Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 10:21

"El Salto" σημαίνει "Το Άλμα", που θα επιδιώξουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους 20 ΜΜΕ στην Ισπανία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάποιοι από τους επισκέπτες μας ίσως και να έχουν παρατηρήσει μια κάποια συνεργασία που υφίσταται ανάμεσα σε δύο τοπικά σάιτ, τη Σταγόνα και το Δραπετσίνι. Μια συνεργασία  που βασικά εντοπίζεται στις συνεντεύξεις συμπολιτών μας που ασχολούνται κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση, δίχως όμως να εξαντλείται μόνο σ'αυτές. Κάτι παρόμοιο σε πιο μεγάλη κλίμακα ξεκίνησε πρόσφατα στην Ισπανία. Στην ουσία η κινούσα δύναμη τέτοιων εγχειρημάτων είναι η πολλάκις επιβεβαιωμένη από την ιστορία άποψη σχετικά με τα πολύ καλύτερα αποτελέσματα που παράγει η ένωση. Όπως κι εκείνη η συνεργασία που δε θεωρεί πως η σωστή άποψη είναι μόνο μία και την συνεπαγόμενη αρχή ότι η απόπειρα διαλόγου και συνθέσεων είναι το άλφα για έναν καλύτερο κόσμο. 

 

 

Στην Ισπανία λοιπόν, 20 ΜΜΕ από διαφορετικές περιοχές, διαφορετικής θεματικής και μορφής ( έντυπο, σάιτ, βίντεο, ραδιόφωνο, φωτογραφία) ενώθηκαν και συνεργάζονται καθένα με τον δικό του τρόπο για να κάνουν ένα νέο μέσο ενημέρωσης χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά από τον κόσμο.

Για έξι μήνες τα 20 αυτά μέσα θα προωθήσουν μια εκστρατεία με στόχο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για τη δημιουργία του. Παράλληλα πληθαίνουν οι Ισπανοί που υπογράφουν το μανιφέστο για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής δημοσιογραφίας που βασίζεται σε τέσσερις αρχές: Οικονομική ανεξαρτησία από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα κόμματα, δημοκρατική και οριζόντια λειτουργία, ποιότητα και εγκυρότητα και συνεργασία αντί ανταγωνισμό.

Με λίγα λόγια το "El Salto", όπως ονομάστηκε το νέο αυτό μέσο, είναι μία πρόταση για μια διαφορετική ενημέρωση που βασίζεται σε διαφορετικές μορφές συνεργασίας που μοιράζονται πόρους, ιδέες, εξειδίκευση μέσα από κοινές έρευνες. Τέλος καθένα από τα συνεργαζόμενα μέσα έχει επιλέξει το δικό του βαθμό εμπλοκής στο El Salto και εκτός από μία κοινή διαδικτυακή πύλη, ένα ραδιόφωνο και μία web tv θα εκδίδουν και ένα μηνιαίο περιοδικό.

Πέρα από το μοίρασμα ενός κοινού ιστότοπου και της πλατύτερης διάδοσης του περιεχομένου, ένας από τους στόχους του νέου Μέσου είναι να συγκεντρώσει πόρους για να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οπτικο-ακουστικής παραγωγής, δίνοντας βήμα σε νέους παραγωγούς.Η ιδέα έχει ενθουσιάσει πολλούς και κάθε εβδομάδα προστίθενται και νέα Μέσα. Ανάμεσά τους και κάποια διεθνή, όπως τα Desinformémonos (Μεξικό), La Vaca (Αργεντινή), Brecha (Ουρουγουάη), με τα οποία έχουν υπάρξει συμφωνίες συνεργασίας και ανταλλαγής περιεχομένων και συντονισμού κοινής θεματικής και ερευνών. Το πρώτο τους στοίχημαΜέσα σε ένα εξάμηνο να φτάσουν τα 10.000 μέλη-εταίρους.

Ευχόμαστε τα καλύτερα στους ανθρώπους του El Salto, ευχόμαστε δηλαδή αυτή η προσπάθεια να ανεβάσει αισθητά τον πήχη της ενημέρωσης στην Ισπανία επηρεάζοντας και τα άλλα μέσα. Και ελπίζοντας ότι η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα επιδράσει θετικά ώστε πολίτες από άλλες χώρες να κάνουν τις δικές τους προσπάθειες. Με άλλα λόγια, άντε και στα δικά μας, όπου η ενημέρωση που προσφέρουν όλα τα μέσα δεν περνάει με τίποτα τη βάση. 

Αποσπάσματα από το Μανιφέστο του «El Salto»

Μας λένε: Ανταγωνίσου, είναι η λογική της αγοράς. 

Απαντάμε: Ας συνεργαστούμε, ας λειτουργήσουμε διαφορετικά.

Μας λένε: Για να υπάρχει τάξη πρέπει να υπάρχει ιεραρχία.

Απαντάμε: Για να υπάρχει τάξη, πρέπει να υπάρχει οριζόντια δομή, καλός συντονισμός και συλλογική ευφυΐα.

Μας λένε: Οποιος πληρώνει έχει πρόσβαση στα περιεχόμενα.

Απαντάμε: Ολη η πληροφόρηση πρέπει να είναι προσβάσιμη από την πρώτη στιγμή. Οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν πρέπει να περιορίζουν το δικαίωμά μας στην ενημέρωση.

Μας λένε: Είναι αναπόφευκτο να χρηματοδοτείσαι με διαφήμιση από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλιώς η ενημέρωση δεν είναι βιώσιμη.

Απαντάμε: Ας κάνουμε ένα μέσο συλλογικής ιδιοκτησίας. Η πραγματική ανεξαρτησία κατακτάται όταν δεν εξαρτάσαι από μεγάλους διαφημιστές, ιδίως αν είναι πολυεθνικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν το περιεχόμενό σου.

Μας λένε: Τα «χορηγούμενα περιεχόμενα» συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και δεν βλάπτουν κανέναν.

Απαντάμε: Να πουλάς διαφήμιση σαν να ήταν ενημέρωση δεν είναι ηθικό, διαστρεβλώνει την ιδέα της δημοσιογραφίας και σημαίνει εξαπάτηση του κοινού.

Μας λένε: Οσο πιο υψηλή και εξειδικευμένη η θέση του στην ιεραρχία, τόσο μεγαλύτερος και ο μισθός, είναι λογικό.

Απαντάμε: Ας σπάσουμε τη λογική του ό,τι είναι αναπαραγωγικό είναι και παραγωγικό, και πάλι οριζόντια δομή και μισθολογική ισότητα: πολλές αόρατες δουλειές είναι απαραίτητες για να προχωρήσει ένα μέσο ενημέρωσης, ας είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο.

Μας λένε: Μειώστε κόστη όσο μπορείτε.

Απαντάμε: Πιστεύουμε ότι τα κόστη δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, μοίρασμα του εντύπου με ποδήλατα και βιωσιμότητα της ζωής βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασής μας.

Μας λένε: Η αντικειμενικότητα και η επαγγελματικότητα πάνε μαζί.

Απαντάμε: Η αντικειμενικότητα δεν υπάρχει, το τίμιο είναι να εξηγείς από ποια πλευρά γράφεις και βλέπεις την πραγματικότητα. Δεν ζούμε σε γυάλινο πύργο, θέλουμε να συμβάλουμε στην κοινωνική αλλαγή, στον μετασχηματισμό της πραγματικότητας με ποιοτικά περιεχόμενα.

Μας λένε: Αδύνατο.

Απαντάμε: Ηδη το κάνουμε.

Ας κάνουμε «Το Αλμα» (Εl Salto).

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 05:23

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση