Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 10:40

Η 14 χρονη Δερμιτζόγλου και η 16 χρονη Τσολακίδου έλαμψαν στον παγκόσμιο στίβο

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το να κερδίζουν Ελληνίδες την πρώτη θέση σε διάφορους διαγωνισμούς και αγώνες είναι πια κάτι το συνηθισμένο. Υπάρχουν όμως μερικές νίκες που δεν είναι απ'αυτές που τις περιμένουμε. Στις αναμενόμενες νίκες π.χ ανήκει αυτή της Ευγενίας Δεμιρτζόγλου που αναδείχθηκε πρώτη σε παγκόσμιο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα την Ειρήνη. Μη αναμενόμενες είναι π.χ η νίκη της Άννας Κορακάκη στην σκοποβολή στο Ρίο ή η πρωτιά της Σταυρούλα Τσολακίδου στο σκάκι. Αυτό σημαίνει πως σιγά σιγά και σταθερά στην Ελληνική κοινωνία τα κορίτσια και οι γυναίκες διακρίνονται και σε άλλα πεδία στα οποία μέχρι τώρα η παρουσία τους ήταν ανύπαρκτη ή αναιμική. Άρα όλα βαίνουν προς το καλύτερο; 

 

Ευγενία Δεμιρτζόγλου : Σε όλο τον κόσμο θα κυκλοφορήσει η κάρτα με την ζωγραφιά της 14χρονης μαθήτριας Ευγενία Δεμιρτζόγλου που αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό του οργανισμού Postcards for Peace.

Η μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών κέρδισε το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία 12-16 ετών. Η ζωγραφιά της θα τυπωθεί σε καρτ ποστάλ και θα πουληθεί για να προωθήσει το μήνυμα της ειρήνης.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Postcards for Peace έχει στόχο την προώθηση της ισότητας και της διαφορετικότητας, βοηθώντας στην εξάλειψη διακρίσεων που αφορούν στο φύλο, τη θρησκεία, την αναπηρία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σταυρούλα Τσολακίδου: Η 16 χρονη μαθήτρια από την Καβάλα αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι στο Κχάντι Μάνσισκ της Ρωσίας στην κατηγορία μέχρι 18 ετών. Το 2015 η 15 χρονη τότε Τσολακίδου είχε ανακηρυχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία μέχρι 16 ετών.  Στην φετινή  διοργάνωση συμμετείχαν 52 κοπέλες απ'όλον τον κόσμο.

Απ'αυτούς που παρακολουθούν πρωταθλήματα και διαγωνισμούς σχεδόν όλοι χαίρονται για τις νίκες των αθλητών, ιδιαίτερα αν αυτές είναι καθαρές. Εμείς και άλλοι πολλοί χαιρόμαστε διπλά όταν αυτοί τυγχάνει να είναι και συμπατριώτες μας. Είναι πολύ πιθανόν αυτός ο θαυμασμός μας να έχει τις ρίζες του στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, τότε που το φαινόμενο του θαυμασμού εξαιρετικών ανθρώπων θεωρείτο απολύτως φυσιολογικό και τους τιμούσαν δεόντως. Κι αυτό δεν ήταν μια επινόηση των Αθηναίων, απλά οι άνθρωποι είχαν συμφιλιωθεί με τη φυσική τάση του ανθρώπινου ψυχισμού και δεν κρυβόντουσαν πίσω από σνομπίστικες στάσεις.

Μέσω του θαυμασμού μπορούμε να δεχτούμε πιο εύκολα κάποια χαρακτηριστικά των πετυχημένων που μπορεί να μας βοηθήσουν κι εμάς για να πετύχουμε γενικά στους στόχους μας ενισχύοντας στάσεις που μας ταιριάζουν και που μας ενδιαφέρουν. Και μέσα από τις συνεντεύξεις μπορούμε να μαθαίνουμε πράματα που είναι δυνατόν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δυσκολιών του σύγχρονου βίου. Το θέμα είναι, μας λένε οι ψυχολόγοι, να βρίσκουμε μέσα μας ερωτήσεις ώστε να ξεφεύγουμε από τον παθητικό θαυμασμό ή από μια ρηχή περιέργεια που γίνεται νοσηρή όταν κατευθύνεται στην ιδιωτική ζωή του ειδώλου και να αντιμετωπίζουμε τους νικητές ως παραδείγματα που θα μας εμπνεύσουν με στόχο να μεταμορφωθούμε σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως και αυτοί άνθρωποι σαν κι εμάς είναι και πως ότι ξεχωριστό κατάφεραν το κατάφεραν κατά κύριο λόγο με σκληρή δουλειά, αυτογνωσία και καλοσχεδιασμένα βήματα. Άρα μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι μέρες καλύτερες μπορεί να έλθουν και για μας αρκεί να το προσπαθήσουμε; Ναι μας λένε χιλιάδες περιπτώσεις, αλλά κι άλλες τόσες μας λένε όχι. Γιατί οι αστάθμητοι παραγόντες, που δυστυχώς δεν είναι του χεριού μας, παίζουν σημαντικό ρόλο. Και η τύχη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το καλύτερο για μας είναι να παραδωθούμε αμαχητί επειδή όλα δεν εξαρτώνται αποκλειστκά από τις προσπάθειές μας, έτσι δεν είναι;          

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 19:10

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση