Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 17:59

Παγκόσμια μέρα του θεάτρου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έχουμε χάσει το μπούσουλα μ'αυτές τις παγκόσμιες μέρες και αρχίζουμε να μπουχτίζουμε, όταν μάλιστα δεν συμβαίνει και κάτι που να κάνει τη διαφορά. Γι'αυτό έχει αρχίσει, εύκολα είναι η αλήθεια,να μας βγαίνει η διάθεση για κατάργηση όλων των παγκόσμιων ημερών.

Ας ξεκινήσουμε από αύριο ή σε χίλια χρόνια, πάλι από το μηδέν, όπου καμία μέρα δεν θα είναι αφιερωμένη σε κάτι υψηλό και βαθύ, σε κάτι πλατύ και ξεχωριστό που μας ενώνει και μας δονεί.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, από τα σπίτια μας και τις γειτονιές μας, από τις παρέες μας και τους χώρους δουλειάς, από τους συλλόγους και τα στέκια, από τις κοινότητες και τους δήμους. Ξεκινώντας από κάτω, από πράματα απτά που μας γεμίζουν και απρογραμμάτιστα μας προβληματίζουν, ξεκινώντας από γιορτές και παιχνίδια που προκύπτουν αβίαστα και αυθόρμητα, ίσως δούμε το φως το αληθινό. Μπας κι έτσι διερευνήσουμε τα όρια κα τη δύναμη των συμβάσεων και των σχέσεων, την ευφορία της ενέργειάς τους και μέσα απ'αυτά εμάς. Μπας και συζητήσουμε στ'αλήθεια ποιες κοινές ανάγκες μας καλύπτουν οι όποιες συνευρέσεις μας, ποιες επιθυμίες μας ζωντανεύουν. Και αν κάτι αξίζει, είναι γνωστό τοις πάσι, πως αυτό από λίγο λίγο γίνεται πολύ. Αρκεί να έχει νόημα. Αυτό θα είναι το στοίχημα.

Μέχρι τότε θα αναμετρώνται με τις παγκόσμιες μέρες, προφανώς όσοι έχουν μια διάθεση να το κάνουν. Κάποιες φορές συμβαίνει από σπόντα να μας πιάνει κι εμάς μια παγκόσμια μέρα. Συνήθως λίγα είναι τα πράματα που προκύπτουν και μετρημένα, από όπου απουσιάζουν συγκεκριμένες πράξεις, συναισθήματα και ζωντανές σχέσεις και περισσεύουν τα λόγια. Αν και τα λόγια, όταν είναι ουσιαστικά και εμπνευσμένα έχουν τη δύναμη να βάλουν μπρος πράξεις και έργα, αυτό δυστυχώς σπανίως συμβαίνει μιας και οι άνθρωποι αλλού έχουν το μυαλό τους, σε άλλα γήπεδα παίζουν και χάνουν την ψυχή τους ή την βρίσκουν μεταμφιεσμένη.

Στη σημερινή μέρα (27.3) ως παγκόσμια μέρα του θεάτρου, δεν θα κάναμε κάποια ιδιαίτερη αναφορά, μιας και δεν είμαστε φαν του θεάτρου. Μας μίλησε όμως ο λόγος που Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι, που ανέλαβε να γράψει το φετινό μήνυμα. Το μήνυμα, που κάθε χρόνο το γράφει ένας επιφανής θεατράνθρωπος. 

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου που

καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου το 1961,

κάθε χρόνο, επιλέγει  μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου

από μια χώρα-μέλος του,

για να γράψει ένα μήνυμα, το οποίο διαβάζεται

σε όλα τα θέατρα τη συγκεκριμένη ημέρα

και μεταδίδεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο.

Το μήνυμα του Βαρλικόφσκι εστιάζει στους εκτός των τειχών,

στους ανθρώπους που είναι σαν να μην υπάρχουν

και στο χρέος των θεατράνθρωπων

να ρίξουν τα αδύναμα φώτα τους σ'αυτούς,

φωτίζοντας ταυτόχρονα και μέσα στον εαυτό τους,

διερευνώντας έτσι και τα όρια της τέχνης τους. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το μήνυμα αυτό. 

κι  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα άρθρο της Μαρίας Πρωτόπαππα για τους ηθοποιούς. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015 09:21

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση