίας της ΔΕΗ, της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ και του υπόλοιπου λόμπι των ορυκτών καυσίμων”,

τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος του τμήματος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει 4 διαφορετικά σενάρια. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των σεναρίων:

  • Σε κανένα σενάριο η ηλεκτροπαραγωγή δεν καλύπτεται κατά 100% από ΑΠΕ και δεν μηδενίζονται οι εκπομπές από την ηλεκτροπαραγωγή.
  • Στα σενάρια 1 – 3, οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια ‘παγώνουν’ για το διάστημα 2025 – 2030.
  • Οι τιμές κόστους φωτοβολταϊκών που εκτιμώνται για το 2030 είναι παρόμοιες με αυτές που δημοπρατήθηκαν φέτος στο διαγωνισμό!
  • Η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται περίπου κατά 30% έως το 2035 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014, χωρίς να φαίνεται αν υπάρχει επίπτωση λόγω πιθανής αύξησης του εξηλεκτρισμού του τομέα των μεταφορών και της θέρμανσης.
  • Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην καλύτερη περίπτωση μειώνονται μόλις κατά 28% έως το 2035 σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.
  • Αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς του πετρελαίου ως το 2035, ενώ η πετρελαϊκή παραγωγή μειώνεται μόλις κατά 40% .
  • Αγνοούνται οι τεχνολογίες των ηλιοθερμικών και της αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτών).
“Ίσως το χειρότερο στοιχείο του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μιζέρια που αποπνέει και η παντελής απουσία οράματος. Την ώρα που ο Elon Musk προσφέρεται να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Νότιας Αυστραλίας με ΑΠΕ και αποθήκευση[4] και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία οδεύουν ολοταχώς προς 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή[5], στην Ελλάδα η ΔΕΗ και η επιτροπή ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν ότι σε είκοσι χρόνια από τώρα θα έχουμε ακόμα λιγνίτη και μαζούτ. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε αυτό το κείμενο να μην υλοποιηθεί ποτέ. Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ένα καθαρό, ασφαλές και δίκαιο μέλλον”,

τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Τα ελάχιστα πραγματικά προοδευτικά στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο του σχεδιασμού, (οι αναφορές στην ενεργειακή δημοκρατία, στη σύνδεση της εξοικονόμησης και των ΑΠΕ με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας), περισσότερο λαμβάνονται ως θεωρητικές ασκήσεις ύφους, αφού διαψεύδονται τόσο από τα ίδια τα σενάρια του κειμένου, όσο και από την σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα (βλέπε ανυπαρξία εθνικής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση φαραωνικών έργων ορυκτών καυσίμων, αδιανόητα εμπόδια στην ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής κ.α.).

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το απαράδεκτο κείμενο και να αδρανοποιήσει όσους – εντός της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων – θέτουν εμπόδια στη μετάβαση σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών, να ξεκινήσει με διαφάνεια τον δημόσιο διάλογο και να φέρει στο τραπέζι ενεργειακό σχεδιασμό που οδηγεί σε 100% ΑΠΕ.


Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης, τα κεφάλαια 10 – 11 ‘περιλαμβάνουν τους βασικούς άξονες πολιτικής για κάθε τομέα και αποτελούν το βασικό πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής που μπορεί να υλοποιήσει η χώρα για το διάστημα τουλάχιστον μέχρι το 2030…’ ‘…προέρχονται στον μεγαλύτερο βαθμό από συνεισφορά των μελών της επιτροπής ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ΄.

[2] Δείτε εδώ την πλήρη έκθεση και την περίληψή της 

[3] Το 2018, η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές θα εκπονήσει ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις από την υιοθέτηση στόχου για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας στον 1.5oC. Κάθε κυβέρνηση θα κληθεί το 2020 να αναθεωρήσει την κλιματική και ενεργειακή πολιτική της και να αναβαθμίσει τους αντίστοιχους στόχους της έως το 2030.

[4] http://www.bbc.com/news/business-39229255

[5] https://energytransition.org/2016/06/portugal-moving-to-100-renewables/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 21:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση