Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 08:07

Η διερμηνέας νοηματικής του Ζουράρι είναι η ηρωίδα της ημέρας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

όπως πετυχημένα έγραψε η ιστοσελίδα luben και πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε το όνομά της για να την συγχαρούμε. Τον Κώστα Ζουράρι τον διαβάζαμε πολλά χρόνια πριν στον "Πολίτη" του Ελεφάντη. Ώσπου ο Άγγελος διαπίστωσε πως αυτός και κάποιοι ακόμα αρθρογράφοι του "Πολίτη" στα ευφορικά χρόνια του '80 κυλούσαν προς τους Νεορθόδοξους και ως γνήσιος μαρξιστής τους έκλεισε την πόρτα.

Μετά τον ακούσαμε μια φορά να μιλάει στις συνελεύσεις του ΚΚΕς - Ανανεωτική Αριστερά, τότε που ψαχνόντουσαν οι σύντροφοι του Μπανιά, όπου απευθυνόμενος στους συνέδρους είχε πει τη φοβερή ατάκα: " Σας αγαπάω όλους αλλά νομίζω ότι πρέπει να πάμε στην Ε.ΑΡ (του Κύρκου)".

Τις επόμενες δεκαετίες και με τον ΠΑΟΚ τρίφτηκε και διευθυντής της "Μακεδονίας" έγινε, και ομιλίες συνέχισε να κάνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αλλά και βιβλία έγραφε με κάτι απίθανους τίτλους - όπως "Μισγάγκεια απερινόητη" (1984),  "Ουρανίαι, πέρι ή περί ζωοποιού κενώσεων" (1989), "Μέσα στο σάμαλι ή Αχειροποίητος" (1993), 

"Θεοείδεια παρακατιανή" (1993), "Ελλάς, γελάς, αποφράς" (1999), 

"Να την χέσω τέτοια λευτεριά που θα κάμω εσένα πασιά!(2009), 

"Σπουδή στα σπουδαρχίδια της εδώ κοπροκρατίας" (2012) - ,όμως με το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει πάντα μια προσωπική σύνθεση, και τον χαρακτηρισμό "ευρωλιγούρηδες" πλάσαρε που έπιασε στον κόσμο. Αλλά και στην τηλεόραση εμφανιζόταν μια περίοδο συχνά, άλλοτε ως μαϊντανός κι άλλοτε σε πρώτο ρόλο, έχοντας κάθε φορά να πει κάτι ουσιαστικό, που ξέγευγε από το υπάρχον πλαίσιο του μέσου όρου, δίχως όμως να είναι εκτός θέματος. Και εξαρτάτο από τους συνομιλητές του, αν θα ανταπέδιδαν τις πάσες που τους έδινε, για να γίνει όμορφο παιχνίδι. Υπάρχει επίσης κι εκείνη η απεργία πείνας που έκανε για πάνω από ένα μήνα, τότε με τον νόμο του Αλέκου Παπαδόπουλου για την Τ.Α "Καποδίστρια". Είχε ως αίτημα να μην χάσει την "ανεξαρτησία" του το χωριό του το Βραχάσι, ένα κεφαλοχώρι στο Λασίθι. Τελικά έπιασε τόπο αυτή η απεργία μιας και το 2006 με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστές κοινότητες τα Ζωνιανά Ρεθύμνου, η Τσαριτσάνη Λάρισας και το Βραχάσι Λασιθίου. 

Τον κ. Ζουράρι τον είχε καλέσει ο λυκειάρχης του 1ου Λυκείου Κερατσινίου κ. Μητροπέτρος, την εποχή που διοργάνωνε τις βραδιές παιδείας στο σχολείο. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, και ο Ζουράρις σ'αυτό το άντρο των Ολυμπιακών συνέδεσε το γεγονός που δέσποζε εκείνες τις μέρες, όπου ο Ολυμπιακός στην πορεία προς το πρωτάθλημα καταδέχτηκε να κερδίσει στα χαρτιά ένα ματς με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς που όδευε προς υποβιβασμό, με τα όρια της σχέσης του δυνατού με τον αδύναμο - ξέρετε, το γνωστό του Θουκυδίδη με τη σφαγή των Μηλίων από τους Αθηναίους της Χρυσής εποχής. Η βραδιά αυτή μας έμεινε αξέχαστη και για έναν άλλο λόγο. Έγινε υπό το φως των κεριών, αφού κάποια στιγμή κόπηκε το ρεύμα. Και πριν έναν μήνα περίπου ξανακούσαμε το δίδυμο Ζουράρις - Μητροπέτρος. Την παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Ζουράρι " Έρχομαι από μακρυά" ( εκδόσεις Αρμός) κάπου στην Πειραιώς την έκανε ο κ.Μητροπέτρος και ευτυχώς είμασταν κι εμείς εκεί. 

Ο Θεσσαλονικιός Ζουράρις λοιπόν, εκλέχτηκε σ'αυτές τις εκλογές. Το κόμμα του, " Πυρίκαυστος Ελλάδα", συνεργάστηκε με τους ΑΝ.ΕΛ και έτσι για πρώτη φορά είναι μέλος του κοινοβουλίου ως βουλευτής στην Α' Θεσ/νίκης ο 75 χρονος κύριος Κώστας Ζουράρις. Έχω υπόψη μου ότι για τους περισσότερους από αυτούς που τον έχουν ακούσει είναι μία γραφική περίπτωση. Αλλά η πλειονότητα από αυτούς τους περισσότερους είναι κατά τη γνώμη μου άνθρωποι που δυστυχώς σε πολλά ζητήματα της ζωής πορεύονται με ταμπέλες και σκέφτονται με κάτι που μοιάζει με σκέψη αλλά μάλλον δεν είναι. Είναι η τακτοποίηση των νέων κάθε φορά δεδομένων και ερεθισμάτων στα κουτάκια που έχουν φτιάξει στο όλον του κόσμου τους. Εμείς πάντως πιστεύουμε ότι η παρουσία του Ζουράρι στη Βουλή θα ανεβάσει, έστω και ένα πόντο, τον πήχη της ποιότητάς της, παρόλο που ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει ακίνδυνος ως γραφικός.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι η ομιλία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που έγινε στη Βουλή πριν μερικές μέρες. Όσοι τον πάνε, ευκαιρία είναι να τον ακούσουν στον παρθενικό λόγο του στο Κοινοβούλιο όπου μέσα σε 4' μας κέρασε τις μεγάλες του αγάπες σ' ένα υπέροχο κοκτέιλ από Ελύτη, Ρίτσο, Θουκυδίδη και Ορθοδοξία.    

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 07:23
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση