Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 22:12

Η κα. Ανθή Γουρουντή, μας μιλάει για το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Γυμνασίων και Λυκείων Πειραιά

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εδώ και 9 χρόνια, στο μικρό θέατρο "Κωσταράκος" στα Καμίνια, γίνεται το Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Γυμνασίων και Λυκείων του ευρύτερου Πειραιά.
 
Εξ αιτίας των σχολικών εξετάσεων η διοργάνωση αρχίζει τον Μάιο και τελειώνει τέλος Ιουνίου (26/6).
 
Εκεί θα δεις άπειρες δημιουργικές εκφράσεις, καινούργια φυντάνια να ξεφυτρώνουν, κόσμο να παρακολουθεί, ένα οργασμό δουλειάς. Είναι εντυπωσιακό που τόσα πολλά σχολεία ανεβάζουν παραστάσεις.
 
Μιλήσαμε με την κα. Ανθή τη Γουρουντή, υπεύθυνη για τα καλλιτεχνικά δρώμενα, από τη μεριά της Διεύθυνσης των Σχολείων  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Η όλη δημιουργία είναι δική της έμπνευση και η εργατικότητα και επιμονή της έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα.
 
Βέβαια για να γίνει μια παράσταση όλο το σχολείο είναι σε επιφυλακή. Εκπαιδευτικοί δουλεύουν στον ελεύθερο χρόνο τους ως σκηνοθέτες και παραγωγοί.
Μαθητές ως ηθοποιοί και τεχνικοί. Ο σύλλογος γονέων είναι πάντα δίπλα τους για ό,τι χρειαστεί και μαζί ο υπόλοιπος σύλλογος καθηγητών με τον διευθυντή να τους στηρίζει
 
Ρωτώντας την κυρία Γουρουντή για το πώς βλέπει το όλο εγχείρημα μας είπε:
Στόχος της δουλειάς μου είναι να δημιουργείται Θεσμός μέσα στο Δημόσιο Φορέα χωρίς καμιά επιχορήγηση(εθελοντικά). Φτιάχτηκαν δομές από τους εκπαιδευτικούς για τους εκπαιδευτικούς. Εγώ αρχίζω τον συντονισμό από τον Σεπτέμβρη.
Την πρώτη χρονιά πριν 9 χρόνια αρχίσαμε το Φεστιβάλ με 8 σχολεία. Φέτος έχουμε 32 παραστάσεις στο "Κωσταράκος" και 18 μέσα στα σχολεία. Η διαφορά των 18 οφείλεται στο ότι δεν προλαβαίνουν τα Σχολεία να είναι έτοιμα για παράσταση μέσα στον Μάιο ή έχουν ανασφάλεια οι Συνάδελφοι για το αποτέλεσμα. και δεν θέλουν να βγουν έξω από το σχολείο.
 
Ποιοι και πόσο βοηθούν
Το θέατρο "Κωσταράκος" είναι προσφορά του Δήμου Πειραιά.
Είναι πολύ σημαντικός χώρος. Έχει εξαιρετική ακουστική. Υπάρχει εξοπλισμός ακόμα και πιάνο. Επίσης τεχνίτες του Δήμου βοηθούν στον ήχο και το φως.
Προσφορά του Δήμου είναι και το βιβλιαράκι που κυκλοφορεί δωρεάν και αναφέρει όλες τις παραστάσεις, τους συντελεστές και τις περιλήψεις των έργων.
 
Ως προς τη βοήθεια :
Τα  τελευταία χρόνια είναι πολύ συνηθισμένο να μπαίνουν ιδιώτες εμψυχωτές  ή ιδιωτικοί φορείς. Η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Πειραιά προσπαθεί να διαφυλάξει το χαρακτήρα της σχολικής θεατρικής πράξης ως παιδαγωγικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού τάξης και ως μέσον κοινωνικοποίησης του μαθητή. Δεν μας ενδιαφέρει ο περφεξιονισμός, αλλά  η έκφραση της σχολικής κοινότητας μέσα από τη παραγωγή ενός δικού της καλλιτεχνικού προϊόντος. Δεν θέλουμε το Θέατρο –μάθημα  αλλά το Θέατρο –δράση και έκφραση.
 
Ως προς τη βοήθεια πάλι:
Είναι σπουδαίο γεγονός ότι παλιοί μαθητές γυρνούν στα σχολεία τους και τα βοηθούν έχοντας κάνει σπουδές στο χώρο αυτό. Επίσης θα ήθελα να μιλήσω για τον κύριο Τζαμαργιά  ο οποίος έτρεξε με μεγάλη αγάπη σε όποιο σχολείο τον κάλεσε σε βοήθεια. Ο κ. Τζαμαργιάς ήταν πέρυσι ο καλλιτεχνικός  διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πιο πριν συνάδελφος δάσκαλος.
 
Σύνδεση  Σχολείου – Τοπικής  Κοινωνίας
Έχουμε συνεργασία με κεντρικά θέατρα στις γειτονιές του Πειραιά.
Εκεί τα σχολεία επαναλαμβάνουν τις παραστάσεις για το τοπικό κοινό.
Τα θέατρα είναι: Το κηποθέατρο Νίκαιας ,οι Πλειάδες του Κορυδαλλού, το Μίκης Θεοδωράκης στο Πέραμα, το Σαμαράκης στο Κερατσίνι και το ανοιχτό θέατρο Σεληνίων. Σε μεγαλύτερο θέατρο δεν γίνεται γιατί οι παιδικές κλίμακες δεν λειτουργούν σε τέτοιους χώρους.
 
Κάποιες  παραστάσεις που σου έκαναν εντύπωση, κάτι ξεχωριστό έξω από ανταγωνισμούς
Ξεχωριστό θεωρώ ότι υπάρχουν σχολεία που ανέβασαν μέσα στη χρονιά 2 διαφορετικές παραγωγές: Το Λύκειο των Καμινίων, το Ζάννειο ,το Λύκειο της Καλλίπολης.
Ξεχωριστό είναι ότι παίρνει μέρος το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πειραιά. Εκεί οι μαθητές είναι μεγάλοι και εργαζόμενοι και οι δυσκολίες πολύ μεγάλες. Προτιμούν τα μονόπρακτα για πρακτικούς ευνόητους λόγους
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι :
- Στο "Κωσταράκος" βρίσκονται οι θεατρικές ομάδες.
- Έρχονται καθημερινά οι κάτοικοι και παρακολουθούν. Είναι ένα γεγονός για τη γειτονιά.
- Επικοινωνούν οι συνάδελφοι.
- Υπάρχει ευγενής άμιλλα. Αναγνωρίζουν τα καλά της άλλης ομάδας και πηγαίνουν στις παραστάσεις να "ψωνίσουνε στοιχεία".
- Ενθαρρύνεται ο εκπαιδευτικός να παρουσιάσει το έργο του.
- Το κοινό με τα χρόνια διαπαιδαγωγείται και γίνεται εξελικτικά όλο και καλύτερο.
- Οι μαθητές αναπτύσσουν πολλά από τα ταλέντα τους. Ακόμα και στη τεχνική υποστήριξη βλέπεις μαθητές-άρχοντες στο καμαράκι των τεχνικών στον υπολογιστή στα φώτα στον ήχο.
 
Ευχαριστούμε την κυρία Γουρουντή για την συνέντευξη και σας λέμε ότι αξίζει να βρεθείτε στο "Κωσταράκος" και να έχετε την εμπειρία κάποιας παράστασης.
Εμείς πάντως σας ενημερώνουμε από το "Γραφόραμα".
 
Υ.Γ:Το 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας έδωσε φέτος την τρίτη παράστασή του
και ήταν μεγάλη η εξέλιξη και στην παράσταση και στο κόσμο που το παρακολουθούσε.
 
Ακολουθούν δύο βίντεο με σκηνές από θεατρικές παραστάσεις που πήραν μέρος στο Φεστιβάλ στο Πολιτιστικό κέντρο Καμινίων " Κώστα Κωσταράκου".
α) Η θεατρική ομάδα του 13ου Γενικού Λυκείου Πειραιά  στο ''Το Κύμα'' βασισμένο στο έργο των Ρον Τζόουνς και Τζότζεφ Ρομπινέζ, εδώ
β) "Η μικρή μας πόλη" του Θόρτον Γουάλιντερ, από τη θεατρική ομάδα του Ζάννειου Λύκειου, εδώ.      
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 22:52

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση