Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 08:29

Χαρήκαμε με την απόφαση του Αρείου Πάγου που είπε όχι στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πάντα τέτοια, πολλά τέτοια, όσο πιο πολλά γίνεται. Ποια τέτοια καλέ, τι εννοείται; Εννοώ ν'ακούμε ειδήσεις και να χαιρόμαστε, έστω και για λίγο, έστω και λίγο. Να, όπως αυτή σχετικά με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν καταφύγει στην χώρα μας μετά το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε ζητήσει την έκδοσή τους. Η χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ένα ξεκάθαρο όχι και δεν ήταν καθόλου εύκολη.

 

Όχι από πλευράς νόμων και διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, όσο για το ότι διακυβεύβονται πολλά πράματα με την Τουρκία. Κάτι που φάνηκε με την οργισμένη αντίδρασή της δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα προσπαθήσει να μας αλλάξει την πίστη και στις διμερείς σχέσεις και  στο μεταναστευτικό και όπου αλλού μπορεί.

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει επιλέξει δυστυχώς τον αυταρχισμό, την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την πολιτική του φόβου, της καταπίεσης των μειονοτήτων και της βίας ως μέσον για να λύνει τα πάμπολλα προβλήματά της. Εμείς, ως πολίτες με μια εν δυνάμει ελεύθερη βούληση, έχοντας αποδεχτεί την ευθύνη για την διαρκή αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της δημοκρατίας, τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα ζητήματα, πιστεύω ότι θα είμαστε ικανοί να την αντιμετωπίσουμε σε οποιοδήποτε πεδίο που το δίκαιο θα είναι με το μέρος μας. 

Και ποιο είναι το κέρδος απ'αυτήν την δικαστική ιστορία; Η υπεράσπιση των αξιών, η απονομή της δικαιοσύνης δίχως σκοπιμότητες και παρεμβάσεις. Πράματα δηλαδή άυλα, που όμως η ιστορία συνηγορεί ότι είναι απ'αυτά που κάνουν περήφανους τους λαούς. Απ'αυτά που συντελούν ουσιαστικά στην διαμόρφωση ενός θεσμικού πολιτισμού που πατάει σε ότι καλύτερο διαθέτουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία, ενός πολιτισμού μέσα στον οποίο επειδή όλοι θα μπορούμε να ανασαίνουμε θα έχουμε και τη διάθεση να τον υπερασπιζόμαστε και να τον αναβαθμίζουμε.

Ρεπορτάζ

Για τους έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφησε. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:

Χρίστος Μυλωνόπουλος

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.

Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.

Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Όμηρος Ζέλιος

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 18:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση