Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015 18:19

Οι μουσικές Τρίτες στο Τριανόν ξεκινούν με Λακαριέρ και Ρομιγί

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με δύο βιβλία όλα κι όλα του Ζακ Λακαριέρ που διάβασα προ αμνημονεύτων χρόνων, έγινα φίλος του, όχι φυσικά σαν αυτούς τους άφιλους του fb. Το ένα ήταν το "Ελληνικό καλοκαίρι" (1976) και το δεύτερο "Οι γνωστικοί" (1973). Ποιος ήταν λοιπόν, αυτός ο Γάλλος, αυτός ο ξεχωριστός φίλος της Ελλάδος που την σκάλιζε και την αλώνισε από το 1947 και για πενήντα χρόνια; Ο ανένταχτος οδοιπόρος Ζακ Λακαριέρ (1925-2005) ήταν συγγραφέας, δοκιμιογράφος και στοχαστής που σίγουρα αγάπησε με πάθος την Ελλάδα, αφού σχεδόν της αφιερώθηκε.

Το βιβλίο του «Ελληνικό Καλοκαίρι», θεωρείται από τα καλύτερα που γράφτηκαν για την Ελλάδα. Σ'αυτό έχει γράψει πως  "Η Ελληνική ομορφιά είναι μία μάχη, είναι η νίκη του φωτός πάνω στη σκιά". Μια ενσάρκωση αυτής της μάχης είναι κι αυτό το βιβλίο. Εξαιρετικά θεωρούνται και τα βιβλία του " Οι ένθεοι", "Ερωτικό λεξικό της Ελλάδος", "Στα άδυτα των μύθων".

Όσο για τους "Γνωστικούς", είχα πάθει. Εξαιρετικό σε όλα του. Γλώσσα, γνώσεις και ανάπτυξη περιεχομένου είχαν ζυμωθεί στον πλούσιο κόσμο του Λακαριέρ και διαβάζοντάς το, αν ταιριάζουν τα χνώτα σας, τότε σίγουρα θα ρέει στο αίμα σας, ως ποίηση, παρόλο που είναι ένα δοκίμιο. Μίλησε λοιπόν, για τους Γνωστικούς όπως κανείς μέχρι τότε δεν είχε μιλήσει γι'αυτούς. Οι γνωστικοί προϋπήρχαν του χριστιανισμού. Με την έλευσή του, ενώ δέχτηκαν τον Ιησού, αρνήθηκαν την παράσταση του κόσμου όπως την παρουσίασαν οι πρώτοι χριστιανοί θεολόγοι σε διάφορα μέρη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. 

Και η τελευταία του επιθυμία του;  Να αποτεφρωθεί η σορός του και η στάχτη του να σκορπιστεί στη θάλασσα στα ανοιχτά των Σπετσών. Κι έτσι έγινε.

Και η αγαπητή Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (1913-2010), αυτή που έκανε και έγραψε τόσο καλά για την Ελλάδα ( πάνω από 40 βιβλία τα περισσότερα για τον 5ον π.Χ αιώνα), που αν δεν της βγάλεις το καπέλο και δεν της φιλήσεις το χέρι, θα είσαι απλά ένας μικρός ανόητος Έλληνας. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, το Ελληνικό κράτος αναγνώρισε την ποιότητα του έργου της και την αγάπη της για την Ελλάδα και το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε «πρέσβειρα του Ελληνισμού».Η μέγιστη διάκρισή στη Γαλλία ήταν η εκλογή της στις 24 Νοεμβρίου του 1988 ως μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας. Έγινε έτσι η δεύτερη γυναίκα μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάλ μεταξύ των Γάλλων «αθανάτων». Φίλη κι αυτή. 

Τώρα λοιπόν, που γίνεται μία εκδήλωση στο σινεμά Τριανόν για αυτούς τους δύο φίλους, είναι σωστό να μην πάω

Το πρόγραμμα: Σ‘ αυτή τη βραδιά, που έχει για τίτλο «Μνήμη» θα γίνει αναφορά στους κορυφαίους ελληνιστές Γάλλους συγγραφείς Jacques Lacarrière – Jacqueline de Romilly.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια σύντομη αναφορά στο έργο των δυο μεγάλων ελληνιστών συγγραφέων, που θα κάνει η ερευνήτρια φιλοσοφίας Servanne Jollivet, ενώ η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα τους. Ο μουσικός Μιχάλης Καραβασίλης παρουσιάζει μουσική εμπνευσμένη από το έργο τους παίζοντας Λύρα του Απόλλωνα. Θα προβληθούν και βίντεο που αναφέρονται στους δυο συγγραφείς. Στο μουσικό μέρος η Εύα Κοτανίδη ερμηνεύει Πιάφ, Μοντάν, Μπρέλ, Μουστακί, Γκρεκό και Θεοδωράκη με τη συνοδεία του πιανίστα Παντελή Μπενετάτου. Και όλα αυτά συνδυάζονται με την ταινία που ακολουθεί – και που είναι το «Πέρσι στο Μάριενμπαντ» (1960), του Αλέν Ρενέ.

 

Τρίτη 24 ΦεβρουαρίουΏρα 08:00μ.μ . Εισιτήριο: Γενική είσοδος: 8€, φοιτητικό: 6€, Αθηνόραμα club: 5€, Ανέργων: 4€.

Να πούμε γενικά ότι αυτές οι "Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν" (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων), είναι μια θεματική σειρά που καλύπτεται από το τρίπτυχο "Πόλεις - πολίτες- πολιτισμός". Ξεκινούν από 24/2 και είναι εννιά. Η ιδέα είναι η μουσική, η λογοτεχνία και τα εικαστικά να αγκαλιάζουν κάθε Τρίτη προβολές κάποιων μοναδικών ταινιών. Πατήστε  εδώ  αν θέλετε πιο αναλυτικές πληροφορίες.

Ιδού και το υπόλοιπο πρόγραμμα: 

3/3 Ξενιτιά και δημιουργία - Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάνο Ζαχαρία

10/3 Ποίηση και ζωή - Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ - Τίτος Πατρίκιος

17/3 Ο τρόπος του χρόνου - Ο ζωγράφος Άντη Ιωαννίδης

24/3 Μουσική και επανάσταση - Το όραμα του Ρήγα Φεραίου

31/3 Θυμόμαστε τον Λεωνίδα - "Οι φίλοι από την ορχήστρα των Χρωμάτων"

21/4 Έρωτας και Πόλη -  Ά νθρωποι, στέκια, συναντήσεις

28/4 Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Παλλήνης - Σπουδαστές και απόφοιτοι σε μια μουσική γιορτή

5/5 Εκπομπή "Παρασκήνιο" - Προβολές: Μανώλης Αναγνωστάκης - Κορνήλιος Καστοριάδης

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015 23:41
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση