Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 11:21

Να που για άλλη μια φορά επαληθεύτηκε το σοφό "κάθε εμπόδιο για καλό" και περάσαμε όμορφα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χθες Πέμπτη 28.5, με πρωτοβουλία της "Πρωτοβουλίας για την δική μας Ανάπλαση" είχε κανονιστεί μία συνάντηση στις 9μ.μ,  στον χώρο της Ανάπλασης και πιο συγκεκριμένα στην παραλία των Λιπασμάτων μπροστά από την καντίνα. Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή προς όλους όσους εξακολουθούν να ενδιαφέρονται ακόμα γι'αυτό το θέμα.

 

Ένα από τα θέματα της συνάντησης θα ήταν η ενημέρωση που θα μας έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Πειραιά κα. Καρακώστα σχετικά με την εξέλιξη της τροπολογίας στο ρυθμιστικό Αττικής 2014 που προωθεί το ΥΠΑΠΕΝ και αφορά όλα όσα σχετίζονται από άποψη χωροταξίας, συντελεστή δόμησης, χρήσεις και αρμοδιοτήτων σχεδιασμού και αποφάσεων στον χώρο της Ανάπλασης.

Τελικά στην συνάντηση παρευρέθηκαν καμιά δεκαριά άτομα (οι περισσότεροι από τους αρχαίους), μια βροχούλα που γρήγορα έγινε βροχή και γι'αυτό οι παρευρισκόμενοι θεώρησαν πως το σωστό ήταν να αναβληθεί η συνάντηση αυτή. Μιλώντας με την κα. Καρακώστα που ήταν στην άλλη άκρη της "γραμμής" και στην άλλη μεριά της πόλης σε μια συγκέντρωση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, της προτάθηκε το καλύτερο, δηλαδή να μην έλθει. Κι έτσι έγινε. Προέκυψε όμως μία ενημέρωση από τον παρόντα Γιώργο Τσιρίδη, που στις συναντήσεις που έγιναν με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, τότε που γινόντουσαν οι αλλαγές στο Ρυθμιστικό του Μανιάτη, ήταν κι αυτός παρών και είχε παρακολουθήσει τις συζητήσεις και ενημερωθεί. Το ρεζουμέ είναι πως η τροπολογία είναι κατατεθειμένη και περιμένει να περάσει ένα όποιο νάναι νομοσχέδιο του ΥΠΑΠΕΝ για να ψηφιστεί μαζί του. Αυτό φυσικά δν λύνει το ζήτημα της παρουσίας και λειτουργίας των εταιρειών του Μελισσανίδη. 

Μετά, την ώρα που τα φωταγωγημένα πλοία σάλπαραν όμορφα και με χάρι, ήρθαν οι σαλάτες, οι πατάτες, οι μπύρες και τα σουβλάκια και οι συζητήσεις ξέφυγαν. Οι εναπομείναντες παρευρισκόμενοι, αναπτύξαμε τις σκέψεις μας, συναρμολογήσαμε τα επιχειρήματά μας, σχεδιάσαμε επί χάρτου και καταθέσαμε στην κρίση των ομοτράπεζων τις προτάσεις μας, θάψαμε νεκρούς και μερικούς απόντες ζωντανούς, επαινέσαμε κάποιους άλλους και εν τέλει μέσα σε ένα κλίμα γενικής ευφορίας λύσαμε όλα τα προβλήματα. Τόσο αυτά που σχετίζονται με τις δύο εταιρείες του κ. Μελισσανίδη και μας κατσικώθηκαν επί δημαρχίας Τζανή και που τώρα είναι πανδύσκολο να λυθούν τα επόμενα χρόνια... εκτός εάν, όσο και όλα τα άλλα. Στο τέλος αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και ένα φεστιβάλ. Ως ένα σημείο φυσικά, είχαμε επίγνωση στο που οδηγούν οι μπύρες και οι ανοιξιάτικες συνευρέσεις με βροχή δίπλα στη θάλασσα. Αλλά το τραβάγαμε κι εμείς μιας και μας ευχαριστούσε αυτό το κλασσικό παιχνίδι, όπου με τα λόγια κτίζουμε ανώγια και καμιά φορά αν η συγκυρία είναι ευνοϊκή και βρεθούν άνθρωποι ικανοί και διαθέσιμοι, τότε τα ανώγια μαζί με τα κατώγια τους εμφανίζονται ως δια μαγείας λες και από πάντα ήταν εκεί.  

Να πούμε και τα δύο μικρά καινούργια προβλήματα που προέκυψαν τους τρεις τελευταίους μήνες στο χώρο της παραλίας της Ανάπλασης, αυτής που σκοπεύαμε να την αναβαθμίσουμε. Με το που μπαίνουμε λοιπόν, από την Ε1 του λιμανιού και μόλις περάσουμε την "πύλη" της παραλίας, μας έρχονται μυρωδιές από ούρα και κόπρανα που λένε οι ιατροί. Αν γυρίσουμε το κεφάλι μας αριστερά θα δούμε σκηνές και αμάξια. Εκεί, δίπλα στην παραλία, διαμένουν εδώ και τρεις μήνες κάποιες οικογένειες τσιγγάνων με τα άπειρα παιδάκια τους. Οι μυρωδιές οφείλονται σ'αυτούς. Τώρα, προφανώς αναζητείται μία λύση; Δεν είναι και τόσο σίγουρο αυτό. Γιατί το πρόβλημα είναι ποιος θα τη δώσει και πότε. Το πότε είναι σημαντικό. Διότι αν πάρουν μπρος οι αρμόδιες αρχές κι αρχίσουν και τρέχουν σαν υστερικές όταν προκύψει κρούσμα μόλυνσης και ασθένειας, τότε δε θα μας σώσουν ούτε τα αντιβιοτικά οστά της Αγίας Βαρβάρας. 

Τυπικά ο χώρος αυτός, που είναι διεκδικούμενος από τον δήμο μας, ανήκει στον ΟΛΠ. Αν λοιπόν, προκριθεί η λύση να εκδιωχθούν οι τσιγγάνοι από τον χώρο που έχουν καταλάβει και ο δήμος δε θέλει/μπορεί να αναλάβει τις όποιες επί του αγωνιστικού ευθύνες του, τότε το μπαλάκι πέφτει στον νόμιμο ιδιοκτήτη και στο Λιμενικό. Το λιμενικό φυσικά γνωρίζει πως εκεί έχουν κατασκηνώσει τσιγγάνοι και εξ αιτίας μιας πυργκαγιάς που ξέσπασε στα τριάντα μέτρα από τις σκηνές τους τρεις μέρες πριν. Αλλά κι αυτό κάτι περιμένει φαίνεται, κάτι που δεν έρχεται. 

Η άλλη λύση είναι να παρθεί η απόφαση να παραμείνουν στη θέση αυτή οι τσιγγάνοι και όσοι φυσικά θα αρχίσουν να έρχονται στους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η δημ.αρχή θα πρέπει κάτι να κάνει; Μάλλον. Ας πούμε, το λογικό δεν είναι να τοποθετήσει χημικές τουαλέτες και κάδους απορριμμάτων; Ή να το αναλάβει αυτό το θέμα το υπουργείο Τουρισμού; Τέλος πάντων το θέμα επείγει να αντιμετωπιστεί κατά πρόσωπο διότι εγγυμονεί κινδύνους. 

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τα χώματα, που με απόφαση της δημ.αρχής συσσωρεύτηκαν στα σύνορα της περιοχής που ανήκει στον ΟΛΠ και αυτής που ανήκει στην Εθνική. Πριν από το Πάσχα είχε ξεκινήσει η δενδροφύτευση σε ένα κομματάκι των συνόρων και φυτεύτηκαν κάποια πευκάκια και αλμυρίκια. Μετά όλα αυτά σταμάτησαν, διότι η Εθνική θεώρησε πως ο δήμος καταπατεί την περιουσία της και προσέφυγε στα δικαστήρια. Τώρα, όταν φυσάει ακόμα κι αεράκι και επειδή ο χώρος είναι ανοιχτός από παντού, διασκορπίζονται και τα χώματα που υπάρχουν εκεί. Ίσως αν ο δήμος τα μετέφερε λίγο πιο κάτω και φύτευε πάνω σ'αυτά και κάποια δενδράκια, για να μην τα παίρνει ο άνεμος θα ήταν μια λογική λύση. 

Υπάρχει και κάτι που το έχουμε δει με τα μάτια μας, αλλά και μας το έχουν πει και συνδημότες μας που επισκέπτονται συχνά τον χώρο. Ομάδες συμπατριωτών μας καταφτάνουν κάποιες μέρες με τα ημιφορτηγάκια τους και κάνουν πλιάτσικο στα δύο διατηρητέα κτήρια ξηλώνοντας ότι μεταλλικό υπάρχει μέσα σ'αυτά. Αυτή η πληροφορία έχει ως στόχο να μας προφυλάξει για να μην πέσουμε από τα σύννεφα και πάθουμε κάτι, όταν κάποτε και απροειδοποίητα σωριαστούν σε ερείπια τα δύο αυτά κτίρια.

Να κλείσουμε πληροφορώντας πως ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και η ραδιοφωνική εκπομπή H Ιστορία στο Κόκκινο (Κόκκινο 105.5) οργανώνουν την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 11 το πρωί, ιστορικό περίπατο στην πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας, στην περιοχή δηλαδή που είχαμε το ραντεβού που δεν έγινε. Για την εκδήλωση αυτή θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Μαΐου 2015 13:12
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 29-05-2015 21:40
Βρε Θανάση, ακόμα και Γερμανούς ή Καυκασιανούς να τους έβαζες να ζούνε εκεί για ένα διάστημα δίχως τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, τότε το πιο πιθανόν είναι ότι και αυτοί θα παρουσίαζαν κάποιες ασθένειες και θα είχαν αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης μολύνσεων. Ας λάβουμε υπόψη ότι οι συγκεκριμένοι τσιγγάνοι, που δεν είναι λίγοι και κοντεύουν τους τέσσερις μήνες στην θέση αυτή, δεν έχουν ούτε τουαλέτες, ούτε πρόσβαση σε πόσιμο νερό και η θάλασσα δίπλα τους δεν νομίζω ότι είναι απ'αυτές που τις λέμε καθαρές. Πέρα από το αν υπάρχει ή όχι η αυξημένη πιθανότητα να αρρωστήσουν ως Τσιγγανοι κτλ, το πρόβλημα είναι τι θα κάνουμε ως κοινωνία, ως δημ.αρχή, ως αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, κ.λ.π. Για την περιοχ της παραλίας τα σχέδια της δημ.αρχής προέβλεπαν την σταδιακή αναβάθμισή της. Τώρα μας έχει προκύπτει στη φάση αυτή μια ολοφάνερη υποβάθμιση. Οπότε υφίσταται πρόβλημα. Πρόβλημα που επείγει να αντιμετωπιστεί. Όσο για τον σχεδιασμό όλης της περιοχής φαίνεται πως λίγο νεράκι έχει μπει στο αυλάκι. Αυτά τα πράματα που αφορούν μεγάλες παραγωγές και είναι πολυπαραγοντικά τα βήματα δεν μπορεί να είναι μεγάλα και γρήγορα, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν και χρήματα. Αρκεί λοιπόν, να είναι σταθερά και προς μία κατεύθυνση που θα είναι εφικτή η υλοποίηση των όποιων σχεδίων αποφασιστούν.
Παράθεση
0 # Καλογιαντσίδης Θανάσης 29-05-2015 19:32
Προσωπικά διαφωνώ με την αναφορά σε κινδύνους κρουσμάτων μολύνσεων κι ασθενιών απ τους τσιγγάνους που κατασκήνωσαν στην περιοχή...Οι ρομά δεν είναι γενικά φορείς ασθενειών και μολύνσεων. Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση ενέχει ένα είδος ρατσισμού...Απ την άλλη ωραίοι οι...ιστορικοί περίπατοι της Δημοτικής μας Αρχής αλλά επείγει το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου...
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση