Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 19:36

Δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία στην Ευρώπη του Ρίτσαρντ Σένετ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις 20.2.16 δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ μία συνέντευξή του Αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σένετ* (Σικάγο, 1943) με τον τίτλο "Δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία στην Ευρώπη" που παραχώρησε στον Τάσο Τσακίρογλου. Σ'αυτήν εκφράζει αισιοδοξία ότι η σημερινή κρίση, την οποία ορίζει ως μια κατάρρευση των ευρωπαϊκών θεσμών, μπορεί να οδηγήσει σε μια πολιτική αλλαγή.

Τα σημάδια της τα ανιχνεύει στην παρουσία ανθρώπων στο διεθνές προσκήνιο όπως οι Μπέρνι Σάντερς ( Αμερικανός υποψήφιος για πρόεδρος στο κόμμα των Δημοκρατικών), Τζέρεμι Κόρμπιν ( αρχηγός των Εργατικών στην Αγγλία) και το κόμμα των Podemos, ενώ ισχυρές επιφυλάξεις εκφράζει για την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Για τους πρόσφυγες λέει, μιλώντας στην «Εφ.Συν», ότι πρέπει όχι να «αφομοιωθούν» ή να «ενσωματωθούν», αλλά να μάθουν να ζουν με πολλές διαφορετικές ταυτότητες.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί αυτή η συνέντευξη. 

* Ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Ρίτσαρντ Σένετ (Σικάγο, 1943) μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εγκαταλείπει τις μουσικές σπουδές του και ξεκινά την καριέρα του στην κοινωνιολογία. Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και στο Χάρβαρντ και γίνεται ένας από τους συνιδρυτές του New York Institute for the Humanities στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Για πολλά χρόνια μοίραζε το χρόνο του ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο London School of Economics, ενώ για μεγάλα διαστήματα έχει διδάξει στο ΜΙΤ και στο Κέμπριτζ.

Η έρευνά του, συνδυασμός εθνογραφίας, ιστορίας και κοινωνιολογίας, εντάσσεται στην παράδοση του πραγματισμού των Ουίλλιαμ Τζέιμς και Τζων Ντιούι κι εστιάζει σε πεδία όπως η σύγχρονη πόλη και ο αστικός βίος, ο κόσμος της εργασίας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος, η διαμόρφωση της ατομικής ταυτότητας. Του έχουν αποδοθεί δεκάδες έπαινοι και βραβεία από σημαντικούς επιστημονικούς φορείς. Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο Σένετ, που είναι παντρεμένος με τη Σάσκια Σάσεν, εξακολουθεί να παίζει μουσική δωματίου και δηλώνει φανατικός μάγειρας.

 

Τίτλοι βιβλίων του στη βάση Βιβλιονέτ
(2015) Μαζί, Νησίδες
(2015) Ο ξένος: Δύο δοκίμια για την εξορία, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
(2011) Ο τεχνίτης, Νησίδες
(2010) Ο ελαστικοποιημένος άνθρωπος, Πεδίο
(2008) Η κουλτούρα του νέου καπιταλισμού, Σαββάλας
(2004) Οι χρήσεις της αταξίας, Εκδόσεις Τροπή
(1999) Η τυραννία της οικειότητας, Νεφέλη
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 15:54

Σχόλια   

0 # ΒΑΚΗΣ 26-02-2016 12:47
Δεν μας το έλεγε νωρίτερα να μεταναστεύσουμε σε καμμιά πραγματική δημοκρατία (έχουμε πήξει στις κοινοτοποίες διαφόρων "σοφών")
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση