Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 17:18

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη κ.Γαβρίλη για τις παραλίες του Πειραιά

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν από καμιά εικοσαριά μέρες είχαμε αναρτήσει ένα άρθρο με τίτλο "Και που οι τέσσερις παραλίες του Πειραιά βρέθηκαν ακατάλληλες ιδρώνει το αυτί κανενός;"  (εδώ

Στο άρθρο αυτό το θέμα ήταν η απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης των αρμοδίων δημοσίων φορέων, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι φετινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ και στις οποίες οι τέσσερις παραλίες του Πειραιά είχαν καταταχτεί στην λίστα των ακατάλληλων προς κολύμβηση.

Πριν δύο μέρες λάβαμε μία επιστολή από τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη. Αφορμή στάθηκε το άρθρο μας αυτό.

Να πούμε εδώ ότι τον ευχαριστούμε για τα καλά του λόγια που στην αρχή της επιστολής απευθύνει στη Σταγόνα, λέγοντας πως "...αποτελεί μια έγκυρη και αξιόπιστη πηγή προβληματισμού και ενημέρωσης, που συμβάλλει στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην αναζήτηση λύσεων για τους πολίτες της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου αλλά και του ευρύτερου Πειραιά και της Αττικής".

Να πούμε επίσης πως στ'αλήθεια χαρήκαμε που ένας εκλεγμένος συμπολίτης μας παρακολουθεί τον τοπικό τύπο και που όταν κρίνει αναγκαίο προβαίνει στην προκύπτουσα εκ της θέσεώς του ενημέρωση και αναφέρεται σε ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του. Θεωρούμε πως μια στάση σαν τη συγκεκριμένη του κ.Γαβρίλη, είναι στις μέρες μας το εκ των ων ουκ άνευ της δημοκρατικής ευαισθησίας.

Ακολουθεί το τμήμα της επιστολής που αναφέρεται στο θέμα της καταλληλότητας των υδάτων και των ενεργειών που προβλέπει ο νόμος. 

Τα τμήματα των ακτών στα οποία δεν επιτρέπεται  η κολύμβηση προσδιορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας , μετά από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής ρύπανσης και μόλυνσης περιβάλλοντος, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα των αναλύσεων των νερών κολύμβησης. Η σχετική απόφαση για το 2015 έχει ήδη κοινοποιηθεί στους παραθαλάσσιους Δήμους, οι οποίοι πρέπει να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες  στα σημεία που έχουν κριθεί ακατάλληλα για κολύμβηση  καθώς και  στις αρμόδιες Λιμενικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με την επιτήρηση των συγκεκριμένων σημείων.

Ειδικά για τις ακτές κολύμβησης «Φρεαττύδα» και «Βοτσαλάκια» διενεργήθηκε στις 2-7-2015 δειγματοληψία θαλασσινού νερού και από τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Τα αποτελέσματα των εξετασθέντων μικροβιολογικών παραμέτρων των ληφθέντων δειγμάτων από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, τα οποία και επισυνάπτουμε*  για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, βρέθηκαν εντός των ορίων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

            Πέραν αυτών θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της περιοχής, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης. Για το λόγο αυτό έχουμε απευθυνθεί  στο ΕΛΚΕΘΕ, το προσωπικό του οποίου διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση αλλά και μεγάλη εμπειρία σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης, για να υπογράψουμε Προγραμματική Σύμβαση για τη διενέργεια συστηματικών, οργανωμένων περιοδικών ελέγχων, σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο από τις εκβολές του Κηφισού έως το Πέραμα, με στόχο τη δημιουργία βάσης δεδομένων με συγκρίσιμα αξιόπιστα στοιχεία για το θαλάσσιο περιβάλλον και την αξιοποίησή τους για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων  αναβάθμισής του.

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι οι υπηρεσίες μας παρακολουθούν συστηματικά τη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας και ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής, προκειμένου να αποτρέψουμε σχέδια της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά στην Ψυττάλεια λυμάτων  από την Ανατολική Αττική.

          Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία και διευκρίνηση

 Πειραιάς,    10 -8-2015

                                                                                          Ο  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  

                                                                                                ΓΙΩΡΓΟΣ  ΓΑΒΡΙΛΗΣ.

 * Δες το αποτέλεσμα των μικροβιολογικών εξετάσεων του ΚΕΛΠΝΟ σε pdf, κάτω στα συνημμένα μετά το κείμενο.

Σημείωμα της διαχείρισης:

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά καθώς και στον Πειραιά απαγορεύεται η κολύμβηση:

  • σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων,
  • σε όλη την περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα,
  • σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου,
  • στα λιμάνια Σκαφάκι και Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους,
  • στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του κέντρου «Miramare» και
  • στην περιοχή από το βόρειο άκρο του Μικρολίμανου μέχρι την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).
  •  
  • Στα λιμάνια Σκαφάκι και Σταυρού και στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων, όλα στην Πειραϊκή, που έχουν κριθεί ακατάλληλα φέτος και από το υπουργείο και από το ΠΑΚΟΕ, απαγορευτικές πινακίδες δεν έχει πάρει το μάτι μας. Το σωστό λοιπόν δεν είναι, ο δήμαρχος ή και το λιμενικό, έστω και τώρα, να φροντίσουν για την ενημέρωση του κοινού;

Ένα πρωταρχικό ερώτημα υπάρχει στα μυαλά αυτών που τους ενδιαφέρει το θέμα των μετρήσεων και της αντιμετώπισης της ακαταλληλότητας των παραλιών. Το αν δηλαδή οι μετρήσεις είναι έγκυρες, αξιόπιστες και βρίσκονται πολύ κοντά στην αλήθεια. Έχω παρατηρήσει πως όσοι απ'αυτούς που γνωρίζω και ψάχνουν να δουν μετρήσεις καταλληλότητας παραλιών της Αττικής, όλοι και δίχως να το σκεφτούν καταφεύγουν στις λίστες του ΠΑΚΟΕ. Αλλά και τα έντυπα τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ δημοσιοποιούν. Και δεν θα υπήρχε λόγος γι'αυτή την παρατήρηση, αν οι μετρήσεις του υπουργείου και του ΠΑΚΟΕ συνέπιπταν. Αλλά διαφέρουν και αυτό δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας, που αφορά και στους δύο, αλλά περισσότερο γέρνει προς την μεριά του υπουργείου που εξ άλλου έχει και την εκ του νόμου ευθύνη. Ας ελπίσουμε πως με σταθερά βήματα και επεξεργασμένα σχέδια το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί υπεύθυνα από τους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η αναγγελία υπογραφής Προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Πειραιά με την ΕΛΚΕΘΕ, θεωρούμε ότι είναι η σωστή κίνηση στο σωστό χρόνο.   

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 02:52

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση