Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 08:52

Το 5ο σουβλάκι είναι προοδευτικό;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κύριε διευθυντά του εξαίρετου ιστολογίου Σταγόνα,

παρατηρώ ότι όλες οι ενημερώσεις που αναρτάτε διαπνέονται από προοδευτικό πνεύμα. Δεν το θεωρώ κακό. Το θεωρώ ανισοβαρές, διότι στην κοινωνία μας, ανάμεσα μας και τριγύρω μας ζει και κινείται και το αντιδραστικό στοιχείο.            

Για την ελάχιστη αποκατάσταση μιας ισορροπίας, από θέση αντιδραστικού σας γράφω το πιο κάτω σημείωμα.

Πολύς λόγος για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ προκειμένου να αυξήσει η κυβέρνηση τα έσοδα της. Εκ προοιμίου λοιπόν, οι νέοι συντελεστές ότι κι αν λέγεται αφού πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα της κυβέρνησης θα μειώσουν την καταναλωτική ικανότητα των πιο αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων. Στην καλύτερη περίπτωση θα την αφήσουν αναλλοίωτη αν η αύξηση γίνει αποκλειστικά σε πολυτελή προϊόντα που δεν τα αγοράζουν οι αδύναμοι π.χ διαμάντια πολλών καρατιών και όχι αρραβώνος. 

Δεν είμαι κατά του ΦΠΑ, όπως αρκετοί κυβερνητικοί οι οποίοι αποδέχονται την αύξηση του. Με εκνευρίζει η αχαλίνωτη υποκατάσταση φόρων ή περικοπών, από όλο και μεγαλύτερο ΦΠΑ αντί να συμβαίνει το αντίστροφο.

Να το πω με έναν παράδειγμα.

Κάθεσαι σε ένα σουβλατζίδικο με τρεις φίλους και παραγγέλνετε από ένα τυλιχτό. Αξίας 1,62 € το καθένα. Στρογγυλοκάθεται δίπλα σας στην πέμπτη θέση άτομο ισχνό και χλωμό και σας λέει με στριγγλιά και αγενή φωνή, «και μένα ένα σουβλάκι»*.

Γιατί να σου πάρουμε σουβλάκι; Μας ρωτάς αν μπορούμε; Γιατί νομίζεις πήραμε από ένα; Σε νοιάζει; Αλλά τέλος πάντων, το βλέπετε ισχνό και χλωμό, λέτε «δεν πάει στο διάολο» το κερνάτε ένα σουβλάκι. Κι αυτό σηκώνεται, πάει και κάθεται στο διπλανό τραπέζι. Κάνει τα ίδια και εκεί. Και συνεχίζει παραδίπλα. Το κακό είναι, πως όσα σουβλάκια κι αν φάει το σκασμένο, χλωμό μένει, ισχνό μένει.

Όπου κι αν πας, στέκει εκεί παρέα σου. Δεν παρακαλάει. Απαιτεί. Τέσσερα βρακιά εσύ; Κι άλλο ένα σ’ αυτό. Τέσσερα πουκάμισα εσύ; Κι άλλο ένα σ’ αυτό. Και παρ’ ολ’ αυτά μένει έτσι κακομούτσουνο, κι αυτό είναι που σου την σπάει πιο πολύ.

Δεν σενιάρεται έστω λίγο να δεις ότι έπιασαν τόπο τα δωράκια σου.

Καταλαβαίνω ότι είμαι κάπως αντιδραστικός όταν ζητάω οι βασικοί φόροι να είναι άμεσοι και όχι οι έμμεσοι. Και καταλαβαίνω ότι γίνομαι έως και ενοχλητικά αντιδραστικός, όταν θέλω το κράτος, με τους φόρους που εισπράττει να σουλουπώνεται κάπως, να το βλέπω και να μην το σιχαίνομαι.

Αλλά είπαμε.

Για λόγους ισορροπίας γράφω…

*Με το συν 23% ΦΠΑ, για κάθε σουβλάκι που τρώει η τετραμελής παρέα κερνάει και ένα το κράτος. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 15:52

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση