Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 08:55

Τα σαπούνια του σχολείου....και τα eco απορρυπαντικά

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι δεν είναι 4 χρόνια από τότε που μιλήσαμε με τον κύριο Στέλιο Φωκιανό, δάσκαλο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου. Τότε η κουβέντα μας στρεφόταν γύρω από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» που έστησε μαζί με τους συναδέλφους του από το 5ο και το 22ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου (βλ. «Βασίλισσα» και «Πέτρινο») και τους μαθητές τους. Η δράση τους ήταν απλή. Μάζευαν τρόφιμα για οικογένειες της περιοχής που είχαν ανάγκη.

 

 

 

Εν έτη 2016, συνεχίζουν και μεγαλώνουν το έργο τους. Έχουν προχωρήσει στη δημιουργία και διάθεση ειδών καθαρισμού, σαπούνια και μαλακτικά. Τα προϊόντα φτιάχνονται από τους δασκάλους ενώ τα παιδιά βοηθούν στο σχεδιασμό των ετικετών. Όλα είναι από απλά αλλά αποτελεσματικά υλικά καθαρισμού. Το μαλακτικό π.χ. έχει μέσα νερό, ξύδι και ένα άρωμα. Δεν πρόκειται να χαλάσει τα ρούχα ή να φθείρει το πλυντήριο, το αντίθετο μάλιστα. Επίσης, είναι eco friendly!

 

 Αφού, λοιπόν, παρασκευαστεί ένα τέτοιο προϊόν μπορούν να συμβούν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι μπορεί να δοθεί σε κάποια από τις οικογένειες που υποστηρίζεται από τα σχολεία. Το δεύτερο είναι ότι μπορεί να ανταλλαχθεί ή να αγοραστεί  από οποιονδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει στη δράση τους. «Η αλήθεια είναι ότι προτιμούμε τη μέθοδο της ανταλλαγής με τρόφιμα. Θα μας δώσουν, π.χ. λάδι και θα τους δώσουμε καθαριστικά ίσης αξίας», λέει ο κύριος Φωκιανός.

 

Το γεγονός ότι είναι χειροποίητα καθαριστικά και φιλικά προς το περιβάλλον δεν αυξάνει την τιμή τους καθώς δεν υπάρχει οικονομικό όφελος για κάποιον. Η τιμή του λίτρου είναι χαμηλή, την ώρα μάλιστα που γνωστά eco friendly απορρυπαντικά του εμπορίου έχουν πάνω από 4,50 ευρώ το λίτρο.

 

 Μέχρι σήμερα αυτή η πρακτική είναι αποδοτική. Υπάρχουν άτομα, γονείς, παλιοί μαθητές, σχολεία και σύλλογοι που βοηθούν ανταλλάσσοντας τρόφιμα και ρούχα με τα καθαριστικά. Κάποιοι, μάλιστα, επιλέγουν να προσφέρουν χωρίς αντάλλαγμα. Με αυτές τις πράξεις αλληλεγγύης καταφέρνουν να υποστηρίζουν 90 οικογένειες. Τέλος, πρόσφατα παρείχαν βοήθεια στους πρόσφυγες που έφθασαν στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 09:14
Φρόσω Βοργιά

Σκοτεινή μέρα - Ολόφωτη νύκτα

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση