Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 20:17

Το κλάδεμα των δέντρων από τη μεριά του δήμου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διάβασα το άρθρο γιά τα κλαδέματα όπως και το σχόλιο της κυρίας Ελευθεριάδη ( εδώ ). Στεναχωρέθηκα, δεν μου άρεσαν τα λόγια της, σαν να με θίγανε νομίζω.

Με αυτό σαν αφορμή να πω κάποιες απόψεις για το θέμα. Οι κηπουροί είναι όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Η άποψή μου είναι ότι κυριαρχεί το λίγο. Εύκολα λέμε για τον άλλο, για την δουλειά του, δύσκολα για την δική μας. Δύσκολα λοιπόν, θα βρεις καλό καθηγητή, ή γιατρό, ή υδραυλικό, το αυτό ισχύει με τον κηπουρό όπως και με τον πολιτικό. Αυτά με τις ευαισθησίες.
Επί του θέματος δηλαδή, τα κλαδέματα των δένδρων και των θάμνων του δήμου από την υπηρεσία πρασίνου.


Αν  θέλουμε να κρίνουμε τα κλαδέματα που γίνονται στην πόλη μας θα πρέπει να προσδιορίσουμε για τι μιλάμε. Εννοώ να πούμε τι δένδρα, θάμνοι υπάρχουν, αν θέλουν κλάδεμα, πως και πότε πρέπει να γίνεται, και τέλος τι γίνεται. Όντως πολλές φορές υπάρχουν πολύ αυστηρά ως απαράδεκτα κλαδέματα. Το χειρότερο είναι όταν αυτά γίνονται σε περιόδους που το προσωπικό είναι ελάχιστο. Ερμηνεία υπάρχει. Είναι εύκολο να κόβεις με ένα αλυσοπρίονο και να παρουσιάσεις τεράστιο όγκο δουλειάς. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο και ποιος το ορίζει;
Με τις γνώσεις που έχω, το κλάδεμα των δένδρων γίνεται κυρίως για να τα διαμορφώσουν και όσον αφορά τα καρποφόρα για την καρποφορία.Υπάρχουν βέβαια και ειδικές περιπτώσεις που κλαδεύουμε για κάποιον λόγο π.χ αρρώστιες, κίνδυνοι θραύσης, αισθητικούς κ.α. Βασική αρχή είναι ότι προσπαθούμε να μιμηθούμε την φύση, δηλ. το σχήμα που θα είχε το δένδρο αν το αφήναμε ελεύθερο. 
Ζούμε μέσα σε πόλεις όμως και με την παρέμβαση μας προσπαθούμε να προσαρμόζουμε τα φυτά στις συνθήκες που εμείς σωστά ή λάθος διαλέξαμε να φυτέψουμε. Παράδειγμα οι ευκάλυπτοι,για διάφορους λόγους σπάνε κάποια κλαδιά τους τα οποία μπορεί να ζυγίζουν τόνους. Γι'αυτό θεωρούνται επικίνδυνοι μέσα στις πόλεις και έχουν γίνει ατυχήματα.

Το αυστηρό τους κλάδεμα μπορεί να είναι αναγκαίο. Κάποιοι βλέπουν ένα τεράστιο δένδρο κουτσουρεμένο και αντιδρούν.Η φωτογραφία δίπλα, είναι ένα παράδειγμα από ένα δένδρο που σε δύο τρία χρόνια θα έχει φουντώσει. Το λάθος (όσο μπορώ να δω απ' την φωτό) είναι ότι είναι πολύ ψηλά κομμένο και με το που θα ξαναπάρει ύψος θα θέλει πάλι τηλεσκοπικό γερανό. Αν κοβόταν χαμηλότερα θα  μπορούσε να συντηρηθεί με τον γερανό του δήμου.

Αντίθετη περίπτωση οι νεραντζιές, οι οποίες κυριαρχούν αριθμητικά στην πόλη μας. Σαν δένδρο θέλει μικρές παρεμβάσεις, κυρίως καθάρισμα εσωτερικά, πιθανόν και κάποια κλαδιά που εμποδίζουν τους πεζούς στα πεζοδρόμια. Στην περίοδο της προηγούμενης δημ.αρχής του κ.Τζανή, η πολιτική ηγεσία είχε βάλει συνεργεία ιδιωτικά και τις κουτσουρεύανε, επιεικέστατα απαράδεκτο. Αυτό βέβαια είχε συνέπειες, γιατί οι αρρώστιες πάνε κυρίως στη νέα βλάστηση. Τα δένδρα που κόβονται πολύ, δίνουν νέους βλαστούς και τότε έχουμε έξαρση ασθενειών. Σήμερα πολλές νεραντζιές είναι σε άσχημη κατάσταση, οι κάτοικοι τις βλέπουν και θέλουν να τις κόβουν. Έτσι οδηγούνται έτσι τα πράματα σε μία αδιέξοδη κατάσταση. Αλλά λύση για την αρρώστια των νεραντζιών υπάρχει. Παλαιότερα αυτή είχε αντιμετωπισθεί με οικολογικό τρόπο.Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών για το όλο θέμα. Αυτά όμως δεν γίνονται.
Ας πάψουμε να βλέπουμε το δένδρο και ας δούμε το δάσος. Δηλαδή, η δημ.αρχή σε συνεργασία με την υπηρεσία πρασίνου να δει τι δένδρα υπάρχουν πως θα συντηρηθούν και πως θα αυξηθούν. Με λίγα λόγια να χαραχτεί μία πολιτική στο θέμα. Ή υπηρεσία πρασίνου έχει ανθρώπους με γνώση, δε μένει παρά να αξιοποιηθούν.
Προσωπική μου άποψη. Να μειωθεί το κλάδεμα στα τελείως απαραίτητα, πράμα που θα έχει σαν συνέπειες να μειώνονται τα κλαδιά, τα πολλά δρομολόγια για την μεταφορά τους και θα έχουμε και λιγότερα μεροκάματα.
Να γίνει αντιμετώπιση ασθενειών με οικολογικό τρόπο π.χ. νεραντζιές.
Να γίνει αύξηση των φυτεύσεων μετά από μελέτη των ειδών που θέλουμε. Να αποφευχθούν οι μονομερείς φυτεύσεις π.χ  νεραντζιές, φοίνικες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 15:31

Σχόλια   

0 # Σκουπιδόγιαννος 08-11-2016 15:10
Ο Στέφανος έχι δίκιο σε ένα πολύ βασικό θέμα.Στο θέμα της πολιτικής χάραξης.Πολιτική στο θέμα πρασίνου δεν είναι μόνο το "σήμερα πάμε εδώ και κάνουμε αυτό και αύριο πάμε αλλού και κάνουμε εκείνο".Πολιτική είναι και το πως οραματίζομαι να είναι συνολικά κάτι και πως αυτό το κάτι θα αποδίδει ποιότητα στο σύνολο των δημοτών...κι εδώ έχουμε θέμα γενικά στην λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου.Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί και ποικίλουν αλλά δυστυχώς προς το παρόν καλούμαστε όλοι να κάνουμε ένα συμμάζεμα από τις συνέπειες μιας καταστροφικής πολιτικής των προηγούμενων χρόνων...Δυστυχώς σκαλώσαμε σε αυτό και το παρακάτω ή το παραπάνω που είναι και το ζητούμενο, δεν ξέρω πότε και αν θα το επιτύχουμε...
Παράθεση
0 # Eutuhia Eleutheriadi 08-11-2016 11:22
Συμφωνώ, φίλε Στέφανε, με την συλλογιστική σου για τα φυτά των δημοσίων χώρων, την προστασία τους και την προσαύξησή τους, και μάλιστα με είδη που οξυγονώνουν περισσότερο τον επιβαρυμένο με επιβλαβή στοιχεία αέρα της πόλης. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η αναδοχή κάποιων δημοσίων κήπων από τα σχολεία κι από συλλόγους με φυτεύσεις δένδρων, λουλουδιών , ακόμη και δημοσίων λαχανοκήπων, θα αποτελέσει μια ενεργό λύση με την συνευθύνη των δημοτών στην άριστη διαμόρφωση του περιβάλλοντός τους...Προέχει ο σεβασμός στην τοπική χλωρίδα και στα ήδη υπάρχοντα φυτά και η καλλιέργεια ανθοκήπων, που προάγουν την ψυχοπνευματική ανάταση των δημοτών, όπως στο παρελθόν είχε κατορθώσει ο καλύτερος κηπουρός του Δήμου, Βελισάριος, με αλλεπάλληλους διαδοχικούς κύκλους διαφορετικών λουλουδιών στις πλατείες , στις παιδικές χαρές κι όπου υπήρχε ελεύθερος χώρος...Γένοιτο...
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση