Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 17:16

Εδώ τα καλά 48 ελληνικά βιβλία που παίζουν φέτος στα κρατικά βραβεία συν κάτι ακόμα.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνα, ανακοίνωσε τον βραχύ κατάλογο των υποψήφιων βιβλίων για όλες τις κατηγορίες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2014 (αφορούν εκδόσεις του 2013): Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας, Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.

 ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

1. Νίκος Δαββέτας, Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
2. Νίκος Μάντης, Άγρια Ακρόπολη, Εκδόσεις Καστανιώτη.
3. Καρολίνα Μέρμηγκα, Συγγενής, Εκδόσεις Μελάνι.
4. Δημήτρης Νόλλας, Το ταξίδι στην Ελλάδα, Εκδόσεις Ίκαρος.
5. Μαρία Πάουελ, Όξινη βροχή, Εκδόσεις Κέδρος.
6. Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, Η πόλη και η σιωπή, Εκδόσεις Καστανιώτη.
7. Μάκης Τσίτας, Μάρτυς μου ο θεός, Εκδόσεις Κίχλη.
8. Έλενα Χουζούρη, Δυο φορές αθώα, Εκδόσεις Κέδρος.

ΔΙΗΓΗΜΑ-ΝΟΥΒΕΛΑ

1. Τζούλια Γκανάσου, Ως το τέλος, Εκδόσεις Γκοβόστη.
2. Τάσος Γουδέλης, Το ωραίο ατύχημα, Εκδόσεις Κέδρος.
3. Αχιλλέας Κυριακίδης, 360, Νουβέλα, Εκδόσεις Πατάκη.
4. Κώστας Μαυρουδής, Η αθανασία των σκύλων, Εκδόσεις Πόλις.
5. Φαίδων Ταμβακάκης, Τακτοποίηση αυθαιρέτων, Εκδόσεις Εκάτη.
6. Γεωργία Τάτση, Χορός στα ποτήρια, Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
7. Γιάννης Τσίρμπας, Η Βικτώρια δεν υπάρχει, Εκδόσεις Νεφέλη.
8. Πάνος Τσίρος, Δεν είν΄έτσι;, Εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

ΠΟΙΗΣΗ

1. Γιώτα Αργυροπούλου, Ποιητών και Αγίων Πάντων, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
2. Άννα Αφεντουλίδου, Ιστορίες εικονικής ισορροπίας, Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
3. Γιώργος Βέης, Βλέπω, Εκδόσεις Ύψιλον.
4. Γιάννης Δούκας, Το σύνδρομο Σταντάλ, Εκδόσεις Πόλις.
5. Μαρία Κουλούρη, Μουσείο άδειο, Εκδόσεις Μελάνι.
6. Πάνος Κυπαρίσσης, Τα τιμαλφή, Εκδόσεις Μελάνι.
7. Αντώνης Φωστιέρης, Τοπία του Τίποτα, Εκδόσεις Καστανιώτη.
8. Δημήτρης Χουλιαράκης, Αναπολόγητος στις κούνιες ντάλα μεσημέρι, Εκδόσεις Το Ροδακιό.

ΔΟΚΙΜΙΟ-ΚΡΙΤΙΚΗ

1. Βάσω Αλεξανδράκη, To παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο «Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης» του Ν. Γ. Πεντζίκη», Εκδόσεις Αρμός.
2. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Κ.Π. Καβάφης. Η ποίηση και η ποιητική του, Εκδόσεις Κίχλη.
3. Αριστείδης Δουλαβέρας, Η γυναικεία και η ανδρική ομορφιά στο δημοτικό τραγούδι, Εκδόσεις Παπαζήση.
4. Φίλιππος Δραγούμης, Η ηθική πίσω από την κρίση. Σκέψεις για την Ηθική Φιλοσοφία εν μέσω οικονομικής κρίσης, Εκδόσεις Άγρα.
5. Αντώνης Δρακόπουλος, Κ.Π. Καβάφης. Το ανοιχτό έργο, Εκδόσεις Τόπος.
6. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Ποιος θεός και ποιος άνθρωπος;, Εκδόσεις Πόλις.
7. Μιχάλης Πάτσης, Καζαντζάκης και Ρωσία. Οικοφοβία, διαλογικότητα, καρναβάλι, [Εκδ.] Μιχάλης Πάτσης.
8. Βάλτερ Πούχνερ, Mελέτες για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, Εκδόσεις Αρμός.

ΧΡΟΝΙΚΟ-ΜΑΡΤΥΡΙΑ

1. Γιώργος Γώτης, More veneto, Εκδόσεις Στιγμή.
2. Γιώργος Β. Δερτιλής, Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες, Εκδόσεις Πόλις.
3. Μάνος Ελευθερίου, Μαύρα Μάτια. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
4. Άλκη Ζέη, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
5. Κυριάκος Κατζουράκης, Τάξη στο χάος. Ζωγραφική – Θέατρο – Κινηματογράφος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
6. Λυκούργος Κουρκουβέλας, Γιώργος Θεοτοκάς, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
7. Νότης Μαυρουδής, Περί ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα. Με δανεικά ιδανικά, Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
8. Μάριος Σούσης, Καλή αντάμωση. Φιλιά εις τα παιδιά. Τα παιδιά που έχασαν το τρένο για το Άουσβιτς, Εκδόσεις Turangalila Books.

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

1. Δήμητρα Αγγέλου, Στάζουν μεσάνυχτα, Εκδόσεις Μελάνι.
2. Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Αλεπούδες στην πλαγιά, Εκδόσεις Πατάκη.
3. Λευτέρης Καλοσπύρος, Η μοναδική οικογένεια, Εκδόσεις Πόλις.
4. Μάτα Καστρησίου, Απορριμματοφόρα των έξι, Εκδόσεις Ηριδανός.
5. Ελευθερία Κυρίτση, Χειρόγραφη Πόλη, Εκδόσεις Μανδραγόρας.
6. Ευτέρπη Κωσταρέλη, Βερντάντι, Eκδόσεις Μανδραγόρας.
7. Μαριλένα Παπαϊωάννου, Νικήτας Δέλτα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας.
8. Λητώ Πιτυρή, Όλγα ή τίποτα, Εκδόσεις Κέδρος.

Η Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας είναι η εξής:

1. Αλέξης Ζήρας, Κριτικός Λογοτεχνίας, Πρόεδρος
2. Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρος
3. Άννα Καρακατσούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
4. Μιχαήλ Μπακογιάννης, Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
5. Γιώργος Ξενάριος, Συγγραφέας, Κριτικός Λογοτεχνίας
6. Διονύσης Μαγκλιβέρας, Δοκιμιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας
7. Γιάννης Τζανής, Ποιητής, Δοκιμιογράφος
8. Λίλα Κονομάρα, Συγγραφέας
9. Γιώργος Συμπάρδης, Συγγραφέας

Από τα 48 αυτά βιβλία έχουμε μια κάποια σχέση με 11 μόνο. Ως εκ τούτου η κρίση μας δεν είναι άξια λόγου. Για χάρην όμως της ιστορίας θα αναφέρουμε αυτά τα 11 και ότι ήθελε προκύψει.

Μυθιστόρημα: «Το ταξίδι στην Ελλάδα» του Δημήτρη Νόλλα. Ένα δυνατό άλμα πάνω από το βίωμα, αλλά όχι στο κενό. Το υπέροχο σ’αυτό το βιβλίο είναι η ουσία του μυθιστορήματος. Δηλαδή εδώ έχουμε την επινόηση να μιλάει πιο καλά για την πραγματικότητα από ότι η ίδια. Μου έχουν κάνει δώρο το « Η πόλη κι η σιωπή» του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη. Το αναφέρω διότι εκτιμώ το γούστο του δωρητή.

Διήγημα/Νουβέλα: "Η αθανασία των σκύλων" του Κώστα Μαυροειδή. Πρόκειται για καραμπινάτη νουβέλα αυτό το εξαιρετικό βιβλίο των 209 σελίδων, που έχει ως μότο τη γαλλική παροιμία «Ο σκύλος κάλλιστα μπορεί να κοιτάξει έναν επίσκοπο» και από κάτω το τέλειο απόφθεγμα του Βαρώνου Μυνχάουζεν «Αλήθεια είναι ότι εξιστορείται καλά». Λέγοντας ο Μαυροειδής αθανασία, εννοεί την άγνοια του θανάτου και του χρόνου. Κάτι που εκτός από τους σκύλους, την ιδιότητα αυτήν την έχουν και μερικά σκέτα σκυλιά, όχι όμως και οι σκύλες που είναι τέτοιες επειδή με τον χρόνο είναι στα μαχαίρια και τον θάνατο τον τρέμουν. Επίσης και το «360» του Αχιλλέα Κυριακίδη που γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1947. Πρόκειται για μία νουβέλλα 62 μικρών σελίδων, αφιερωμένο στην Ιωάννα και που ένα από τα μότο που έχει είναι του ψευδο Αριστοτέλη και λέει " Περιττοί μεν εισί πάντες οι μελαγχολικοί, ου δια νόσον, αλλά δια φύσιν"  που είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα που έχω διαβάσει. Μια σκυταλοδρομία ανθρώπων που τους συνδέει ένα επεισόδιο κάθε φορά, επαναλαμβάνοντας την δική τους ιστορία, παγιδευμένοι στο κέντρο ενός αδυσώπητου ιλίγγου.

Ποίηση: Κανένα απ’αυτά δεν έχω διαβάσει, όμως τέσσερις απ’αυτούς τους έχω υπόψη μου από κάποια άλλα ποιήματά τους που μου άρεσαν αρκετά. Ο τίτλος που γουστάρω πιο πολύ είναι «Αναπολόγητος στις κούνιες ντάλα μεσημέρι» του Δημήτρη Χουλιαράκη.

Δοκίμιο: «Ποιος θεός και ποιος άνθρωπος» του Σταύρου Ζουμπουλάκη. Μια παράσταση του Θεού των χριστιανών και του ανθρώπου της δύσης. Αλλά όχι γενικώς και αορίστως. Ο συγγραφέας παίρνει βοήθεια από μεγάλους στοχαστές και καταφέρνιε να φτιάχνει νέα δρομάκια. Το αγόρασα ως δώρο σε φίλο που τελευταία κοιτάζει επίμονα τις μέσα του εκκλησιές και πριν του το δώσω είπα να του ρίξω μια ματιά. Στο τέλος οι ματιές γίνανε αρκετές.  

Χρονικό-Μαρτυρία. Δυστυχώς ούτε ένα. Ξέρω όμως κάποιους που το έχουν ρίξει στην Ιστορία και στα παιδάκια της. Αυτοί μου έχουν πει ότι είναι εξαιρετικό το βιβλίο «Συνειρμοί, μαρτυρίες , μυθιστορίες» του Γιώργου Δερτιλή. Πολύ καλά λόγια έχω ακούσει και για το «Μολύβι φάμπερ Νο2» της αειθαλούς Άλκης Ζέη.  

Πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς: «Όλγα ή τίποτα» της Λητώ Πιτυρή. Για την κρίση μιλάει, μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων και για την κρίση της οικονομίας. Έχει όμως έναν εξαιρετικό τρόπο παρουσίασης αυτής της ευρυγώνιας τοιχογραφίας και με μια γραφή κανονική, στρωτή και καθαρή. Έχω αγοράσει και το «Η μοναδική οικογένεια» του Λευτέρη Καλοσπύρου, αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Το πήρα γιατί στο οπισθόφυλλο με κέντρισε που ανακατεύει πολλά και διαφορετικά πράματα και ιστορίες. Τέλος παίζει και το δώρο της Σταγόνας στον Γιάννη μας τον σκουπιδοφάγο, το «Απορριμματοφόρα των έξι» της Μάτα Καστρησίου, που ελπίζουμε να του αρέσει.

Τα βιβλία του βραχύ καταλόγου συνολικά είναι 48. Εμείς κάναμε αναφορά σ’αυτά που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχουμε υπόψη μας. Κι αυτά είναι 11. Αν πετύχουμε από ένα έως τρία θα είμαστε απλώς τυχεροί. Αν ξεπεράσουμε τα τρία, τότε για το 2013 είχαμε και δυνατή μύτη.

Μια ιδέα για το Πολιτιστικό του δήμου μας, αλλά και του όποιου δήμου, είναι να κάνει μέσα στο 2015 ένα αφιέρωμα στους νεαρούς πρωτοεμφανιζόμενους. Οκτώ νοματαίοι είναι, τους καλεί, παρουσιάζει τα βιβλία τους, διαβάζουν αποσπάσματα και ωθεί το κοινό να συζητήσει μαζί τους. Ένα κοινό που είναι πιθανόν η πλειονότητά του να είναι νέοι κάτω των 30. Η ιδέα αυτή όμως για να αποδώσει καρπούς θα πρέπει για αρκετά χρόνια να πραγματοποιείται σταθερά, δημιουργώντας τη δυναμική να αποκτήσει ρίζες και διαμορφώνοντας ένα κοινό που θα επηρεάζει κι αυτό με τον τρόπο του τις σχέσεις με τους νέους συγγραφείς και τα βιβλία τους.  Και περισσότερο από περιέργεια θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις πωλήσεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα τα 48 βιβλία της λίστας.

Προφανώς και για τις φετινές επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού ισχύει ότι και για όλα τα βραβεία του κόσμου. Είναι λοιπόν, πάρα πολύ πιθανόν να βρίσκονται εκτός λίστας, βιβλία που θα αποδειχτούν ότι είναι καλύτερα από πολλά από αυτά που επιλέγησαν. Αυτό όμως συμβαίνει παντού και πάντα. Φυσικά έχουν θεσμοθετηθεί κι άλλα βραβεία στην Ελληνική επικράτεια, που εν τέλει καταλήγουν να καλύπτουν όλα σχεδόν τα γούστα, λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις τάσεις και τα ρεύματα και επιτρέποντας κάποια απ'αυτά στις διάφορες κλίκες να κάνουν τα παιχνίδια τους. Φυσικά πάντα υπάρχει και το αγοραστικό κοινό, που κι αυτό έχει λόγο. Γενικά μιλώντας, τα βραβεία του υπουργείου Πολιτσμού θεωρούνται στην πιάτσα αρκετά αξιόπιστα και γι'αυτό κάναμε φέτος αυτήν την αναφορά. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 04:07
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση