Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 21:53

Τα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αναπάντεχα, οι πιο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις για το "νέο ελληνικό σινεμά" των τελευταίων χρόνων έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα από την Μπιργκίτ Κέλερ, καλλιτεχνική διευθύντρια του Arsenal (ινστιτούτο για τον κινηματογράφο και τη βίντεο αρτ) στο Βερολίνο, η οποία τον Μάιο του 2012 είχε διοργανώσει ένα μεγάλο αφιέρωμα με ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, τονίζοντας :

"Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος", είχε πει τότε, "διακρίνεται για την τόλμη του, είναι διασκεδαστικός, στρυφνός, ανορθόδοξος, ασυμβίβαστος και ακραία ιδιόμορφος, δεν κατηγοριοποιείται. Αποτυπώνει μια ατμόσφαιρα αγωνίας και έντασης. Αυτή η κρίσιμη κατάσταση που είναι αισθητή στις ταινίες ανάγεται αναμφισβήτητα σε αυτό που συμβαίνει πράγματι στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάρρευσης (...) Τα θέματα στα οποία επανέρχεται διαρκώς είναι η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ των γενεών, μια λανθάνουσα ροπή προς τη βία, και, φυσικά, πολύ συγκεκριμένα το θέμα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και των επιπτώσεών τους σε κοινωνικό επίπεδο. Η ξενοφοβία, η αδράνεια και η έλλειψη οράματος είναι επίσης μοτίβα που συναντάμε ξανά και ξανά. Αξιοσημείωτη είναι συχνά η έντονη κριτική στον ρόλο και στην κατάσταση της οικογένειας (...) Σε όλες αυτές οι ταινίες υπάρχει έντονο το γκροτέσκο στοιχείο. Είναι γεμάτες από αλλόκοτες, κωμικές στιγμές και σε ορισμένες το παράλογο εμφανίζεται με έναν τρόπο που θυμίζει Μπέκετ".

Η φετινή απονομή των βραβείων

Με τον φορμαρισμένο παρουσιαστή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο να κρατά το τέμπο στην απονομή και επιδεικνύοντας την καλύτερη και πιο σφιχτοδεμένη τελετή στη σύντομη ιστορία τους, τα έκτα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου δόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 30/3 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είχαν ξεκάθαρη άποψη για τα φετινά βραβεία: αγάπησαν το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, δίνοντάς του συνολικά 6 βραβεία, ανάμεσά τους και στις «μεγάλες» κατηγορίες σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας. Κι αγάπησαν ισόποσα το «Μικρό Ψάρι» του θριαμβευτή το 2011 με τον «Μαχαιροβγάλτη» Γιάννη Οικονομίδη με τέσσερα βραβεία και τη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, δίνοντάς της 4 βραβεία αναγνώρισης ενός δημιουργού που ξεκινά την καριέρα του με μεγάλη φόρα. Αυτονόητα και δίκαια και τα βραβεία ερμηνειών – πώς να μην ξεχωρίσουν ο Βαγγέλης Μουρίκης για το αριστούργημα που έπλασε στο «Μικρό Ψάρι» ή τη μοναδική Μαρία Καλλιμάνη από το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα. Ναι, φυσικά είναι θέμα άποψης και γούστου, αλλά στο σύνολό τους τα φετινά βραβεία της ΕΑΚ έμοιασαν άξια, δίκαια και αυτονόητα.

Από τα ωραία της βραδιάς

Οι Μαμάδες και η Δεύτερη Γενιά: Δυο στοιχεία μονοπώλησαν τους ευχαριστήριους λόγους. Το ένα ήταν οι μαμάδες – και πώς όχι, σε μια εποχή που για να κάνεις σινεμά (και πολλά άλλα πράγματα), η οικογενειακή συμπαράσταση και πρακτική βοήθεια είναι συχνά ζωοδότρα πηγή.

 Το άλλο και κυριότερο, ήταν η δυναμική κίνηση υπέρ της ιθαγένειας των μεταναστών δεύτερης γενιάς που ήρθε τόσο από τους βραβευμένους του «Xenia», όσο και από την ίδια την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.Ο Πάνος Χ. Κούτρας, απ’ όταν ανέβηκε πρώτη φορά στη σκηνή για το Βραβείο Σεναρίου μαζί με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη, εξήγησε ότι δε θα παραλάβει το βραβείο του: «Επειδή η ζωή είναι άνιση και άδικη, δε θα το πάρουμε αυτό το βραβείο, θα το αφήσουμε εδώ, με όλη την εκτίμηση στην ΕΑΚ, θα το πάρουμε όταν περάσει ο νόμος για την ιθαγένεια των παιδιών δεύτερης γενιάς». Σε μια καίρια σύμπτωση άποψης, η ΕΑΚ είχε προγραμματίσει, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας ν’ απονείμουν εκπρόσωποι του Generation2.0, με ακριβώς αυτό το αίτημα. Πόσο πιο προφανής να γίνει η ανάγκη και η αίσθηση του επείγοντος;

 

Η Φανί Αρντάν : Δε χρειάζεται, σε μια βραδιά όπου τιμάται το ελληνικό σινεμά, να βραβευτεί μια ηθοποιός η οποία ουδέποτε είχε την παραμικρή σχέση μαζί του. Κι αν, πάλι, η πρόσκληση τής έγινε για ν’ αυξηθεί η δημοσιότητα γύρω από τα βραβεία της ΕΑΚ, τότε ίσως θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί περισσότερο η παρουσία της, πριν τα βραβεία. Ωστόσο, φυσικά η Φανί Αρντάν είναι μια υπέροχη ηθοποιός και τελευταία και σκηνοθέτης, μια σαγηνευτική γυναίκα, μια θρυλική ιστορία και, με την κλος ‘50ς φούστα της (so French!) και τη χαριτωμένη θεατρικότητά της, με μια εξορισμού γαλλική συγκατάβαση, τα είπε κι ωραία:

«Πιστεύω ότι σας οφείλω όσα ονειρεύτηκα στη ζωή μου. Νομίζω ότι όταν βρέθηκα σε ηλικία που μπορούσα να καταλάβω τις ιστορίες, εσείς μιλήσατε στην καρδιά μου. Μου μάθατε εσείς ότι δεν υπάρχει νικητής ή ηττημένος. Μου μάθατε όμως ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αγαπάς, στη ζωή. Αυτό της προσδίδει πάθος. Και σήμερα μου αρέσει που όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα του εφικτού. Η Ελλάδα είναι η χώρα του πειραματισμού, της ελευθερίας, της επινόησης. Ολοι σας παρακολουθούμε κι αυτό είναι υπέροχο»

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 2015

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας - «Xenia», Ελένη Κοσσυφίδου, Πάνος Χ. Κούτρας, Αλεξάνδρα Μπουσίου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ - «Μία Οικογενειακή Υπόθεση» (Παραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους - «Bόλτα» (Στέλλα Κυριακοπούλου)

Βραβείο Σκηνοθεσίας - Πάνος Χ. Κούτρας («Xenia»)

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη - Γιάννης Βεσλεμές («Νορβηγία»)

Βραβείο Σεναρίου - «Xenia» (Πάνος Χ. Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης)

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου - Βαγγέλης Μουρίκης («Το Μικρό Ψάρι»)

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου - Μαρία Καλλιμάνη («Στο Σπίτι»)

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου - Aγγελος Παπαδημητρίου («Xenia»)

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου - Βίκυ Παπαδοπούλου («Το Μικρό Ψάρι»)

Βραβείο Φωτογραφίας - «Για Πάντα» (Κωστής Γκίκας)

Βραβείο Μοντάζ - «Xenia» (Γιώργος Λαμπρινός)

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής - «Το Μικρό Ψάρι» (Μπάμπης Παπαδόπουλος)

Βραβείο Σκηνογραφίας - «Νορβηγία» (Γιάννης Βεσλεμές)

Βραβείο Ενδυματολογίας - «Xenia» (Βασίλης Μπαρμπαρίγος)

Βραβείο Ηχου - «Το Μικρό Ψάρι» (Ντίνος Κίττου, Γουίλιαμ Εντ. Φρανκ και Κώστας Φυλακτίδης)

Βραβείο Μακιγιάζ - «Νορβηγία» (Δώρα Νάζου)

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας - «Νορβηγία» Ρούλης Αλαχούζος, Ιωνας Κατρακάζος, Φωκίωνας Ξένος, Deepgreensea

Βραβείο Κοινού OTE TV - «Από Ερωτα» του Θοδωρή Αθερίδη.

Πηγή: news247.gr

Τα πέντε προηγούμενα βραβεία καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας είναι:

Η μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη

Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζο

Άδικος κόσμος του Φίλιππα Τσίτου

Μαχαιροβγάλτης του Γιάννη Οικονομίδη

Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 01:39
Ομάδα διαχείρισης

Τελευταία άρθρα από τον/την Ομάδα διαχείρισης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση