Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 20:27

"Τέλος της ζωής στον καρκίνο: Η ανατριχίλα των συνόρων"

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Aπό 18 έως 21 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθκε στην Κωνσταντινούπολη, στην περίφημη Θεολογική Σχολή Χάλκης, ένα σημαντικό διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Καρκίνος στο τελικό στάδιο: η ανατριχίλα των συνόρων» (End of life in cancer: Across the borders).

Πρώτη φορά διάβασα για το συνέδριο αυτό από τον Νίκο Ξυδάκη τον συνθέτη, όταν σε μία απάντησή του για τη μουσική στη ζωή μας ανάμεσα στα άλλα ανέφερε και το εξής: "Υπάρχουν και οι δύσκολες προσωπικές ώρες του κάθε ανθρώπου. Συμπτωματικά συμμετέχω αυτές τις ημέρες σε ένα ογκολογικό συνέδριο στη Χάλκη, όπου ανάμεσα στα άλλα ερευνούν τη σημασία της μουσικής στους πάσχοντες από καρκίνο που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής".

Το συνέδριο αυτό διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος – Care Across, σε συνεργασία με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Μολονότι το συνέδριο απευθύνθηκε πρωτίστως σε γιατρούς που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του καρκίνου, η οργανωτική επιτροπή φρόντισε ώστε τόσο το πρόγραμμα όσο και οι εισηγήσεις να καλύψουν όσο το δυνατόν πιο σφαιρικά το θέμα. Ετσι, μεταξύ των εισηγητών ήταν όχι μόνο επιφανείς γιατροί αλλά και θετικοί επιστήμονες, φιλόσοφοι, ιερωμένοι, καλλιτέχνες, κοινωνιολόγοι.

Η Εφημερίδα των Συντακτών και πιο συγκεκριμένα ο Σπύρος Μανουσέλης που κρατάει την σελίδα της Επιστήμης από τα χρόνια της Ελευθεροτυπίας, ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων που παρακολούθησαν αυτό το συνέδριο. Εξασφάλισε μάλιστα και μία συνέντευξη από το γιατρό Ιωάννη Μπουκοβίνα, διευθυντή του Ογκολογικού τμήματος της Βιοκλινικής Θεσ/νίκης και μέλος της τετραμελούς οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. 

Προσωπικά η συνέντευξη αυτή με έκανε να λυπηθώ που δεν ήμουν εκεί, σαν άσχετος φυσικά. Πατώντας  εδώ  και διαβάζοντάς την, θα χαιρόμουν αν λυπηθείτε κι εσείς για τον ίδιο ή παραπλήσιο λόγο. Δεν θα χαρώ φυσικά για τη λύπη σας, αλλά για την κοινή αίσθηση κάποιων πραγμάτων που μας προέκυψε, όταν μάλιστα δεν έχουμε άμεση επαφή μ'αυτά. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 23:01

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση