Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 10:26

Αφιερωμένο σε όλους μας, από τους ενωμένους Podemos με αγάπη και σεμνότητα.

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από μία συνέντευξη που παραχώρησε η ευρωβουλευτής των Podemos Τάνια Γκονθάλεθ στον Αργύρη Παναγόπουλο εν όψει του 2ου συνεδρίου των Podemos που διεξείχθει μια βδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 12-13 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο αυτό ο 38χρονος Ιγκλέσιας επανεξελέγη γενικός γραμματέας με ποσοστό 89%. Η λίστα του εξέλεξε 37 μέλη στην "Επιτροπή των Πολιτών", αυτή του 33 χρονου Ερεχόν 23 και η Αντικαπιταλιστική Αριστερά των Ουρμπάν και Ροντρίγκεθ 2.

 

Ένα ποσοστό 56% ψήφισε την πολιτική αντζέντα του Ιγλέσιας, ένα 33% αυτήν του Ίνιγο Ερεχον και ένα 10% των αντικαπιταλιστών. Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ιγκλέσιας υποστήριξε τη διατήρηση της συμμαχίας των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά και τον κινηματικό χαρακτήρα τους, σε αντίθεση με τον βασικό αντίπαλό του, τον πολιτικό γραμματέα Ινίγο Ερεχόν, ο οποίος ζητούσε μια «στροφή» του κόμματος προς το κέντρο προκειμένου να μπορέσει να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές (PSOE). Στο συνέδριο ψήφισαν γύρω στα 150.000 μέλη του Podemos. 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Δύναμή μας ο πλουραλισμός και η ενότητα". Από την συνέντευξη αυτή διαλέξαμε δύο κομμάτια που αναφέρονται στην εσωκομματική δημοκρατία. Κι αυτό διότι είναι καλοδιατυπωμένα τόσο ώστε οξύνεται η απορία μας που μας προκύπτει διαρκώς για το θέμα αυτό. Πως γίνεται λοιπόν, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα της αριστεράς γιατί οι άλλες έτσι κι αλλιώς κρατούν μικρά καλάθια, να ορκίζονται στην όσο πιο πλατειά δημοκρατία και να αγωνίζονται γι'αυτήν και όταν φτάνει η στιγμή να την εφαρμόσουν στο εσωτερικό των κομμάτων τους πάντα το έλλειμμα να είναι μεγάλο; Όταν μάλιστα κερδίσουν την εξουσία, τότε αυτό που πάγια παίρνει κεφάλι είναι η εμπράγματη ευφυΐα που επινοεί τρόπους και διαδικασίες έτσι ώστε η πλειοψηφία να περιθωριοποιεί τις εσωκομματικές μειοψηφίες. Αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί αυτή η επιλογή πάντα εμφανίζεται και ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές κερδίζει τις μάχες.  

Τα αποσπάσματα 

Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων, να εκδημοκρατίσουμε ακόμη περισσότερο την οργάνωσή μας, να στηρίξουμε τον μεγαλύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών, να ριζώσουμε τις προτάσεις μας στις τοπικές κοινωνίες και να φτάσουμε και να πείσουμε πολύ περισσότερο κόσμο. Κάναμε πάρα πολλά πράγματα και με την παρουσία μας αλλάξαμε την ισπανική πολιτική και την κοινωνία, αλλά μας μένουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουμε για να αλλάξουμε την χώρα.

Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε τη χώρα μας. Το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τις πλατείες πρέπει να κατακτήσει τους θεσμούς για να αλλάξει τις ζωές των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να οικοδομήσουμε μια οργάνωση που να μπορεί να σταθεί στο ύψος αυτών των προκλήσεων. Είμαστε ένα πολύ νέο κόμμα, με πολύ νέους ανθρώπους, και έχουμε πολύ λίγο καιρό στους θεσμούς. Πρέπει να πείσουμε λοιπόν την κοινωνία μας και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί πολύ σκληρά.

Στο εσωτερικό των δημοκρατικών οργανώσεων πρέπει να υπάρχει ζωντανός, πραγματικός και ειλικρινής διάλογος και συζητήσεις. Δεν μπορούν να σκέφτονται όλοι το ίδιο και με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούν να υπάρχουν ομοφωνίες. Δεν είναι φυσικό και δεν είναι δημοκρατικό.

Το Podemos δημιουργήθηκε με τον στόχο ενός διαρκώς και μεγαλύτερου ανοίγματος προς την κοινωνία των πολιτών προσδοκώντας τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Στο Podemos ο διάλογος είναι ανοικτός και δημόσιος και αφορά όλους μας. Σε άλλα κόμματα αποφασίζουν τα στεγανά και μικροί πυρήνες. Στο Podemos αποφασίζουν όλοι, όχι γιατί αυτό απαιτεί η δημοκρατία, αλλά και γιατί η συλλογική διαμόρφωση της πολιτικής μας αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο μας. 

Στοιχηματίζουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου γιατί ξέρουμε ότι δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον του Podemos, αλλά και το μέλλον της χώρας μας, γιατί θέλουμε να κυβερνήσουμε και να διώξουμε τον Ραχόι.

Στο εσωτερικό του Podemos υπάρχει ένας τεράστιος πλουραλισμός, γιατί ο κόσμος μας έρχεται από διαφορετικές εμπειρίες και δεν ζητήσαμε ποτέ από κανέναν να μας δείξει εάν είχε άλλη κομματική ταυτότητα. Ο πλούτος μας είναι η διαφορετικότητά μας και πρέπει στο συνέδριο να επιλέξουμε όλοι μαζί ποια είναι η καλύτερη πολιτική και στρατηγική για να πετύχουμε τον στόχο της νίκης και της αλλαγής.

Το Podemos είναι ενωμένο και στοχοπροσηλωμένο να κερδίσει για να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων και να τις σώσει από μια απάνθρωπη κρίση. Τους ενοχλεί ο διάλογός μας. Τους ενοχλεί το πάθος μας για την πολιτική και την κοινωνία. Προσπαθούν να μας χτυπήσουν βλέποντας διχόνοιες, τσακωμούς και ρήξεις εκεί όπου υπάρχουν διάλογος και πλήρης συνειδητοποίηση της μεγάλης δύναμης που μας προσφέρουν ο πλουραλισμός των ιδεών και η ενότητα.

Ξέρουμε ότι όσοι αγωνίζονται θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα τα πράγματα, να αποφύγουν λάθη. Εμείς ξέρουμε, και το λέμε, πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, κάνοντας ασφαλώς και λάθη. Είμαστε όμως πολύ υπερήφανοι γιατί κανένα άλλο κόμμα στην Ισπανία δεν μπορεί να διοργανώσει έναν πραγματικά ανοικτό και δημοκρατικό πολιτικό διάλογο και κυρίως με τη θεματολογία, το βάθος και την ποιότητα των αναλύσεων και τη μεγάλη συμμετοχή του Podemos.

Αυτές τις ημέρες δίνουμε μαθήματα δημοκρατίας προσφέροντας και μια εικόνα της εικόνας της κοινωνίας που έχουμε στο μυαλό μας. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Στις 13 Φεβρουαρίου το πρωί θα είμαστε όλοι μαζί για να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να αλλάξουμε τη χώρα μας με άξονα το πολιτικό σχέδιο που θα επιλέξουμε, τα νέα ηγετικά όργανα, γιατί όλοι μας είμαστε το Podemos και όλοι μας βάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την κοινή επιτυχία μας με σεβασμό στις διαφορετικές αντιλήψεις. Θα ψηφίσουμε, θα αποφασίσουμε όλοι μαζί και όλοι μαζί θα δουλέψουμε σκληρά για να διώξουμε τον Ραχόι και να φέρουμε την αλλαγή.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 18:48

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση