Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2016 23:13

Ο πιο σοβαρός άνθρωπος που έζησε σε αυτόν τον τόπο, είχε όλα τα χαρακτηριστικά του κομπλεξικού, του Κωστή Παπαγιώργη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σαν σήμερα στις 3 Ιανουαρίου το 1911 απεβίωσε στη Σκιάθο, όπου γεννήθηκε το 1851, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Όσοι τον έχουμε διαβάσει και συνειδητοποιήσαμε σιγά σιγά ότι μας επέτρεψε να "μάθουμε" πολλά περισσότερα από όσα ο ίδιος γνώριζε κερνώντας μας ποτά που ανέβασαν το είναι μας σε κορυφές του που αυτός τις ψυχανεμίστηκε, τον θαυμάζουμε εσαεί.  Οι υπόλοιποι, αν τον έχουν ανάγκη, μένει κάποτε να τον ανακαλύψουν.

Κατά τον Καβάφη ο Παπαδιαμάντης υπήρξε "η κορυφή των κορυφών των ελληνικών γραμμάτων". Κι άλλοι επώνυμοι, ελάχιστοι όσο ζούσε, έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια γι'αυτόν τον περίεργο Σκιαθίτη που έζησε 35 χρόνια στην Αθήνα ένα βίο απόκοσμο, λιτό και ασκητικό. 

Το 1997 ο μακαρίτης Κωστής Παπαγιώργης (1947-2014) έγραψε το βιβλίο "Αλέξανδρος Αδαμαντίου Εμμανουήλ", όπου στο κέντρο αυτού του δοκιμίου βρίσκεται η διαλεκτική του βίου και του έργου του Παπαδιαμάντη. Στο οπισθόφυλλο υπήρχε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο που είχε δημοσιεύσει το 1991 στο περιοδικό "Αντί" το 1991, ο μακαρίτης Χρήστος Βακαλόπουλος (1956-1993), με τον τίτλο " Η ιερή μελωδία της πραγματικότητας" ( εδώ  ).

Το απόσπασμα: "Ο Παπαδιμάντης δεν έγραψε για να αποδείξει κάτι, αλλά για να υπηρετήσει το κοινό ελληνικό αίσθημα, τον παράξενο τρόπο των Ελλώνων, αυτόν τον τρόπο που σήμερα πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις, μπλεγμένοι στην άρνηση της ζωής και στην αισθητικοποίηση του θανάτου. Ο άνθρωπος αυτός δέχτηκε να σηκώσει ένα βάρος χωρίς να κερδίσει τίποτα, και η φήμη που του παραχωρούμε σήμερα περισσότερο δείχνει τι προσπαθούμε να κερδίσουμε εμείς χωρίς κανέναν απολύτως κόπο, όλοι εμείς που δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει κάποιο σημάδι ή κάποιο νήμα που να μας οδηγεί σ'αυτό που είμαστε κι όχι σ'εκείνο που θέλουμε να είμαστε βιάζοντας τον εαυτό μας. Με δυο λόγια, εμείς πρέπει να πλησιάσουμε τον Παπαδιαμάντη κι όχι να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε στα νερά μας"

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του Κωστή Παπαγιώργη που δημοσιεύτηκε το 2007 στη lifo με τον τίτλο "Ο πιο σοβαρός άνθρωπος που έζησε σ'αυτόν τον τόπο, είχε όλα τα χαρακτηριστικά του κομπλεξικού".

Και πατώντας  εδώ  θα μπορέσετε να ακούσετε επί 24' τη Σαπφώ Νοταρά να διαβάζει στο ράδιο το διήγημα του Παπαδιαμάντη " Η υπηρέτρα".

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Ιανουαρίου 2016 00:49

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση