Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 09:34

Οι απαρχές του φασισμού του Ουμπέρτο Έκο, που πέθανε χθες από καρκίνο σε ηλικία 84 ετών

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στις δέκα και μισή το βράδυ της Παρασκευής απεβίωσε ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο. Είχε γεννηθεί το 1932 και καταγράφηκε ακαδημαϊκά στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους σημειωτιστές και στην κοινή γνώμη ως σπουδαίος φιλόσοφος, κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος.

Ο Έκο ανήκε σε εκείνη την ομάδα μου, ομάδα δημιουργών που για ένα διάστημα με συνεπαίρνουν και μετά διατηρώ μια φιλική σχέση μαζί τους παρακολουθώντας από μακριά το έργο τους. 

Για να διαβάσετε ένα μίνι βιογραφικό όπως το δημοσίευσε η ιστοσελίδα the press project πατήστε  εδώ  

Οι απαρχές του πρωτοφασισμού άρθρο του Έκο που δημοσιεύθηκε στο New York Review of Books το 1995 και αναρτήθηκε χθες από τη lifo

Παρά την ασάφεια αυτή, νομίζω πως μπορούμε να σκιαγραφήσουμε έναν κατάλογο χαρακτηριστικών τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά αυτού που ονομάζω «πρωτοφασισμό», ή «αρχέγονο φασισμό». Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να οργανωθούν σε ένα ενιαίο σύστημα· πολλά απ’ αυτά αλληλοαναιρούνται, και είναι επίσης αντιπροσωπευτικά και άλλων μορφών δεσποτισμού ή φανατισμού. Η παρουσία ενός και μόνο απ’ αυτά, όμως, αρκεί για να επιτρέψει στο φασισμό να συμπτυχθεί γύρω του. 

Αν θέλετε να διαβάσετε τη συνέχεια αυτού του άρθρου του Ουμπέρτο Έκο για της 14 απαρχές του πρωτοφασισμού πατήστε  εδώ   Διαβάζοντά το διαπίστωσα πως πολλά απ'αυτά που αναφέρει ο Έκο διατρέχουν, έστω και περιοδικά, τις στάσεις σχεδόν όλων ημών που ζούμε και μεγαλώνουμε στην κοινωνία αυτήν. Σε πολλούς όμως ανθίζουν παράλληλα και άλλες σκέψεις. Για χίλιους λόγους πολλοί εξ ημών έρχονται σε επαφή με ιδέες, επιλέγουν αξίες και δίνουν προτεραιότητα σε σχέσεις που αποδυναμώνουν την δύναμη των 14 απαρχών του πρωτοφασιμού και ενισχύουν την αγάπη στη ζωή, την καλλιέργεια της ελευθερίας και τη δημιουργία. Αλλά αυτό που σίγουρα διατρέχει μακροπρόθεσμα τη ζωή μας είναι η σχετική αστάθεια των αρχών μας και ως εκ τούτου το αναγκαίο της μάχης εναντίον των διαφόρων τύπων εφησυχασμού και αναισθησίας που παράγουμε και μοιράζουμε ως κοινωνία. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 19:56

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση