Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 20:50

Δυο άρθρα που φωτίζουν την τελευταία δημοσκόπηση της MRB στην οποία προηγείται η Ν.Δ

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το περιοδικό Ο Πολίτης υπήρξε το επίκεντρο της διανοητικής και πολιτικής δραστηριότητας του Άγγελου Ελεφάντη, έργο ζωής, ταυτισμένο μαζί του, όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, μέχρι και τον θάνατό του. Ταυτόχρονα, υπήρξε ένα περιοδικό με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και καθοριστική επίδραση στο χώρο των αριστερών ιδεών. Όλα τα χρόνια της κυκλοφορίας του υπήρξε ένα ζωντανό εργαστήριο των ιδεών της αποκαλούμενης ανανεωτικής αριστεράς. Το περιοδικό αυτό κυκλοφόρησε από τον Μάιο του 1976 έως τον Μάιο του 2008. 

Στο περιοδικό αυτό υπήρχαν μόνιμοι αρθρογράφοι και αρκετοί που αρθρογράφησαν κατά περιόδους. Δύο από τους βασικούς αρθρογράφους του ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Πέτρος Πιζάνιας. Και οι δύο έγιναν πανεπιστημιακοί καθηγητές και μάλιστα δίδαξαν Νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Σήμερα ο Γιώργος Μαργαρίτης εξακολουθεί να διδάσκει στο ΑΠΘ, ενώ ο Πέτρος Πιζάνιας είναι ομότιμος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου. 

Παρόλο που και οι δύο είναι ιστορικοί και αρθρογραφούσαν στον Πολίτη τώρα αντιμετωπίζουν την πολιτική κατάσταση από διαφορετική οπτική. Ο κ.Μαργαρίτης ασκεί οξύα κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ. Ο κ.Πιζάνιας τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας φυσικά μια κριτική στα πεπραγμένα του και στον προσανατολισμό του. 

Το άρθρο Στον αστερισμό των συνεπειών και των κληροδοτημάτων  " του κ.Μαργαρίτη δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 18.2.16 και το άρθρο του κ.Πιζάνια δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 14.2.16 με τον τίτλο Ως πότε παλικάρια  "

Τα δύο αυτά άρθρα καλό είναι να συσχετιστούν με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB. Η δημοσκόπηση αυτή διεξείχθει στο διάστημα 4-11.2.16, σε δείγμα 2000 ατόμων από όλη την Ελλάδα, και έγινε δια ζώσης σε σπίτια με χρήση κάλπης, πράμα που της προσδίδει μία ποιότητα σε σχέση τουλάχιστον με τις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις. 

Στην δημοσκόπηση αυτή η Ν.Δ καταγράφει ποσοστό 26.9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2%, το ΚΚΕ 6.6%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 5,7%, η Ένωση Κεντρώων 4,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, το Ποτάμι 2,6%, η Λαϊκή Ενότητα 2,4%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,9%, τα Άλλα κόμματα 1,8% και 15,3% ήταν οι αναποφάσιστοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρήθηκε από το 28,2% ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας από το 25.2%, ενώ 41,6% απάντησε πως κανέναν από τους δύο δε θεωρεί κατάλληλο για πρωθυπουργό της χώρας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 20:35
Σούζη Παλαιοκώστα

Τελευταία άρθρα από τον/την Σούζη Παλαιοκώστα

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση