Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 04:47

Ίασις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο πνεύμα της παρουσίασης με διαφορετικό τρόπο των μόνιμων συλλογών του, μετά την πολύ επιτυχημένη έκθεση Έρως, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Ίασις. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει έως 31 Μαΐου 2015. 

Η έκθεση αποτελεί το 2ο μέρος της τριλογίας "Έρως - Υγεία - Θάνατος". Πρόκειται για τις τρεις μεγάλες αρχαιολογικές εκθέσεις του Μουσείου που εστιάζουν σε θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και η οποία ξεκίνησε το 2009 με την έκθεση Έρως και ολοκληρώνεται με την έκθεση Επέκεινα. Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο στο ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη και από το Μάιο στην Ελλάδα. 

Η έκθεση Ίασις χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία, και καλύπτει το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Οι πρωιμότερες γραπτές μαρτυρίες που αφορούν στην ελληνική θεραπευτική προέρχονται από τα Ομηρικά έπη, από τα οποία προκύπτει ότι οι ασθένειες θεωρούνταν σημάδια θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας. Για τον εξευμενισμό των θεών οι άνθρωποι κατέφευγαν σε προσευχές, καθαρμούς και θυσίες. Ωστόσο, ήδη από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., η φιλοσοφία άρχισε να ασκεί μια ιδιαίτερη επιρροή στην εξέλιξη της ιατρικής. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που απήλλαξαν την ιατρική από μαγικά και θρησκευτικά στοιχεία αντιλαμβανόμενοι ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια. 

Η διατήρηση της υγείας, η κατανόηση των αιτιών που προκαλούν τις ασθένειες και η ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους, είναι ζητήματα που έχουν ανέκαθεν απασχολήσει τον άνθρωπο. Τι αλλαγές όμως παρατηρήθηκαν στην ανθρώπινη σκέψη και στις ιατρικές μεθόδους μέσα στους αιώνες; Η έκθεση Ίασις παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από την μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική. Περιλαμβάνει σχεδόν 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων αντικείμενα ταξίδεψαν από το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και τα Μουσεία του Καπιτωλίου στην Ρώμη. 

Πατώντας  εδώ  θα μεταφερθείτε στην σελίδα του ΜΚΤ όπου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

(Στη δεξιά φωτό, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 05:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση