Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 09:00

Οι "Νύχτες ορθίων" στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι μια ακόμα ελπίδα και διεθνές κάλεσμα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μοιάζει με το κίνημα των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Νέοι συγκεντρώνονται στην Πλατεία της Δημοκρατίας, συζητούν και διαμαρτύρονται εναντίον του γαλλικού κατεστημένου. Οι πολιτικοί προβληματίζονται.

 

 

Κάτι φαίνεται να κινείται στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι. Εδώ και δυο βδομάδες εκατοντάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε αυτόν τον τόσο συμβολικό χώρο στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας για να συζητήσουν, να γιορτάσουν, να διαδηλώσουν. «Νύχτα ορθίων» ονομάστηκε το κίνημα που αποτελεί παράλληλα και έκκληση προς τους κατοίκους της χώρας να σηκωθούν και να ξεσηκωθούν εναντίον των κακώς κειμένων. Προς το πού θα πάει όλη αυτή η κινητοποίηση, κανείς δεν ξέρει.

 

Αρχικά οι διαδηλωτές ήταν μαθητές και φοιτητές εναντίον της μεταρρύθμισης στον τομέα εργασίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια όμως τα θέματα διευρύνθηκαν. Σε μικρές ομάδες οι συζητήσεις στρέφονται στο διαβόητο σκάνδαλο με τα Panama Papers, τη νομοθεσία για τις ιερόδουλες και την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για σκηνές που θυμίζουν το Occupy Wall Street ή τις αρχές των αντίστοιχων διαμαρτυριών των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα και την Ισπανία. Δεν υπάρχει αρχηγός, κομματικό πρόγραμμα ή χάρτα γενικών αρχών. Κανείς δεν θέλει να βάλει πολιτικό χρώμα, αν και τα ΜΜΕ συχνά εντάσσουν το κίνημα στα αριστερά. Κοινός παρονομαστής η δυσαρέσκεια και η οργή κατά του πολιτικού συστήματος στη Γαλλία. «Η Γαλλία βρίσκεται σε στάδιο μπλοκαρίσματος, ιδεολογικού, πολιτιστικού και κοινωνικού» λένε όσοι νοιάζονται για το κοινό καλό και βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. «Υπάρχει διαφωνία με τους πολιτικούς και άρα με το σύστημα».

Πρόκειται για την κραυγή μιας ολόκληρης γενιάς που βλέπει να της κλέβουν το μέλλον της στη χώρα της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας, στη χώρα της νεανικής ανεργίας του 25%. «Οι νέοι άνθρωποι αντικρίζουν ένα μέλλον που αυτούς δεν τους περιλαμβάνει», αυτό είναι το κοινό αίσθημα των ανθρώπων που γεμίζουν την πλατεία.  

Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον του κινήματος «Νύχτα Ορθίων». Τι μακροχρόνιες επιπτώσεις θα έχει; Ο πολιτικός επιστήμων Γκαέλ Μπρουστιέ το παραλληλίζει με το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. «Υπάρχει η ίδια υποβόσκουσα ερώτηση: Μπορεί κανείς να αλλάξει τον κόσμο χωρίς να ανέλθει στην εξουσία»; Αλλά και τα μέλη του κινήματος διακατέχονται από ανασφάλεια για το που θα πάει όλο αυτό. Για μια ακόμα φορά μέσα στους αιώνες το στίγμα του νέου κινήματος αυτού είναι το γνωστό: «Ένας παλαιός κόσμος δε θέλει να πεθάνει και ένας νέος κόσμος διστάζει να ανατείλει». Αυτό που είναι διάχυτο στους συμμετέχοντες είναι πως αξίζει να προσπαθεί κανείς όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ακόμα και αν οι ελπίδες είναι λίγες.

                                                                                                                                                                                                                              Οι "Νύχτες Ορθίων" φανερώνουν με ένα έμμεσο τρόπο αυτό που σιγά σιγά συνειδητοποιείται από όλο και περισσότερους πολίτες που ζουν και εργάζονται στις μεγάλες πόλεις του κόσμου. Το πως δηλαδή η σύγχρονη πόλη αντικατοπτρίζει την εξελικτική πορεία του δημοκρατικού πολιτεύματος: Ο δημόσιος χώρος συρρικνώνεται και ιδιωτικοποιείται όχι μόνο από μεγάλες εταιρείες αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες μικρομαγαζάτορες που απολαμβάνουν ένα περίεργο είδος ασυλίας. Τα πρόσφατα κινήματα από την Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι σηματοδοτούν την ανάγκη για κοινωνική μετατόπιση από τις πόλεις «μάρτυρες» των επενδύσεων, νόμιμων αλλά πιο συχνά αυθαιρέτων, στις πλατείες της αντίστασης και της ελευθερίας.

 

Και παρόλες τις αντιδράσεις των αρχών και την συστηματική δυσφήμιση αυτών των κινημάτων από τα ΜΜΕ, το δικαίωμα στο να ζει ο οποιοσδήπτε αξιοπρεπώς στην πόλη του εξακολουθεί να κινητοποιεί χιλιάδες κόσμο: Από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι και από τους αγανακτισμένους του Συντάγματος και το κίνημα Occupy της Νέας Υόρκης μέχρι τις διαδηλώσεις κατά των εξώσεων και των τραπεζών στη Βαρκελώνη, οι πολίτες νικούν τον φόβο. Άλλωστε οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι αποτέλεσαν διαχρονικά, προνομιακά πεδία αντίστασης.

Η κατάληψη των πλατειών με διαδηλώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες και ολονυχτίες, συνοδεύεται αργά ή γρήγορα από τη διεκδίκηση αιτημάτων για περισσότερη Δημοκρατία, κοινωνική ισότητα και ισότιμη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά. Νέα κινήματα έρχονται στο προσκήνιο για να αμφισβητήσουν την εξουσία, που στενεύει ασφυκτικά τον δημόσιο ζωτικό χώρο, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, υπονομεύοντας την ίδια τη Δημοκρατία. Θα τα καταφέρουν;

Οι συμμετέχοντες στις Νύχτες Ορθίων με ένα τρόπο αυθόρμητο  διεκδικούν αυτό το δικαίωμα στην πόλη, καθώς και συμμετοχή στην αναμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. Προς το παρόν, τον λόγο για αυτή την αναμόρφωση έχει μία μικρή πολιτική και οικονομική ελίτ που διαμορφώνει το αστικό περιβάλλον κατά βούληση.

 

Οι φωνές για πιο συμμετοχικές πόλεις, πόλεις φτιαγμένες για ανθρώπους, δυναμώνουν σε όλο τον κόσμο, ενώ συνοδεύονται από το αίτημα για περισσότερη Δημοκρατία. Οι συμμετέχοντες στο κίνημα των πλατειών είναι συχνά οι ίδιοι και μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μειονοτικές ομάδες. Η ελεύθερη πόλη εγγυάται και προϋποθέτει κοινωνική συμμετοχή, δημοκρατική διοίκηση και σεβασμό των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων. Ο δημόσιος χώρος αποτελεί προϋπόθεση για τον κοινωνικό διάλογο.

 

Διεθνές Κάλεσμα του κινήματος Nuit Debout (Νύχτα Ορθίων): Σύγκλιση όλων των κινημάτων σε μία κοινή συνέλευση στο Παρίσι στις 7-8 Μαΐου 2016 με στόχο την διοργάνωση καταλήψεων πλατειών σε Παγκόσμια κλίμακα (#GLOBALDEBOUT) και την Παγκόσμια Διαμαρτυρία το Σαββατοκύριακο της 15 Μαΐου 2016 !

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 15:33

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση