Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 03:12

Ένα εξαιρετικό κείμενο για την Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι που κέρδισε το 1ο βραβείο Ευρωπαϊκού σινεμά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την ταινία αυτή την είδαμε, μας άρεσε και ήταν το 4ο θέμα ενός άρθρου του Νοεμβρίου με τίτλο "Κινηματογραφική ντόπα για ντόπια κι αλλοδαπή" ( εδώ ). Επανερχόμαστε όμως γιατί το άρθρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη που δημοσιεύτηκε στα ενθέματα της Αυγής στις 14/12 και περισσότερες πληροφορίες διαθέτει και με ένα πιο όμορφο τρόπο πλησιάζει αυτήν την εξαιρετική ταινία.

Όσοι νιώθουν που και που την επιθυμία να ξεφεύγουν με ταινίες, μα όταν επιστρέφουν να κουβαλούν μια έστω και κατ'ελάχιστο νέα ματιά για τον εαυτό τους μες τον κόσμο, νομίζω ότι θα αποζημοιωθούν αν δουν αυτήν την ασπρόμαυρη Πολωνέζικη ταινία.

Ίσως και αυτοί βιώσουν με τον δικό τους τρόπο και με όρους τέχνης τις δύο εξ ανέκαθεν πλευρές του κόσμου των ανθρώπων. Απ'τη μια μεριά να στέκεται πάντα ψηλά η φυλή του "ό,τι έγινε, έγινε" και από την άλλη όσοι βρίσκουν έναν τρόπο κι αυτοεξορίζονται, αφ'ότου συνειδητοποιήσουν ότι δεν χωράνε σ'αυτήν την πραγματικότητα, . 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο αυτό. 

Να αναφέρουμε εδώ ότι η Ida κέρδισε το βραβείο της καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας της χρονιάς, το βραβείο κοινού, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, το βραβείο καλύτερου σεναρίου ( Π.Παβλικόφσκι και Ρεμπέκα Λένκιεβιτς) και το βραβείο φωτογραφίας ( Λούκας Ζαλ και Ριζάρ Λεντζέφσκι). 

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστούν όλα τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που απονεμήθηκαν στις 13/12 στη Ρίγα της Λετονίας.

Τα περισσότερα από 3000 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι αυτά που ψήφισαν για τα βραβεία στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου, ενώ μία επταμελής επιτροπή αποφάσισε για τα βραβεία Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κοστουμιών, Μουσικής και Σχεδιασμού Ηχου. Τέλος το βραβείο κοινού προκύπτει από ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

Στη 1η φωτό του άρθρου είναι η πρωταγωνίστρια της Ida, Αγκάτα Τρεμπουσόφσκα και στην 2η ο σκηνοθέτης Παβλικόφσκι αρκετά χρόνια πριν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 11:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση