Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 17:46

Πρόσφυγες στο Σχιστό Κερατσινίου Περάματος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η εξέλιξη στη ροή προσφύγων προς την χώρα μας καθώς επιδεινώνεται, χτυπά την πόρτα και των δικών μας ευθυνών, ως πολίτες και κάτοικοι του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.  

 

 

Μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρόθεσης να λειτουργήσει το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Σχιστού ως χώρο παραμονής μεταναστών, είχαμε την λογική αντίδραση του δημάρχου της πόλης ο οποίος απαιτεί ενημέρωση και συμμετοχή στην διαχείριση του χώρου, αλλά και την ρατσιστική αντίδραση των χρυσαυγιτών οι οποίοι μέσω «επιτροπών κατοίκων» όπως αναμενόταν θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν χάος στην πόλη.

Είναι προφανές ότι χρειάζεται να συμφωνηθεί τι είναι λογικό, τι είναι αναγκαίο, τι είναι ανθρωπιστικό στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, όχι απλά μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κυβέρνησης, ούτε απλά μεταξύ κυβέρνησης και δήμου, αλλά και μεταξύ κατοίκων και των προηγούμενων φορέων. Διαφορετικά το χάος θα επικρατήσει.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσω μια σειρά σκέψεων με σκοπό την συμβολή και όχι την άρνηση.

Ως αρχή, η κυβέρνηση δεν πρέπει να φοβάται τους πολίτες. Οφείλει να εξηγήσει καθαρά και δημόσια τις προθέσεις της και όχι να κινείται κρυφά με αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις.

Μεταξύ της πολιτείας και των κατοίκων που έχουν κάθε λόγο να φοβούνται έστω και υπερβολικά τις συνέπειες από τις εφαρμογές αυτών των αποφάσεων, μεσολαβεί η δημοτική αρχή. Η κυβέρνηση οφείλει να την εντάξει στον κύκλο των φορέων που θα έχουν αποφασιστική συμμετοχή στην διαχείριση του στρατοπέδου, η δημοτική αρχή οφείλει να διεκδικήσει την συμμετοχή της στην διαχείριση του χώρου κι όχι απλά να επαναπαυθεί σε «ενημερώσεις αρμοδίων».

Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς, και για τα προβλήματα…

…όπως η λειτουργία ανθρώπινων εγκαταστάσεων στο χώρο του στρατοπέδου μια που μιλάμε για στρατόπεδο προσωρινής διαμονής και όχι εξόντωσης όπως θα ήθελε το υπάρχον φασιστικό και μισαλλόδοξο ένστικτο, ο αριθμός των προσώπων που διαμένουν, οι χρόνοι που θα κινούνται μέσα στην πόλη, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για τον καθένα μέχρι να διαπιστωθεί αν είναι μετανάστης ή πρόσφυγας, ο τρόπος απομάκρυνσης του καθενός από το στρατόπεδο μετά την κατηγοριοποίηση του, που πηγαίνει κλπ.

Και για τα αρνητικά…

…η εγκληματικότητα που μπορεί να αναπτυχθεί, η πάταξη της, τα μέτρα για την προληπτική προστασία των κατοίκων, ώστε να μην γινόμαστε φορείς φημολογίας που προφανώς θα οργιάσει. Στο συγκεκριμένο πρόβλημα η αλήθεια υστερεί της φαντασίας γι αυτό και είναι προτιμότερη ανεξάρτητα από τις συνήθειες της κυβέρνησης.

Και για τα θετικά…

Τα θετικά; Μπορούν να υπάρχουν και θετικά;

Η ΕΕ πληρώνει πολλά χρήματα για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Και η διαχείριση του «δικού μας» στρατοπέδου απαιτεί έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων εξειδικευμένων και ανειδίκευτων το οποίο είναι απολύτως λογικό επομένως και επιβεβλημένο να προέρχεται από τον «δικό μας» ΟΑΕΔ. Θα αποτελούσε πρόκληση αν οι εργαζόμενοι στο στρατόπεδο προέρχονταν από τις γνωστές ανά τους αιώνες κομματικές καταστάσεις. Δεν θέλουμε ούτε τους μάγειρους, ούτε τους παιδαγωγούς του στρατού. Θέλουμε οι εργασίες που δεν θα εκτελούνται από τους ίδιους τους μετανάστες να εκτελούνται από συνδημότες μας. Θέλουμε ο δήμος μας, να εκπονήσει άμεσα προγράμματα απασχόλησης παιδιών και στοιχειώδους εκμάθησης της ελληνικής  γλώσσας, καθώς και εκμάθησης στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας της κοινωνίας μας.

Η Ευρώπη (μας) πλήρωνε και πληρώνει, καιρός να πιάσουν τόπο τα χρήματα της.

Η εισροή προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας, είναι πρόβλημα όλων μας που απλώς καλείται να αντιμετωπίσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν για μια στιγμή ξεχάσουμε αυτή την αλήθεια, ανοίγουμε το δρόμο του χάους.

 

Στον αντίποδα, μπορούμε να αναλωθούμε σε συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις, κάθε φορά να μετράμε ποιος την είχε μεγαλύτερη και το φυτίλι να συνεχίζει την καύση μέχρι την έκρηξη.  

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Απριλίου 2016 23:34

Σχόλια   

-1 # Πέλοπας 03-02-2016 17:23
Όχι αγοράκι μου. Όσοι μπαίναν σ' ένα χρόνο επί Σαμαρά και συγκυβέρνησης, μπαίνουν σε μία μέρα επί ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι ίσα κι όμοια!
Όσο για τους λάθρο, δεν ξέρω αν εσύ συγκεκριμένα τους γουστάρεις αλλά πολύ δεν τους θέλουν ούτε ζωγραφιστούς. Έτσι λοιπόν αυτοί που θέλετε να τους εντάξετε να πάρετε όσους θέλετε και μπορείτε στο σπίτι σας και να μας αφήσετε εμάς τους υπόλοιπους να ντεπορτάρουμε το περίσσεμα. Ούτε στρατόπεδα, ούτε χώρους διαμονής, ούτε τίποτα. Με το φέρρυ της γραμμής, πίσω στην Τουρκία!
Παράθεση
+2 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 03-02-2016 14:01
Είχα κρατήσει και ένα ΥΓ: ΥΓ. Βρίσκετε υπερβολικό σε όλους ανεξαιρέτως τους προμηθευτές του στρατοπέδου να επιβληθεί χαρτόσημο 1,5-2% υπέρ των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση