Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 23:01

Δευτερεύουσες εκλογικές πληροφορίες, προτιμήσεις και αβαθή σχόλια

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συλλεκτικό άρθρο, όπου μπορείτε να βρείτε τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και τα πανελλαδικά των περισσοτέρων κομμάτων που παίρνουν μέρος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Μπορείτε να διαβάσετε επίσης σχόλια για μερικούς υποψήφιους από τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων. Όπως και ονόματα υποψηφίων βουλευτών που έχουν μια κάποια σχέση με τη Σταγόνα και τους Σταγονάνθρωπους. Και ότι άλλο ήθελε μας προκύψει καθ’οδόν. Και όχι, δε θα ασχοληθούμε με το τι δηλώνει η κα. Ραχήλ Μακρή.

Πατώντας εδώ θα σας εμφανιστούν τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστούν οι υποψήφιοι των κομμάτων σε όλες τις περιφέρειες.

Και πατώντας εδώ θα σας εμφανιστεί ένας σύνδεσμος του υπουργείου Εσωτερικών από όπου μπορείτε να μάθετε που ψηφίζετε.

Αλλαγές στις έδρες. Οι αλλαγές έγιναν βάσει της απογραφής που πραγματοποιήθηκε το 2011. Έχουμε λοιπόν αύξηση πληθυσμού στο υπόλοιπο Αττικής και πρόσθεση 3 επιπλέον εδρών (από 12 σε 15), αύξηση πληθυσμού στη Β΄ Αθηνών και πρόσθεση 2 επιπλέον εδρών (από 42 σε 44). Αύξηση πληθυσμού και πρόσθεση μία επιπλέον έδρας στην Α’ Πειραιώς (από 5 σε 6), στην Μαγνησία (από 5 σε 6), στην Θεσπρωτία (από 1 σε 2)  και στις Κυκλάδες (από 4 σε 5).

Μείωση πληθυσμού είχαμε στην Α'  Αθηνών που συνεπάγεται τρεις λιγότερες έδρες (από 17 σε 14) και μείωση πληθυσμού που συνεπάγεται αφαίρεση από μία έδρα στους νομούς Αχαΐας (από 9 σε 8), Αιτωλοακαρνανίας (από 8 σε 7), Βοιωτίας (από 4 σε 3), Καρδίτσας ( από 5 σε 4), Σερρών(από 7 σε 6) και Τρικάλων (από 5 σε 4).

Οι επικρατείας: Κατά τεκμήριο τα κόμματα προσπαθούν με τις επιλογές τους, τουλάχιστον στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, να δώσουν το στίγμα τους. Οι βουλευτές επικρατείας είναι 12 και το μέτρο είναι 8,3%. Κάνοντας ένα γρήγορο σερφάρισμα σ’αυτά τα ψηφοδέλτια είδαμε:

Είδαμε στην 1η θέση της λίστας της Ν.Δ τον κ. Φορτσάκη, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Αυτός που εις το όνομα της μη κομματικοποίησης των πανεπιστημίων κόντραρε πρωτοβουλίες φοιτητών και αμείφθηκε γι’αυτήν τη στάση του που έριχνε λάδι στη φωτιά, με την πρώτη θέση στο επικρατείας της Ν.Δ. Είδαμε επίσης και τον Οικονόμου Βασίλη που έχει περάσει από τρία κόμματα και ακολουθεί, από μακρυά όμως, τον κ.Μπίστη. Δεν έχω γνώμη για κανέναν άλλον. 

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην 1η θέση φιγουράρει ο κ. Τσουκαλάς Κων/νος. Το πρώτο εξωσχολικό βιβλίο Ελληνικής Ιστορίας που διάβασα στη ζωή μου ήταν δικό του. Νομίζω ότι με επηρέασε. Ο κ.Τσουκαλάς, του οποίου έχω διαβάσει κι άλλα δυο τρία βιβλία του, είναι ένας από τους καλύτερους εκπρόσωπους ενός κόσμου που φεύγει, μιας αριστεράς που ήρθε σ’επαφή με τους Ευρωπαϊκούς προβληματισμούς και έδωσε έμφαση στην μελέτη της πραγματικότητας, όχι όμως και με την ίδια ένταση στη διάνοιξη νέων δρόμων. Χαίρομαι που θα εκλεγεί και θα χαρώ περισσότερο αν υπουργοποιηθεί κι όλας. Η επιλογή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ άραγε θέλει να φανερώσει την εκτίμηση του για τους θεωρητικούς με πλούσιο δημιουργικό έργο; Ίσως. 

Από το Ποτάμι δεν έχω ακουστά κανέναν. Αυτό δείχνει ότι έχουμε αρχίσει να ξεπερνιόμαστε εμείς οι παλαιοί. Στην 1η θέση βρίσκεται ο κ.Καρκατσούλης, που το 2012 είχε βραβευτεί ως ο καλύτερος δημόσιος λειτουργός στον κόσμο. Το στίγμα που επιδιώκει να δώσει το νέο αυτό κόμμα με την επιλογή Καρκατσούλη, έχει να κάνει με το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνει για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα. Όλοι οι υπόλοιποι, τουλάχιστον με τους τίτλους τους, φαίνεται να έχουν στις αποσκευές τους ένα πλούσιο έργο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι άνθρωποι με παρόμοια προσόντα πετυχαίνουν και ως πολιτικοί.  Όμως το πλούσιο έργο πάντα είναι μια αναγκαία προϋπόθεση στο να παραχθεί και ένα αξιόλογο πολιτικό έργο.

Στην πρώτη θέση της λίστας του ΚΚΕ βρίσκετε η κα. Παπαρήγα. Το ΚΚΕ με ένα ποσοστό γύρω στο 5% είναι πιθανόν να βγάλει έναν επικρατείας. Η κα. Παπαρήγα είναι 70 ετών και θεωρώ πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να παραιτηθεί. 2ος στη λίστα είναι ο συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ, κ. Μαργαρίτης Γιώργος, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ. Εκτιμώ ότι η παρουσία του στη Βουλή θα ανεβάσει τον πήχη της ποιότητάς της και θα χαρώ πολύ αν τελικά γίνει βουλευτής. Από τους υπόλοιπους έχω υπόψη μου τον μπασκετμπολίστα και καλό προπονητή της εθνικής μας κ. Κώστα Πετρόπουλο, ενώ παίζει και ο ηθοποιός Παύλος Ορκόπουλος, γνωστός από συμμετοχές σε διάφορα συμπαθητικά σήριαλ.

Στο ΠΑΣΟΚ, στην 1η θέση βρίσκεται ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υπουργός και με θετικό πρόσημο πέρα από το ΠΑΣΟΚ, για τη στάση του σε διάφορα θέματα και για τις πολιτικές πρωτοβουλίες του που όμως μέχρι στιγμής δεν ευοδώθηκαν. Πιστεύω ότι η παρουσία του στη νέα Βουλή θα συνεισφέρει για το καλύτερο. Όσοι αναρωτιούνται με ποιο κόμμα είναι υποψήφιος ο Ν. Μπίστης, η απάντηση είναι με το ΠΑΣΟΚ, 3ος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας παρακαλώ.

Στο ψηφοδέλτιο επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην 1η θέση βρίσκεται ο δημοσιογράφος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κουίκ Σπένσερ Τέρενς Νικόλαος. Φαίνεται ότι οι ΑΝΕΛ φοβούνται κι έτσι έδωσαν προβάδισμα στην πίστη παρά στην ποιότητα των βουλευτών. Στη 12η θέση βρίσκεται ο κ.Σγουρίδης Παναγιώτης, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Με τους ΑΝΕΛ, υποψήφιος είναι ο Κρίστοφ Βαζέχα, αυτός ο πολύ καλός κυνηγός του Παναθηναϊκού, Πολωνός στην καταγωγή. Υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης είναι ο κ. Κώστας Ζουράρις που το κόμμα του "Πυρίκαυστος Ελλάδα" συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ, και ο εκδότης της εφημερίδας «Το Χωνί», Γιώργος Χριστοφορίδης, που είναι υποψήφιος στην Α' Πειραιά.

Στο ψηφοδέλτιο των Πράσινων – ΔΗΜΑΡ, στην 1η θέση βρίσκεται ο αξιόλογος και πάντα συμμετέχων στα κοινά με λόγο πολιτικό, συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, που εκτός από το "Ζ" έχει γράψει κι άλλα καλά βιβλία. Για να εκλεγεί όμως θα πρέπει κατ’αρχήν να πάρουν οι Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ πάνω από 3%, που μάλλον είναι απίθανο.    

Στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΔΗΣΟ, που μάλλον και αυτό δεν θα εκλέξει κανέναν επικρατείας μιας και δεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή, στην 1η θέση είναι ο Ηλίας Κικίλιας, που είχε ακουστεί όταν ως πρόεδρος του ΟΑΕΔ προσπάθησε να περάσει κάποιους αντικειμενικούς κανόνες. Μου έκανε ευχάριστη εντύπωση που στην 6η θέση βρίσκεται ο Μοαβία Αχμέντ Μοχαμεντίν, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Και στην 12η θέση ποια είναι; Η Αγγέλα Κοκκόλα. Να θυμίσουμε ότι η κυρία Αγγέλα ήταν διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του Πρωθυπουργού Αντρέα Παπανδρέου και ευρωβουλευτής. Φυσιολογικό δεν είναι να σου βγει η ερώτηση, « και πόσο χρονών είναι η κυρία;».

Στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στην πρώτη θέση βρίσκεται ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος κ. Χρήστος Παππάς. Ακολουθούν οι: Δημήτριος Σαρατσιώτης ( ηλεκτρολόγος μηχανικός), Δημήτριος Δολτσινιάδης ( χειρούργος) και ο Δημήτριος Παπαεμμανουήλ ( ταξίαρχος, ε.α). Τρεις Δημήτρηδες στη σειρά. Εντυπωσιακό δεν είναι; Τι να σημαίνει αυτό άραγε; Αναφέρουμε επίσης και την Χαδιάρη Πασχαλιά, νοσοκόμα, που είναι υποψήφια στη Β΄Πειραιά και που σε μια άλλη κοινωνία, αν ψηφίζαμε μόνο με βάση τα ονόματα και το επάγγελμα, φαντάζομαι ότι θα μάζευε πολλούς σταυρούς άρρωστων ανθρώπων.

Το ψηφοδέλτιο επικρατείας των ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Μαρς αποτελείται από νέους αγωνιστές, εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και ιστορικά στελέχη της επαναστατικής αριστεράς. Επικεφαλής δεν υπάρχει και η σειρά είναι αλφαβητική. Πατώντας εδώ θα σας εμφανιστούν τα δώδεκα ονόματα. Μας είναι γνώριμοι ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Πριν»  Γιώργος Δελαστίκ, και ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, δημοσιογράφος και αυτός και εκδότης του περιοδικού Unfollow.

Στη Β΄ Πειραιά που ψηφίζω, το γιατί θα ψηφίσω την Εύη Καρακώστα προσπάθησα να το εξηγήσω. Θα ψηφίσω επίσης και τον Βασίλη Σταυρόπουλο. Είναι καθηγητής Φυσικής σε λύκειο της Νίκαιας και τον συναναστράφηκα για αρκετά χρόνια στις εκδρομές που κάναμε με τον Περιηγητικό Πεζοπορικό Σύλλογο Δραπετσώνας. Πέρα από τις αριστερές του επιλογές, μου άρεσε και σαν άνθρωπος και σαν τύπος. Γλυκός, ευχάριστος και με χιούμορ, ήπιων τόνων, μετριοπαθής, ανοιχτός και καλός συζητητής. Ναι το ξέρω, μένει ακόμα ένας σταυρός. Τον ψάχνω.

Από τους υποψήφιους στη Β ' Πειραιά στα άλλα κόμματα, οι Γεράσιμος Γεωργάτος και Ηλιοπούλου Μαρία κατεβαίνουν με το Ποτάμι, είναι γνωστοί μας, κατοικούν στη Δραπετσώνα και αραιά και που αναρτούμε άρθρα τους στη Σταγόνα. Οι Ποταμίσιοι αν τους προτιμήσουν δεν θα απογοητευθούν. 

Αν ψήφιζα στην Α΄ Πειραιά, αν λέμε, θα ψήφιζα οπωσδήποτε τον Συριζαίο βουλευτή Δρίτσα Θοδωρή, κατ’αρχήν γιατί τον έχω στην καρδιά μου. Θέλω επίσης να εκλεγεί και η Σταματάκη Ελένη, που όποια πέτρα αγώνα και αν σηκώσεις την αξιαγάπητη Ελένη θα την βρεις από κάτω. Στο ψηφοδέλτιο των Πρασίνων – ΔΗΜΑΡ είναι η φίλη από τα πολύ περασμένα χρόνια Σοφία Τσάλτα, μια μαχόμενη αριστερή Πειραιώτισσα.

Τέλος θέλω πολύ να εκλεγούν στη νέα βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μάνια Παπαδημητρίου στην Α΄Αθηνών, που εκτιμώ την πορεία της στο θέατρο και μου άρεσαν οι παρεμβάσεις που έκανε ως βουλευτίνα, όπως και ο Στέλιος Ελληνιάδης, που τον έμαθα από τα χρόνια του καλού περιοδικού "Ντέφι" και που από τότε έχει πρωτοστατήσει και σε άλλες δημιουργικές ενέργειες, όπως η Λέσχη Φιλίας και Πολιτισμού. Επίσης θα χαρώ αν εκλεγούν οι Γιάνης Βαρουφάκης, Νίκος Ξυδάκης υποψήφιοι στην Β΄ Αθηνών και Δημήτρης Σεβαστάκης υποψήφιος στη Σάμο, που τους εκτιμώ από τα γραφτά τους. 

Φυσικά θα υπάρχουν και άλλοι πολλοί αξιόλογοι υποψήφιοι που δεν τους γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι όλοι θα θέλουν να εκλεγούν οι καλύτεροι, αλλά πως να τους εντοπίσεις; Και λέγοντας καλύτεροι εννοώ, εκείνους τους συμπολίτες μας που είναι φανερό το ήθος τους, η προσωπικότητα που διαμορφώθηκε από τις κοινωνικές τους εμπειρίες, με ικανότητα μιας βαθιάς και συνθετικής σκέψης, άνθρωποι του διαλόγου με κρίση και με μέτρο, αγωνιστές που θα εργαστούν σκληρά για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όλους αυτούς από όλα τα κόμματα, αυτήν την περίοδο τους έχουμε μεγάλη ανάγκη, διότι πιστεύω ότι είμαστε σε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της σύγχρονης ιστορίας μας, όπου χοντρά χοντρά δύο δρόμοι ανοίγονται. Ή θα αρχίσουμε σιγά σιγά με υπομονή και σκληρή δουλειά να ανεβαίνουμε και να γίνεται καλύτερη από κάθε άποψη η ζωή όλων μας ή οι πολλοί θα εξακολουθούμε να σερνόμαστε για χρόνια ακόμα μέσα σε μια εξαθλίωση που θα κατατρώει το φως της ελπίδας και θα δηλητηριάζει τις ζωές μας.

Είναι φορές που μου έρχεται να συμφωνήσω ότι αυτές οι εκλογές είναι οι λιγότερο πολιτικοποιημένες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Ιδιαίτερα όταν συζητάω με ανθρώπους που ψηφίζουν για πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ. Τότε μου έρχεται να πω ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο "ψυχολογικοποιημένες" εκλογές που έχω ζήσει. Αυτό σημαίνει πως ότι και να λένε τα κόμματα στα προγράμματά τους (αοριστολογίες κατά βάση, όπου συστηματκά απουσίαζει το "πως"), όποια επιχειρήματα και αν διατυπώνουν ( λίγα είναι η αλήθεια και μέτρια), όσα διαφημιστικά σποτ και αν κυκλοφορούν (τα περισσότερα αρνητικά), δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους. Κι αυτό γιατί ο πυρήνας της επιλογής μας είναι συναισθηματικός, πρόκειται δηλαδή για μια εκλογή στη βάση της θυμική. Μακάρι να μας βγει σε καλό. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 03:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση