Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 20:52

Δημοτικό ρημαδιό, ιδιωτικός πλούτος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τρίτη ήταν όταν πέρασα από το "Μελίνα", το θερινό σινεμά επί της Σωκράτους, στην Δραπετσώνα. Την ώρα που περνούσα από την πλαϊνή πόρτα έφευγε ένα ξεσκέπαστο ημιφορτηγάκι του δήμου (;) γεμάτο με μεγάλα και μικρά σκουπίδια και χόρτα ξερά. Φεύγοντας άφησαν την πόρτα μισόκλειστη και μιας και είχα την φωτό μαζί μου τρύπωσα που να μην τρύπωνα.

Αυτός ο δημοτικός κινηματογράφος τα δύο τελευταία χρόνια δε λειτούργησε ευθύνη της δημ.αρχής του κ.Τζανή. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ότι στέρησε από αρκετούς συνδημότες μας που ήθελαν να ξεσκάσουν την ευχαρίστηση μιας βραδινής καλοκαιρινής εξόδου, δεν είναι μόνο ότι αφέθηκε στην μοίρα του, αλλά ότι επετράπη - από ποιους; - και έγινε και κανονικό πλιάτσικο. Τα μόνα που ευτυχώς γλύτωσαν είναι τα φυτά στους πλαϊνούς τοίχους. Τίποτα άλλο. Οι εργάτες που δούλευαν μέσα μου και έκαναν τις επισκευές μου είπαν πως αν πήγαινα δυο τρεις μέρες πριν θα έβλεπα την καταστροφή και θα έφριττα. 

Το ίδιο περίπου συνέβη και στο σινέ "Μάρθα" στην Ευγένεια. Όσο για το REX στη Δραπετσώνα, πέρα από την μπόχα που έβγαζε το κτίριο λες και είχε αρρωστήσει βαριά από ασθένεια ανίατη, είχαμε και εδώ το αναμένομενο πλιάτσικο. Για το REX θα επανέλθουμε. Εν συντομία λέμε πως το σινεμά αυτό είναι σε μία εντελώς προνομιακή θέση και πως αν η δημ.αρχή την αντιληφθεί και εκτιμήσει σωστά το θέμα, μπορεί με τις επιλογές της να καταφέρει ώστε να αποδώσει τα μέγιστα ελκύοντας θεατές, πέρα από τη Δραπετσώνα. Όπως δηλαδή και από τον Πειραιά, την Νίκαια, το Κερατσίνι και το Πέραμα. Μόνο που για να συμβεί αυτό θα είναι αναγκαίο να έχει το κτήριο μία τεχνική υποδομή με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.  Η ικανή συνθήκη για να πετάξει το REX έχει να κάνει με τις ταινίες που θα προβάλλει και με τη διαφήμιση του προγράμματός του και των άλλων εκδηλώσεών του.

Για το REX θα πρέπει επίσης να πούμε πως είναι η μοναδική περίπτωση να αποκτήσει η Δραπετσώνα θεατρική σκηνή και αίθουσα εκθέσεων. Διαφορετικά τα σχολεία της Δραπετσώνας και οι σύλλογοί της θα είναι εξαρτώμενοι από το "Αντώνης Σαμαράκης" που είναι στο Κερατσίνι. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως αν θέλουμε η Δραπετσώνα να έχει δική της καλλιτεχνική ζωή και δεν θέλουμε να δορυφοροποιηθεί σ'αυτά το θέμα από το Κερατσίνι, θα πρέπει το REX να ανακατασκευαστεί ως ένα σύγχρονο κινηματοθέατρο.  REX εις το επανιδείν, με όλο τον περίγυρό του.

Όποιος κάνει κουβέντες με φαρμακοποιούς τα τελευταία χρόνια, το πιο συνηθισμένο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι απ'αυτούς. Σχεδόν όλοι μπαίνουν μέσα όλο και πιο βαθιά και οι άνθρωποι τα έχουν παίξει εντελώς. Λίγο ή πολύ η κοινή επιθυμία τους που διαρκώς μεγαλώνει είναι να μπορούσαν να το πουλούσαν το μαγαζί τους έτσι όπως είναι επιπλωμένο πακέτο με τον αέρα του. Το "να μπορούσαν" έχει να κάνει βασικά με τους αγοραστές. Με λίγα λόγια η προσφορά πώλησης φαρμακείων είναι μεγάλη, έτσι λένε αυτοί που ζουν την πιάτσα από τα μέσα, ενώ η ζήτηση είναι μικρή, έως μηδαμινή.    

Πρόσφατα ένα νέο φαρμακείο άνοιξε στην πόλη μας. Στην περιοχή του Άγιου Μηνά. Υψηλάντους και Ρήγα Φεραίου. Εκεί που παλιά ήταν ο Σκορπιός και στις δημοτικές εκλογές πέρσι, είχε μπει ένα πανό που έγραφε πως θα γίνει Προσεχώς Δημοτικό Ιατρείο - υπογραφή "Ισχυρός Δήμος" . Γωνιακό είναι το μαγαζί και τσίλικο, απ'αυτά που έχει μπει πιπέρι και στο λάχανο. Ναι, οπωσδήποτε απ'αυτά που ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας στον δήμο μας. Ως και led οθόνη έβαλε ο Αβδηρίτης με φωτεινά διαφημιστικά μηνύματα. Όμως τα δυο δένδρα που υπήρχαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το φαρμακείο, ο οικολόγος ιδιοκτήτης του, έκρινε πως αυτά ήταν αταίριαστα με την προχώ αισθητική του μαγαζιού και πως σε κάτι τον εμπόδιζαν κι έτσι τα εξαφάνισε. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι το καινοφανές. Πολλοί συνδημότες μας, αν τα δενδράκια που είναι στο πεζοδρόμιό τους ή στο παρκάκι που είναι δίπλα στο σπίτι τους, θεωρήσουν πως κακώς υπάρχουν αυτά, τα ξεριζώνουν δίχως δεύτερη σκέψη. Το σύνηθες είναι η υπηρεσία του πρασίνου χρόνια και ζαμάνια τώρα, αν δεν συμμετέχει ενεργά σ'αυτήν την εξαφάνιση, κάνει την πάπια. Ούτε βλέπει ούτε ακούει ποτέ τίποτα. Και αν αυτή κάνει την πάπια και μιας και δεν υπάρχει υπηρεσία του δήμου που να δέχεται τέτοιες καταγγελίες, ε, τότε, από που να το μάθει και ο καημένος εκάστοτε αντιδήμαρχος πρασίνου;

Επιστρέφοντας στο νέο φαρμακείο που άνοιξε στην πόλη μας, απαραίτητο είναι να αναφέρουμε πως ιδιοκτήτης του είναι ο φαρμακοποιός κ. Λουκάς Τζανής. Ο κ. Λουκάς Τζανής ήταν δήμαρχος στο δήμο Κερατσίνι Δραπετσώνα από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2014. Αν τραβώντας στα άκρα τη λογική συνέπεια της εκ του νόμου ευθύνης, δε θα βγάλει και μάτι ισχυριζόμενοι πως στο δια ταύτα υπεύθυνος για το ρημαδιό των τριών δημοτικών κινηματογράφων της πόλης μας είναι ο φαρμακοποιός κ.Λουκάς Τζανής. Ναι, αυτός ο ίδιος που φρόντισε τόσο πολύ να φτιάξει ένα σούπερ φαρμακείο.

Ναι, είναι αυτός ο ίδιος που στην ιστοσελίδα του δήμου και στο θέμα "Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης Αιρετών" δε δήλωσε ούτε μία χρονιά την περιουσιακή του κατάσταση. Ναι, ούτε μία. Ούτε αυτός, ούτε φυσικά και κάποιος από τους ανεκδιήγητους αντιδημάρχους της περιόδου 2011 - 2014, παρόλο που ήταν υποχρεωμένοι. Σα δεν ντρέπονται.

Σε άλλους δήμους όμως κάποιοι άλλοι δήμαρχοι δήλωναν κανονικά την περιουσιακή τους κατάσταση κάθε χρόνο. Αυτούς τους δημάρχους ο κόσμος τους ξαναεξέλεξε και σχεδόν όλους από την πρώτη Κυριακή. Γιατί αυτοί οι δήμαρχοι τίμησαν το αξίωμά τους, αποδεικνύοντας πως ήταν ικανοί για να ένα έργο που κάλυπτε τις ανάγκες των δημοτών. Ήταν δήμαρχοι που εργάστηκαν σκληρά υπέρ του λαϊκού συμφέροντος και όχι υπέρ της τσέπης τους και υπέρ των κολλητών τους. Ήταν και είναι δήμαρχοι απ'αυτούς που δεν είχαν να κρύψουν τίποτα.

Μου φαίνεται πως ως δήμαρχος είναι κακό παράδειγμα για τα νέα παιδιά ο κ. Λουκάς Τζανής. Κακό παράδειγμα ως προς την κατάληψη θέσεων από ανθρώπους που δεν αγωνίζονται με την ψυχή τους και τις αξίες τους υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Και δεν έχουν την επάρκεια και τις ικανότητες για να καταφέρνουν ακόμα και τα στοιχειώδη όταν αυτά έχουν να κάνουν με τον δημόσιο τομέα. 

Ο κ.Τζανής υπήρξε δήμαρχος για τρεισήμισι χρόνια. Κατάφερε και μας φόρτωσε ένα κάρο προβλήματα, επέτρεψε στον Μελισσανίδη να μας κατσικωθεί για τα καλά με τις δεξαμενές του και το διυλιστήριό του, έχοντας ανοίξει πριν παρτίδες μαζί του με το αλισβερίσι όπου είχε συμφωνήσει για τα δωρεάν προς το δήμο πετρέλαιά του. Προσπάθησε επίσης, ευτυχώς ανεπιτυχώς, να ιδιωτικοποιήσει τους παιδικούς σταθμούς και το δημοτικό κολυμβητήριο. Οδήγησε τη ΔΗΚΕΠΑ σε κλείσιμο με ένα κάρο χρέη και απλήρωτους υπαλλήλους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος, φαίνεται πως ως ιδιώτης τα καταφέρνει μια χαρά. Σκίζει ο έμπορας. Έτσι φαίνεται, τουλάχιστον από έξω, ανεξάρτητα που ένας μονίμως φιλύποπτος κόσμος αναρωτιέται "μα πως το έκανε, ε, και πως αυτό και πως το άλλο, αυτήν την δύσκολη εποχή, για πες μας πως; ". Είναι σχεδόν σίγουρο πως οι τύποι αυτοί είναι της φυλής " να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα".

 

Λίγα στοιχεία για τα θερινά σινεμά  

Ο κινηματογράφος ήρθε στην Αθήνα το 1896.

Στις αρχές του 20ου αιώνα πλανόδιοι σινεματζήδες έστηναν τις μηχανές τους σε πλατείες κι έκαναν υπαίθριες προβολές.

Οι πρώτοι θερινοί κινηματογράφοι στην Αθήνα λειτούργησαν επίσημα  από το 1908.

Άλλες χώρες που έχουν μεγάλη παράδοση σε θερινούς  κινηματογράφους είναι η Αυστραλία, η Ταϋλάνδη, το Ιράκ και οι Η.Π.Α με τα drive in.

Τα παλαιότερα θερινά σινεμά στην Αθήνα είναι η Αίγλη του Ζαππείου, η Μπομπονιέρα στην Κηφισιά, το ΒΟΞ στα Εξάρχεια και το Θησείον. 

Την δεκαετία του '60 τα θερινά σινεμά στην Αθήνα και τον Πειραιά έφτασαν τα 320.

Το 1964 στα θερινά όλης της χώρας κόπηκαν 23 εκ. εισιτήρια, το 1967, 31 εκ., ενώ το 1975, 10 εκατομμύρια.

Το 1997 κρίθηκαν διατηρητέα 47 θερινά σινεμά. 

Το CNN το 2013 ανέδειξε ως ομορφότερο σινεμά το Θησείον, που λειτουργεί συνεχώς από το 1935.

Πέρυσι ο "Guardian" στη λίστα του με τους 10 καλύτερους θερινούς κινηματογράφους στην Ευρώπη, είχε στην 4η θέση το Cine Παρί στην Πλάκα και στην 8η θέση το Cine Καμάρι στη Σαντορίνη.

Το 2014 λειτούργησαν πανελλαδικά 159 θερινοί κινηματογράφοι. 

Στο κέντρο του Πειραιά λειτουργεί μόνο ένα θερινό σινεμά που ξεκίνησε πέρσι, το "Βοτσαλάκια" στην παραλία της Καστέλας.

Ωσονούπω - ελπίζουμε εντός του 2015 - θα λειτουργήσει και το "Μελίνα Μερκούρη," πρώην Δώρα, στη Δραπετσώνα.

 Τα θερινά τα σινεμά  στίχοι, μουσική ερμηνεία Λουκιανός Κηλαηδόνης, πρώτη εκτέλεση με τη Βίκυ Μοσχολιού, 1978)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015 20:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Ιγνατιάδης Λάκης 22-06-2015 16:27
Λάκης Ιγνατιάδης: Δύο τουλάχιστον δρόμοι πάνε στο πρόβλημα Οδυσσέα και το ξεκλειδώνουν. Ο ένας, ο κύριος, είναι αυτά που λες. Φαντάσου τώρα να λειτουργούσαν κανονικά και σωστά τα τρία δημοτικά σινεμά επί Τζανή και αυτός να τα παρέδιδε κανονικά και με τον νόμο στον Βρεττάκο. Υπάρχει όμως και ο άλλος με τον παράδρομό του, το γεγονός δηλαδή του επιχειρηματικού του αναβρασμού την ώρα που ως δήμαρχος δεν δήλωνε στην ιστοσελίδα του δήμου τα περιουσιακά του στοιχεία ως όφειλε και άφηνε τα σινεμά και ρημάζανε.
Παράθεση
0 # Οδυσσέας Κουντουπίδης 21-06-2015 13:48
Την πρώτη του Σεπτέμβρη του 2014 άλλαξε η διοίκηση του Δήμου. Κι εσύ βρε Λάκη τα βάζεις ακόμα με τον Τζανή; Τι είσαι όργανο της Δημοτικής αρχής και του "Άλλου Δρόμου"; Με τη μέρα σήμερα να έχει φτάσει στο Ζενίθ της, ένεκα θερινού ηλιοστασίου, δεν απορείς που βλέπεις φορτηγά να κουβαλάνε σκουπίδια, αντί να βλέπεις δημότες να μπαινοβγαίνουν πριν ή μετά από κάποια προβολή;
Από την πρώτη του Σεπτέμβρη, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η νέα Δημοτική Αρχή! Και απ' αυτή πρέπει να ζητάς ευθύνες. Και για το "Ρεξ" που δεν άνοιξε και για το "Μελίνα" που καθυστερεί και για το "Μάρθα" που δε θ'ανοίξει. Κι όταν φτάσεις στο απροχώρητο, πέταξε κι ένα: Αμαρτία μωρέ!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση