Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 21:17

Η Μαρία Πίνιου - Καλλή πιο ψηλά μέσα μου από τον Ντέμη Ρούσσο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πέθανε ο Ντέμης Ρούσσος στα 69 του, πέθανε και η Μαρία Πίνιου - Καλλή στα 72 της. Τον Ντέμη τον πρωτοέμαθα ως μέλος των Aphrodite's Child μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Λουκά Σιδερά τότε που είχαν κυκλοφορήσει ένα τραγούδι που έγινε σουξέ και εδώ και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, το "Rain and tears"  . Το τότε, ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Αργότερα αγόρασα και το άλμπουμ τους "666", που δεν ξετρελάθηκα, αλλά μ'άρεσε. Τον Ρούσσο τον θυμάμαι για την όμορφη φωνή του και για την απωθητική για μένα περσόνα που φιλοτεχνούσε ως ο καλοπερασάκιας που άμα λάχει φοράει και κελεμπίες και με έπαρση τόνιζε ότι γουστάρει πάνω απ'όλα τις ζουμερές μπριζόλες. Πολύ αργότερα και τυχαία έμαθα πως ήταν Αιγυπτιώτης, που ήρθε μαζί με την κατεστραμμένη οικονομικά εξ αιτίας της κρίσης του Σουέζ οικογένειά του στην Ελλάδα το 1956 Αυτά θα ανέφερα αν είχα μία εκπομπή στο ράδιο ή στην τηλεόραση και θα έβαζα και ένα δυο τραγούδια του. That's all. 

Για την γιατρό Μαρία Πίνιου Καλλή που πρωτοάκουσα πριν μερικά χρόνια το όνομά της βλέποντας μια εκπομπή όπου ήταν η συνεντευξιαζόμενη. Γι'αυτήν λοιπόν την εξαιρετική γυναίκα, αν είχα εκπομπή στην τι-βι θα αφιέρωνα οπωσδήποτε δέκα λεφτά. Διότι η   

Μαρία Πίνιου - Καλλή, γεννήθηκε στη Θάσο και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Διότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο. Σπούδασε γιατρός με ειδικότητα δερματολόγου. Οι σπουδές της αυτές της έδωσαν τη δυνατότητα να εξετάζει θύματα βασανιστηρίων όταν ήταν μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συγχρόνως συντονίστρια των ιατρικών ομάδων της. 

Διότι το 1989 ίδρυσε στην Αθήνα το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Το 1993, ως μέλος του προεδρείου του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων, εκπροσωπώντας σε αυτό το προεδρείο την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Το 1993 ήταν υποψήφια για το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας. 

Το 1993 εν μέσω πολέμων στα Βαλκάνια προσκάλεσε γιατρούς από τις αντιμαχόμενες χώρες στην Ελλάδα και οργάνωσαν το Βαλκανικό Δίκτυο ενάντια στα βασανιστήρια και τον πόλεμο. Το Δίκτυο που υπάρχει μέχρι σήμερα και ασχολείται με την επανασυμφιλίωση μεταξύ των κοινωνιών στα Βαλκάνια, προσπαθώντας να συσπειρώσει σε ένα οργανισμό ανθρώπους από διαφορετικούς εθνότητα που αντιμάχονται τον πόλεμο και τα βασανιστήρια.

Σε Διεθνή συνάντηση που οργάνωσε στην Αθήνα δημιουργήθηκε το Δίκτυο Κέντρων Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής, με έδρα στην Αθήνα, του οποίου διετέλεσε Γενική Γραμματέας. Από το 1998 έως το 2003 υπήρξε η πρώτη εκλεγείσα πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη δράση της για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο συνελήφθηκε 5 φορές και την τελευταία όταν επισκέφθηκε τον Αραφάτ τις τελευταίες μέρες και προσπάθησε να εξετάσει θύματα από τη σφαγή στην Τζενίν και θεωρήθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από το Ισραήλ.

Δυο φορές υπήρξε υποψήφια για την Επιτροπή της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων, στα Ηνωμένα Έθνη. Δίδαξε στο New Jersey State University Rieutgers ως επισκέπτης καθηγητής καθώς και στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων. Δίδαξε και στο Μάστερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και συμμετείχε στην επιτροπή αντιρρησιών συνείδησης. Είναι μητέρα δυο παιδιών, δραστήριων σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και δικαιωμάτων ζώων.

Υπήρξε και υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο "ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία"

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα άρθρο του Αντώνη Μποσκοΐτη που δημοσιεύτηκε στη lifo  με τον τίτλο "Ο θάνατος μιας υπέροχης γυναίκας". 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 04:03
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Κώστας Μυλωνάς 31-01-2015 18:00
Έχει πέρα για πέρα δίκιο και είναι ακριβοδίκαιος για όλα όσα αναφέρειο κύριος Ιγνατιάδης για το Ντέμη Ρούσσο και την Κυρία Μαρία Πίνιου-Καλλή. Συμφωνώ απολύτως
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση