Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 19:40

Νature For All: Κάνοντας βραβευμένη δουλειά για το ελληνικό περιβάλλον

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ελληνική πρωτιά από την Οργάνωση ΓΗ, η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος, με τίτλο «Φύση για όλους».Το Παγκόσμιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεμπτέμβρη στην Χαβάη, όπου συμμετείχαν 107 υποψήφιοι από 47 χώρες. Η Οργάνωση ΓΗ, κατάφερε να ξεχωρίσει και να βρεθεί μπροστά από όλους τους υποψήφιους,

καθώς αναδείχθηκε από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος (IUCN) ως η καλύτερη πρωτοβουλία σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί πως, το εν λόγω Διεθνές Συνέδριο για το Περιβάλλον, πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και συμμετέχουν περισσότεροι από 5,000 επιστήμονες, ακτιβιστές, πολιτικοί, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες  και αρχηγοί κρατών.

Ο υπεύθυνος της Οργάνωσης Γη Κωνσταντίνος Μαχαίρας, μιλά στον Δημήτρη Κυριαζή για το πρόγραμμα «Nature For All».

— Τι είναι το Nature For All;

Tο πρόγραμμα δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for the Preservation of Nature), ώστε να εμπνεύσει το σύνολο της κοινωνίας και καθένας από εμάς να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τη φύση. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και κατά συνέπεια όλοι μαζί θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούμε, δημιουργούμε, παράγουμε, καταναλώνουμε, συνδιαλεγόμαστε και, τελικά, τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στον πλανήτη Γη. Με άλλα λόγια, τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό. Πρόκειται για προτάσεις, τις οποίες η Οργάνωση Γη ξεκίνησε να παρουσιάζει το 2010. Η τελική ανάδειξή μας ως της πιο καινοτόμου πρωτοβουλίας σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση από τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό οργανισμό παγκοσμίως ήταν μια ανέλπιστη αναγνώριση του έργου μας και μας γέμισε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση!

— Μιλήστε μας για την εμπειρία της συμμετοχής στο συνέδριο στη Χαβάη.

Επιστήμονες με αμέτρητες διακρίσεις, ακτιβιστές με απίθανες εμπειρίες, πολιτικοί με πάθος και διάθεση να προσφέρουν, ακόμα και αρχηγοί κρατών, συγκεντρωμένοι όλοι σε ένα μέρος, με έναν σκοπό, την προστασία της φύσης. Άνθρωποι από τους οποίους έχουμε τόσα να μάθουμε, που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να μας παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Κι όμως, όλοι αυτοί έδειχναν αμείωτο ενδιαφέρον για τις προσπάθειές μας εδώ στη «μικρή» Ελλάδα, θέλοντας να μάθουν από εμάς, να ενημερωθούν, να προσφέρουν και να ζητήσουν βοήθεια προκειμένου να συσπειρωθούμε όλοι απέναντι στην κοινή απειλή, την κλιματική αλλαγή.  

— Περιμένατε να λάβετε την πρώτη θέση; Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Το γεγονός ότι η Οργάνωση Γη βρέθηκε στους τρεις φιναλίστ ήταν ήδη μεγάλη τιμή και καταξίωση για εμάς. Η τελική ανάδειξή μας ως της πιο καινοτόμου πρωτοβουλίας σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση από τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό οργανισμό παγκοσμίως ήταν μια ανέλπιστη αναγνώριση του έργου μας και μας γέμισε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση!

— Αλήθεια, πώς είναι η κατάσταση που επικρατεί στο γειτονικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»;

Είναι εξίσου μεγάλο με το Hyde Park του Λονδίνου, είναι το μεγαλύτερο πάρκο των Βαλκανίων και αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί σίγουρα δεν είναι η καλύτερη. Παραπέμπει σε εικόνα εγκατάλειψης, απαξίωσης και αδιαφορίας. Η δική μας πρόταση έγκειται στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την ισότιμη συνύπαρξη της Κοινωνίας των Πολιτών, της Οργάνωσης Γη ή της Ορνιθολογικής Εταιρείας, αλλά και στον τρόπο που οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα συμμετάσχουν δημιουργικά στη διαχείριση, στη διατήρηση και αναβάθμιση του πάρκου. www.natureforall.global

Πηγή: www.lifo.gr

Η Οργάνωση Γη είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2010 με σκοπό την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής & Κοινωνικής Νοημοσύνης. Το 2012 δημιούργησε το Κέντρο της Γης, ένα οικολογικό πάρκο στο Ίλιον, όπου επισκέπτες όλων των ηλικιών διδάσκονται από τη λειτουργία της Φύσης. Αντλούν αισιοδοξία και συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις από τις οποίες μπορεί να εμπνευστούν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.   Το «Κέντρο της Γης» δέχεται καθημερινά προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων, με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και της κοινωνικής νοημοσύνης, εφαρμόζοντας τις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης (Informal Education) μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 20:06

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση