Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 02:20

Για το Δεκέμβρη του 1944 και γι'αυτόν του 2014 οργανώνει εκδήλωση η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Κερ-Δρα.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι ομιλητές αυτής της εκδήλωσης, που θα γίνει την Παρασκευή στο Μελίνα Μερκούρη ( Μπενάκη 70, Αμφιάλη), είναι οι Γ.Πετρόπουλος, Π. Λαφαζάνης και Σ.Ραπανάκης. Οι ομιλίες θα ξεκινήσουν στις 6μ.μ και ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: " Από το Δεκέμβρη του '44 στους δικούς μας αγώνες". Αν οι παρευρισκόμενοι καταφέρουν και συζητήσουν τότε αυτό θα είναι ένα από τα συν αυτής της εκδήλωσης.

Πηγαίνοντας κάποιος να παρακολουθήσει αυτές τις ομιλίες, το πρώτο που είναι απαραίτητο να γνωρίζει είναι αυτά που συνέβησαν πριν 70 χρόνια στην Αθήνα, λίγο μετά από την απελευθέρωση. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί μία περίληψη των γεγονότων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών και γράφτηκε από τον Γ.Πετρόπουλο, έναν από τους ομιλητές της Παρασκευής.

Αναμφισβήτητο γεγονός είναι πως για τα Δεκεμβριανά όλοι συμφωνούν ότι είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που ένα γεγονός έχει καθοριστική σημασία για όλα όσα συμβαίνουν μετά από αυτό. Ως εκ τούτου τα Δεκεμβριανά είναι ένα θέμα που όσοι το προσεγγίζουν είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν, πέρα από τα γεγονότα, σε ότι τα χαρακτηρίζουν από κάθε άποψη. Ο συγγραφέας του βιβλίου "Δεκεμβριανά '44: Η μάχη της Αθήνας", Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ισχυρίζεται ότι «Τα Δεκεμβριανά είναι η τελευταία χαμένη ευκαιρία για την πολιτική επίλυση των θεμάτων που είχαν σωρευθεί στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι η αποτυχία όλων των πολιτικών δυνάμεων, συνοδευμένη βέβαια από την ισχυρή παρέμβαση των Βρετανών, οι οποίοι, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου δεν προκαλούν από μόνοι τους τα γεγονότα. Τις αιτίες πρέπει να τις αναζητήσουμε κυρίως στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Αλλά γιατί κάποιον μπορεί να τον ενδιαφέρει αυτή η μαύρη σελίδα της πρόσφατης Ιστορίας μας; Η απάντηση που μου ταιριάζει είναι, ακριβώς διότι είναι μαύρη. Αν και είμαι απαισιόδοξος ως προς τη δυνατότητα της Ιστορίας να μας διδάσκει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στο δικό μας βίο, εν τούτοις θεωρώ αδύνατον να μην αφήνουν τα συμβάντα, οι ερμηνείες τους και οι Ιστορικές διδαχές ένα αδιόρατο ίχνος στη διαμόρφωση των στάσεων που κρατάμε στα πολιτικά ζητήματα.

Φυσικά και οι επιλογές που κάνουμε στις ιστορικές απόψεις που κυκλοφορούν στην πιάτσα, έχουν να κάνουν με την γενικότερη στάση μας στα θέματα του δημόσιου βίου. Με άλλα λόγια μέσα μας το παρελθόν και το παρόν αλληλοεπηρεάζονται και προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας για το μέλλον. Ακριβώς δε γνωρίζουμε πως συμβαίνει αυτό. Στο σημείο αυτό πιστεύουμε ότι μπορούν να συνεισφέρουν οι καταθέσεις όσων έχουν ψάξει στις δικιές τους πεποιθήσεις τις επιδράσεις της Ιστορίας και τις αποφάσεις της όποιας πολιτικής τους συμμετοχής.

Ένα άλλο από τα σοβαρά ερωτήματα που εκ των πραγμάτων τίθεται και επ'ευκαιρία αυτού του αφιερώματος, είναι αν οι έχοντες λευκό Ιστορικό μητρώω, είναι πιο ανοιχτοί και βρίσκονται σε καλύτερη θέση για να αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της δημόσιας ζωής τους, μιας και δε θα μεταφέρουν κανένα βάρος τους παρελθόντος. Αλλά αυτό ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση, που ελπίζουμε κάποτε να την διεξάγουμε πιο οργανωμένα και ίσως και δημόσια.

Εμείς πάντως, στις σημαντικές στιγμές που μας προκύπτουν, έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στις αποφάσεις όταν έστω και ασυνείδητα δίνουμε το λόγο και στην Ιστορία μας, όπως την έχουμε φτιάξει. Γι'αυτό επιλέξαμε κάποια άρθρα που μας μίλησαν για τα Δεκεμβριανά, για να μας βοηθούν σαν δεκανίκια στην πορεία μας. Αν τα θέλουμε. 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των Δεκεμβριανών, όπου οι διαφορές είναι ορατές, καλοδιατυπωμένες και δεν ταΐζουν τον φανατισμό. Η μία είναι του Ευάνθη Χατζηβασιλείου - αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η άλλη του Θανάση Σφήκααναπληρωτής

καθηγητής Διεθνούς και Ελληνικής Ιστορίας του 20ού αιώνα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου

Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχουμε επίσης ένα ακόμα ενδιαφέρον δίδυμο που προέκυψε πάνω στο δημόσιο διάλογο που άνοιξαν οι εφημερίδες. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστούν τα οχτώ ερωτήματα που θέτει για τα Δεκεμβριανά ο καθηγητής του Γέιλ Στάθης Καλύβας. Και πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστούν οι οχτώ απαντήσεις που δίνει ο Γιάννης Σάκκας, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. 

Απαραίτητη είναι και μια μικρή αναφορά στον Πειραιά τις μέρες εκείνες. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα άρθρο για τις συγκρούσεις στον Πειραιά που το έγραψε η Μαρία Φράγκου. 

Τέλος πατώντας εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο με τίτλο "Από τον Λίβανο έως τη Βάρκιζα" που έγραψε ο καθηγητής νεώτερης Ιστορίας στο ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης και βρίσκεται στον 17ο τόμο της "Ιστορίας των Ελλήνων", β΄ έκδοση, εκδ. Δομή, σελ. 49-68. Το κείμενο αυτό είναι πιο κοντά στη δική μας αντίληψη. Αυτήν που έχουμε σχηματίσει, όχι τόσο από ενδελεχή διαβάσματα ή και από εξιστορήσεις μαρτύρων εκείνης της εποχής, αλλά από μια γενικότερη αίσθηση των πραγμάτων που έχει να κάνει με αυτό το κάτι το εντελώς δικό μας που μας συντροφεύει στις συστροφές μας μέσα στη ζωή. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 22:24
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση