Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 17:07

ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ; ΠΗΓΑΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ - ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για μια ολόκληρη εβδομάδα ανοίγει τις πόρτες του στους Φορείς της πόλης του Πειραιά οι οποίοι θα παρουσιάσουν στη σκηνή του τις δημιουργίες τους. Θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορός συνθέτουν το μπουκέτο των εκδηλώσεων του επταημέρου. Σας περιμένουμε....."
 
 
Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Δημοτικού για το δημιουργικό επταήμερό του, από τη Δευτέρα 16 έως και την Κυριακή 21/6
Άνοιξε τις πόρτες του, προσέφερε τη σκηνή του και ανέβηκαν δημιουργοί από τον χώρο του Πειραιά
          Νομίζω πως ήταν μια μεγάλη προσφορά του Δημοτικού στο λαό του Πειραιά.
 
Η σκηνή διατέθηκε για όποιο δημιουργό ήθελε να παρουσιαστεί. Ήρθε ωδείο, σχολή  χορού, η θεατρική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, μουσικά σχήματα ακόμα και μοναχικοί μουσικοί , ήρθαν τα δύο ιδρύματα προστασίας ανηλίκων, ως και το Ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά βγήκε στη σκηνή.
Και δεν ήταν μόνο η κεντρική σκηνή. Παραστάσεις έγιναν στο Φουαγιέ, ακόμα και στην κεντρική είσοδο
 
Όλοι όσοι πήραν μέρος, είχαν προετοιμάσει να παρουσιάσουν το έργο τους που το δούλεψαν μέσα σε αυτόν το χειμώνα. Και είχαν προσκαλέσει όλο τους δικούς τους ανθρώπους και όλους τους γνωστούς τους και φυσικά βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση γιατί, πάνω από όλα, η είσοδος ήταν ελεύθερη.
 
Προσπάθησα κι εγώ, που δεν είχα κανένα δικό μου άνθρωπο ανάμεσα στις ομάδες και τους δημιουργούς, να παρακολουθήσω όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις. Πάντα με συγκινούν, όσο και αν είναι ατελείς, αυτές οι ερασιτεχνικές προσπάθειες ανθρώπων που από μεράκι παλεύουν να εκφράσουν κάτι στο καλλιτεχνικό επίπεδο.
 
Την Πέμπτη, που είχε συναυλία η μπάντα του  Λιμενικού, "έφαγα πόρτα". Το θέατρο ήταν γεμάτο κόσμο και η είσοδος γινόταν μόνο με προσκλήσεις. Χώθηκα για λίγο και στα όρθια είδα τη σκηνή γεμάτη μουσικά όργανα και άκουσα για πέντε λεπτά εξαιρετικό ήχο. Μετά με διώξανε ευγενικά. Κι εγώ λυπημένη έφυγα. 
 
Σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις το θέατρο ήταν ανοιχτό για όλο τον κόσμο με δωρεάν είσοδο. Εκτός από τη κεντρική σκηνή εκδηλώσεις έγιναν στο Φουαγιέ του ισογείου ακόμα και στον προθάλαμο του κτηρίου. Κάποιες εκδηλώσεις γέμισαν την κεντρική αίθουσα ακόμα και τα δύο πρώτα θεωρεία.
Είδαμε και ακούσαμε πολλά και αρκετά μου άρεσαν. 
 
Η πολιτιστική δημιουργία στον Πειραιά, όλοι το έχουμε υπόψη μας πως είναι αρκετά κάτω του μετρίου και η αντανάκλασή της υπήρχε και σ'αυτές τις ερασιτεχνικές παραστάσεις. Υπήρξαν όμως και στιγμές που τα δρώμενα ξεπέρασαν τη βάση και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι στο κοντινό μέλλον τα πράματα μπορούν και να κτυπήσουν κορυφές.
 
Θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στον κόσμο που παρακολούθησε. Αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν σεβάστηκαν τη δουλειά του άλλου. Τα δε κινητά είχαν πάρει φωτιά. Να σκεφτείτε υπήρξε στιγμή που κάποιος απαντούσε μεγαλόφωνα μες την αίθουσα την ώρα που επί σκηνής παιζόταν ένα θεατρικό.
 
Για να μη μουρμουράμε πολύ :
Ελπίζουμε αυτή η εξαίρετη βδομάδα να επαναληφθεί και του χρόνου και του παράχρονου.
Ελπίζουμε επίσης το επίπεδο των συμμετεχόντων να βελτιώνεται συνεχώς, αλλά και το κοινό να γίνεται καλύτερο. Αυτά τα δύο όπως και να το κάνουμε, πάντα πάνε πακέτο. Για τη άνοδο του επιπέδου ίσως χρειάζεται να γίνονται και συζητήσεις και μικροπαρεμβάσεις. Ας σκεφτεί και η διοίκηση του Δημοτικού ποια ουσιαστική βοήθεια επί της δημιουργίας μπορεί να προσφέρει, αν μπορεί φυσικά και αν κρίνει ότι αξίζει τον κόπο. 
 
Κλείνοντας θα έλεγα ότι στον ίδιο χώρο, δύο πολύ σημαντικά  συνέβησαν αυτή την εβδομάδα του Ιουνίου.
Κάποιοι Πειραιώτες ανέβηκαν στην υπέροχη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου και πήραν όπως συνηθίζουμε να λέμε την κρυάδα. Πολλοί θεατές (με το δωρεάν) ήρθαν για να δουν τους δικούς τους ανθρώπους, ερχόμενοι έτσι και ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους σε επαφή με τους υπέροχους χώρους του Δημοτικού.
 
 
Αυτή τη βδομάδα του Ιούνη, έγινε αυτό που λένε, το θέατρο στην υπηρεσία του λαού του Πειραιά.
Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων. 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 08:15

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση