Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 22:11

Η δύναμη ενός ενημερωμένου κοινού του Έντουαρντ Σνόουντεν

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα σε μια χώρα σαν την δική μας και μάλιστα στη συγκυρία αυτή μοιάζει σαν καλαμπούρι. Είναι σαν να αφήνεις το γάμο και να τρέχεις για πουρνάρια. Παραδίπλα όμως συνυπάρχουν αρκετοί δικοί μας άνθρωποι με συνειδήσεις σαν εκείνες τις αντένες που πιάνουν την οικουμένη και το σύμπαν και ανταποκρίνονται  επαρκώς στα μηνύματα που τους αφορούν.

Αυτοί θεωρούν την ιδιωτικότητα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουν στα χέρια μόνο των εισαγγελέων. Ιδιαίτερα στις μέρες μας με την εκτός ελέγχου τεχνολογική πρόοδο, η ιδιωτικότητα του καθενός είναι όχι μόνο εύκολη παραβιάσιμη, αλλά και είναι δυνατόν να συμβαίνει δίχως να το πάρουμε μυρωδιά. 

Οι συνάνθρωποί μας που υπερασπίζονται την ιδιωτικότητά τους ως κόρη οφθαλμού, δε θεωρούν το δικαίωμα αυτό ως κάτι απαραβίαστο διότι είναι εσωστρεφείς, κλειστοφοβικοί, ντροπαλοί, γιατί είναι πλοκάμι της μαφίας ή γιατί παρασκευάζουν στις κουζίνες τους τζιχαντιστικές βόμβες έτοιμοι να διασπείρουν τον όλεθρο. Είναι γιατί έχουν γνώσι ως φύλακες που γρηγορούν, γνώση της ανεξέλεκτης μανίας των εξουσιαστών να ελέγχουν πάντα και παντού τα πάντα, αν μπορούν, ακόμα και τις σκέψεις των ανθρώπων του υπαρκτού κόσμου, αν μπορούν ακόμα και τις επιθυμίες του.

Οι παρακολουθητές αυτοί και οι εντολοδόχοι τους έχουν ως υπέρτατη αξία της ζωής τους την μυστική παρακολούθηση των ζωών όλων των ανθρώπων, πέρα από κάθε δεοντολογία και κανόνα, πέρα από τον νόμο και μια υπαρκτή αιτία. Στόχος ανομολόγητος είναι να μας έχουν όλους στο χέρι, ασκώντας πιέσεις όποτε τις θεωρήσουν απαραίτητες και προς όφελός τους μόνο, προς όφελος της κλειστής ομάδας τους. Γιατί; Μα για να επαυξάνουν τις εξουσίες τους ως τα πέρατα του κόσμου, για να μεγαλώνουν ασύστολα τα προνόμιά τους ως μη παρέκει.

Ναι, ο κόσμος μας είναι δημοκρατικός, αλλά στα υπόγειά του βυσσοδομούν μονίμως αυτοί που χρησιμοποιούν τη δημοκρατία για να την ακυρώνουν διαρκώς, για να γεμίζουν τις ζωές μας με τους κοριούς τους και τους προγραμματισμένους δορυφόρους τους που μας έχουν βάλει στο μάτι επί 24 ωρης βάσης. Αυτά τα παράσιτα της δημοκρατίας μόνο όλοι μαζί και οργανωμένα είναι δυνατόν να τα εξολοθρεύσουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ουσιαστικό μάθημα των αρχών του 21ου αιώνα. Ναι, μετά Χριστόν. 


Μέσω της Διεθνούς Αμνηστίας η «Εφημερίδα των Συντακτών» εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα ένα άρθρο γνώμης του Έντουαρντ Σνόουντεν, του 32χρονου εκείνου Αμερικανού, πρώην αναλυτή της CIA και της NSA, ο οποίος αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2013 αυτά που οι περισσότεροι υποψιαζόμασταν, αλλά δεν είχαμε τα στοιχεία να τα αποδείξουμε: τις οργουελικές διαστάσεις των προγραμμάτων μαζικής παρακολούθησης και «φακελώματος» εκατομμυρίων απλών πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και τις αντίστοιχες υπηρεσίες κατασκοπίας σε χώρες όλου του πλανήτη. Ο Σνόουντεν καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές, ζώντας εδώ και δύο χρόνια αυτοεξόριστος στη Ρωσία που του έχει χορηγήσει άσυλο.

Το άρθρο του, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μείζον θέμα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ, γράφτηκε για την εφημερίδα «New York Times», η οποία το δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο (4.6). Εκτός από την «Εφ.Συν.» δημοσιεύεται ταυτόχρονα και σε άλλα έντυπα και μεγάλα ΜΜΕ ανά τον κόσμο, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία κ.α. 

Το άρθρο αυτό το μετέφρασε και το επιμελήθηκε η Βίκυ Καπετανοπούλου, και αναρτήθηκε στις 5 Ιουνίου στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο Η δύναμη ενός ενημερωμένου κοινού "

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 02:15

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση