Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 08:59

Το έργο της Μαρίας Ρεπούση ως βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ στην Α΄Πειραιά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Μαρία Ρεπούση είχε εκλεγεί το 2012 βουλευτής με την ΔΗΜ.ΑΡ στην Α' Πειραιά. Στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν υποψήφια με κανένα κόμμα. Την Μαρία Ρεπούση τη γνώρισα στα μέσα της δεκαετίας του '80. Είμαστε και οι δύο μέλη της παράταξης καθηγητών "Δ.Γληνός" Πειραιά. Τότε γνώρισα από κοντά και άλλους συναδέλφους που τους εκτίμησα, τους εμπιστεύτηκα, μου είπαν πράματα και ένιωθα όμορφα που συνεργαζόμουνα μαζί τους.

Προς το τέλος της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του '90, στη δίνη των μεγάλων απεργιών που κάναμε ως καθηγητές, φανερώθηκαν τα καλά στοιχεία από την προσωπικότητα των μελών του "Γληνού". Τα στοιχεία αυτά πιστεύω πως έπλασαν έναν "Γληνό" που τις θέσεις του η μεγάλη πλειονότητα των καθηγητών, που εκείνα τα χρόνια γέμιζαν ασφυκτικά τις αίθουσες των γεν.συνελεύσεων, τις πρόσεχαν και τις μετρούσαν. Ένα στοιχείο που έπαιξε ρόλο στο αναδειχθεί ο "Γληνός" σε μια παράταξη που ανέβασε τον πήχη των κινητοποιήσεων, ήταν η επιμονή του στο να αποκτήσουν οι αγώνες και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά πέρα από τα οικονομικά. Κι αυτό συνέβη διότι ένας συνδετικός ιστός των καθηγητών που παρευρίσκοντο στις συνεδριάσεις του "Γληνού" Πειραιά και δρούσαν μέσα από τις γραμμές του, ήταν η αγωνία τους για το σχολείο πέρα από την υλικοτεχνική υποδομή του. Ήταν το ενδιαφέρον τους για τον μαχόμενο καθηγητή, εκείνον που παλεύει να ζωντανεύσει όλη την τάξη κόντρα σε όλα τα εμπόδια, εκείνον που εργάζεται σκληρά διότι γνωρίζει πως μόνο μέσα από την εργασία μαθαίνεις γράμματα, μορφώνεις και μορφώνεσαι.

Μετά πλάκωσαν τα κομματικά και οι μήνες του μέλιτος τελείωσαν. Αρκετοί έφυγαν και έφτιαξαν μια νέα παράταξη που στρογγύλευε συνεχώς τα πράματα και έριχνε τόσο τους τόνους μέχρι που βαρέθηκε και το ίδιο το σύμπαν. Αρκετοί συνέχισαν τον "Γληνό" αποξηραμένο μέσα από τις γενικόλογες ρητορείες όπου τα όχι έκαναν πάρτι. Και πολλοί δυστυχώς, ανάμεσα στους οποίους ήμουν κι εγώ, επέστρεψαν στα σπίτια τους για να μονάσουν. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα λοιπόν, γνώρισα τη Μαρία.

Αν κάτι θυμάμαι ιδιαίτερα ήταν η στάση της που έγινε καθαρή στις πολλές απεργίες εκείνης της περιόδου. Μια στάση που ταίριαζε με τη δική μου και συνοψίζεται στο ότι οργανώνουμε έτσι τους συνδικαλιστικούς αγώνες μας με στόχο να κερδίζουμε τις μάχες. Αυτή η θέση ήταν, ας πούμε, το αντίπαλο δέος της άλλης αριστερής θέσης, που ευαγγελίζεται πως οι αγώνες από μόνοι τους είναι μια αυταξία. Συνέπεια: Δεν μπορείς να λες όχι σε κινητοποιήσεις όταν ο κόσμος τις ζητά, άσχετα αν εσύ εκτιμάς ότι οι πιθανότητες να βγεις κερδισμένος είναι ελάχιστες ή το χειρότερο, τις υποστηρίζεις μην πιστεύοντας στα αιτήματα.  

Ως βουλευτής έχω την γνώμη πως η Μαρία Ρεπούση βοήθησε να πάνε τα πράματα λίγο πιο πέρα, να βρεθούν λύσεις για κάποια προβλήματα, να μπει λίγο καθαρό νερό στ'αυλάκι του πολιτικού πολιτισμού. Με λίγα λόγια πιστεύω πως η στάση της και η παρουσία της ανέβασαν τον πήχη της ποιότητας στη Βουλή. Αυτά τα υποστηρίζω έχοντας υπόψη μου και ατυχείς παρεμβάσεις της και στάσεις που εμένα δεν με εκφράζουν και θέσεις με τις οποίες πολιτικά δε συμφωνούσα. Το πλέον ξεχωριστό; Μακάρι και άλλοι βουλευτές να δουλεύουν τόσο πολύ και να είναι τόσο καίριοι και ταυτόχρονα συμβατοί με τις αρχές τους και τις πεποιθήσεις τους, όσο η Μαρία Ρεπούση.

Ενημερωνόμουν για τις παρεμβάσεις της και τις πρωτοβουλίες της από τα μέιλ που έστελνε. Κάποια από αυτά μάλιστα τα αναρτούσα εδώ στη Σταγόνα. Επιχειρώντας να κάνει η Ρεπούση ένα απολογισμό της δράσης της και των παρεμβάσεων της αυτά τα δυόμιση χρόνια, τις συγκέντρωσε όλες και τις ταξινόμησε έτσι ώστε όποιος ενδιαφερθεί να τις διαβάσει να του είναι εύκολη η πρόσβαση. Έχουμε λοιπόν, τις εξής κατηγορίες: 

Πατώντας  εδώ θα σας εμφανιστούν οι ερωτήσεις της που υπέβαλε στους τομείς της κοινοβουλευτικής της δραστηριότητας: Παιδεία, Έρευνα, Ναυτιλία, Υγεία, καθώς και για θέματα της Εκλογικής της περιφέρειας:

Πειραιάς, Νησιά Αργοσαρωνικού, Κύθηρα.

Πατώντας  εδώ  θα βρείτε τις επίκαιρες ερωτήσεις αυτές όπου θα έπρεπε να έρθει

ο ίδιος ο Υπουργός στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις.

Πατώντας  εδώ  θα βρείτε τις ομιλίες της στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Πατώντας  εδώ  θα βρείτε τις αναφορές που έκρινε σκόπιμο να υποβάλει στα αρμόδια Υπουργεία

προκειμένου να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Πατώντας  εδώ  θα βρείτε τις συναντήσεις της με φορείς.  

Και πατώντας   εδώ   θα βρείτε τις ομιλίες της στις Επιτροπές: Μορφωτικών Υποθέσεων,

Ισότητας Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Παραγωγής & Εμπορίου,

Κοινωνικών Υποθέσεων, Έρευνας & Τεχνολογίας, Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.      

Τον Ιούνιο του 2013 ο Αντώνης Ντινιακός δημοσίευσε στη lifo μία παρουσίαση της ζωής της Ρεπούση με έναν όμορφο τρόπο. Αν θέλετε να τη διαβάσετε πατήστε εδώ .

Από τη μεριά μας ευχόμαστε να την ξαναδούμε σύντομα στον πολιτικό στίβο. Διότι είναι από τις παρουσίες εκείνες που ακόμα και ως αντίπαλο την προτιμούμε από άλλους που είμαστε στο ίδιο μετερίζι για την σωτηρία της πατρίδας.   

   

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Φεβρουαρίου 2015 17:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση