Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 18:38

Έχω ένα παράπονο μεγάλο...και ένα καημό τα ζώα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Έχω παράπονο μεγάλο... το λένε απογοήτευση δεν ξέρω, το λένε σόκ των δήμων πάλι δεν ξέρω να σας πώ, γιατί ακόμη ευελπιστώ στον “άλλο δρόμο”. Είμαι 3 χρόνια σχεδόν στη 5μελή επιτροπή του Δήμου μας ( Κερατσινίου Δραπετσώνας) για τα αδέσποτα ζώα, με όνειρα, όρεξη, και 27 έτη στις επάλξεις για τα δικαιώματα των ζώων, οο ναί πέρασαν πολλοί σε αυτό τον Δήμο, υποσχέσεις ακούσαμε πολλές μα κανείς μέχρι τώρα δεν έκανε την διαφορά. Έγιναν κάποιες ενέργειες απο τον Δήμο μας όπως το ληξιαρχείο αδέσποτων ζώων, των δεσποζόμενων ακόμη εκκρεμεί, μέχρι εκεί.
Δυστυχώς τελμάτωσε, μένουν αναπάντητα σοβαρά αιτήματα- ερωτήματα που θέτω στην 5μελή επιτροπή, να μην παίρνουμε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα απο το δικεπάζ, να ανακυκλώνουμε την καθίζηση την προχειρότητα, και την υποβάθμιση του θέματος, εγώ να γίνομαι το μαύρο πρόβατο που τους πιέζει, να μην προχωράει τίποτα σε αυτόν τον τομέα. Νοιώθω σαν μην ακούει κανείς, σαν να μην θέλουνε να ακούσουνε απλά γιατί υπάρχουν πάντα οι χρήσιμοι ηλίθιοι φιλόζωοι που τα μπαλώνουν...
Αν οι Δήμοι θα κάνουν κάτι, θα είναι πάντα πρόχειρο, προσωρινό και σχεδόν πάντα στην λογική ότι τα αδέσποτα ενοχλούν. Τα στοιβάζουμε κάπου, σε Νταχάου σκυλιών ή αλλιώς δημοτικά καταφύγια ή Δικεπάζ, οπουδήποτε αρκεί να μην τα βλέπουμε και μας ενοχλούν.Και αυτά για τους σκύλους μόνο. Για τα επείγοντα περιστατικά σαββατοκύριακου ή αργιών που το δικεπάζ είναι σε διακοπές και δεν έχουμε ένα μικρό χώρο 20 τ.μ. να τα φυλάξουμε, η αστυνομία ειδοποίησε ότι δεν έχει χώρο φύλαξης και με τη σειρά της θα αφήνει στο δρόμο ιδιαίτερα περιστατικά, δεν είναι αρμοδιότητά της. Τι να πρωτογράψω αλήθεια, οι γάτες όμως είναι τα πιο αδικημένα, για αυτές και θα σας αναφέρω πολλά που δεν ξέρετε, όταν ο Δήμος κωφεύει.
Για τις γάτες; που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο αδέσποτων δεν έχουν απολύτως τίποτα, ούτε καν το υποτυπώδες πρόγραμμα που έχουν ελάχιστοι δήμοι για τα σκυλιά.[ δεν πρέπει να διστάζουμε να καταγγέλουμε τους Δήμους που δεν έχουν πρόγραμμα ή έχουν αλλά το κακοδιαχειρίζονται.] Καταγγελία και με fax στον εισαγγελέα.Αν όλοι μαζί το κάνουμε θα αναγκαστούν να ασχοληθούν.Οι γάτες που αναπαράγονται με τρελούς ρυθμούς στον δρόμο, ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος των σκύλων. Οι δε κακοποιήσεις άγνωστες.
Τα γατιά χρειάζονται περίθαλψη και το κράτος να απουσιάζει.. Ποιός θα βοηθήσει; φυσικά οι εθελοντές. Οι άνθρωποι με ευαισθησίες και συνείδηση που δεν μπορούνε να τρώνε στην ταβέρνα ενώ δίπλα τους παρακολουθούνε πεινασμένα αδέσποτα με τα σάλια να τους τρέχουν.Που δεν θα προσπεράσουν το άρρωστο ή χτυπημένο ζώο αν και γνωρίζουν ότι δεν έχουν να δώσουν τα εκατοντάδες ευρώ που θα τους ζητήσει ο κτηνίατρος.
Φανταστείτε να υπήρχαν στους δρόμους άρρωστοι και χτυπημένοι άνθρωποι και να μην υπήρχε ούτε η υποτυπώδης κρατική πρόνοια που έχουμε με τα υπό διάλυση δημόσια νοσοκομεία. υπάρχουν οι κτυπημένα γατιά απο αμάξια, να αιμορραγούν και οι δημότες να μην ξέρουν τι να κάνουν. Όλοι τους παίρνουνε τους φιλοζωικούς συλλόγους να λύσουν τα προβλήματα των δήμων.Όλοι τους θέλουνε να μεταφέρουμε εμείς σε κτηνιατρείο όποιο αδέσποτο άρρωστο βρίσκουν στο δρόμο... είναι γνωστό με τον Ν.4039/2012 θεσμοθετήθηκε η ορθή διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς με σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού τους. Η διαχείριση αδέσποτων γατιών γίνεται με αποκλειστικά έξοδα των τοπικών φιλοζωικών συλλόγων και “εθελοντών ηλίθιων” καθώς ο Δήμος δεν τις εντάσσει στο πρόγραμμα ελέγχου πληθυσμού (στείρωσης, περίθαλψης, εμβολιασμού και επανένταξης) με το αιτιολογικό ότι το πρόγραμμα το διαχειρίζεται το δικεπάζ δεν είναι εφικτό να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα στειρώσεων χωρίς κρατική βοήθεια χρηματοδότησης, τότε πως άλλοι δήμοι το διαχειρίστηκαν μια χαρά..πχ. ο δήμος Ταύρου-Μοσχάτου, η Κηφισιά κάλλοι.
Πιο συγκεκριμένα ο Νόμος 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014 αναφέρει τα εξής:
  • Άρθρο 1 παρ. ε. του Ν.4039/2012 "Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους."
  • Άρθρο 9. παρ. 1 "Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και την διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς .
  • Άρθρο 5 παρ. 1 - ΚΥΑ 331/10301/25-1-2013 "Για τη δημιουργία βιολογικού φραγμού κατά της λύσσας και την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλεται η διασφάλιση του προληπτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού όλων των σκύλων και γατών ηλικίας άνω των τριών μηνών.
  • Άρθρο 5 παρ. 3 - ΚΥΑ 331/10301/25-1-2013 "Στην περίπτωση των αδέσποτων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών, επιβάλλεται η διασφάλιση του προληπτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού στις περιπτώσεις που αυτά δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού κατά της λύσσας, μέχρι την στιγμή της εξέτασης τους, ή έχει παρέλθει η ημερομηνία του επαναληπτικού τους εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμου 4039/2012 (Α΄ 15/2-2-2012)"
Σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι οι Δήμοι, υποχρεούνται βάσει του Ν.4039/2012 να διαχειρίζονται το σύνολο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς της περιοχής ευθύνης τους δηλαδή σκύλους και γάτες με σκοπό τον έλεγχο του πληθυσμού τους, αφετέρου, σύμφωνα με την ΚΥΑ περί της παθητικής επιτήρησης Λύσσας στην χώρα μας, οι Δήμοι υποχρεούνται και να σημαίνουν και να εμβολιάζουν γάτες, εκτός από την στείρωσή τους. Σύμφωνα με τα ανωτέρω οι εν λόγω δήμοι είναι ξεκάθαρο ότι παραβαίνουν τον Νόμο και ζητώ από εσάς άμεσα την αποστολή διευκρινιστικής επιστολής με σκοπό να ενταχθούν στο πρόγραμμα διαχείρισης και οι γάτες της περιοχής όπως προβλέπουν οι ανωτέρω διατάξεις.
Ελπίζω για καλύτερες μέρες, αυτό μόνον κρατά τους αγώνες μας! Ελπίδα και όραμα πάνε μαζί! Ο Δήμος;

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 18:44

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση