Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 00:47

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 16/11 - ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΟΙ ΔΟΛΟΦΌΝΟΙ επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος. Τόπος είναι η περιοχή της Ανάπλασης, μια έκταση δυτικά του λιμανιού του Πειραιά, έκτασης 660 στρεμμάτων. Θύματα είναι οι κάτοικοι της περιοχής Δραπετσώνας Κερατσινίου, που μέχρι το 1999 όταν σταμάτησε τη λειτουργία του το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, ζούσαν έναν εφιάλτη σε ένα περιβάλλον μολυσμένο. Αυτό έκανε την καθημερινότητά τους άθλια και την υγεία τους ασθενική.

Θύτες ήσαν βιομήχανοι και πολιτικοί που χέρι χέρι δεν ντρεπόντουσαν να υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων κι αδιαφορούσαν λόγω των κερδών που απεκόμιζαν, είτε σε χρήμα είτε σε πολιτική δύναμη. Δεκαπέντε χρόνια μετά τίποτα δεν άλλαξε. Οι κ.κ Μανιάτης ( υπουργός ΠΕΚΑ), Σγουρός ( πρώην Περιφερειάρχης Αττικής) και Τζανής (πρώην δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας) έκαναν ότι έπρεπε ώστε να ευοδωθούν τα επιχειρηματικά σχέδια του κ.Μελισσανίδη. Αυτοί είναι οι νέοι θύτες. Θύματα είμαστε όλοι όσοι κατοικούμε τώρα στην περιοχή Δραπετσώνας και Κερατσινίου. Και τόπος εγκλήματος είναι ο ίδιος. Στην περιοχή της Ανάπλασης ο κ.Μανιάτης με αποφάσεις και νόμους επέτρεψε να λειτουργούν εργοστάσια και βιοτεχνίες. Όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι τύποι, που ποτέ δεν πρόκειται να ζήσουν εδώ, θα αποκομίζουν κέρδη από τις δραστηριότητές του ρυπαίνοντας το περιβάλλον, υποσκάπτοντας την υγεία μας και εξαθλιώνοντας την καθημερινότητά μας. 

Η μονάδα επεξεργασίας των αποβλήτων των πλοίων (ΣΛΟΠ) που έχει αποφασιστεί να γίνει στον όμορφο όρμο των Σφαγείων από εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη, είναι η αρχή του τέλους μας. Θα συμπαρασύρει προς τα κάτω οτιδήποτε άλλο αποφασιστεί να γίνει στον χώρο αυτό. Γιατί ποιος είναι τρελός για να επενδύσει σε "παλάτι" που θα γειτνιάζει με βιομηχανική ρυπογόνα μονάδα; Ήδη στη Περιφέρεια Αττικής εκκρεμούν αιτήσεις από τη Λαφάρτζ (τσιμέντα) και από άλλες δύο βιοτεχνίες.

Εμείς, το λέμε συνέχεια αυτά τα δεκαπέντε χρόνια, έχουμε ανάγκη από ένα μεγάλο πάρκο, από έξοδο της πόλης στη θάλασσα, από επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ήπια ψυχαγωγία. Προφανώς θέλουμε να δημιουργηθούν πολλές και σταθερές θέσεις εργασίας, αλλά από το δημόσιο κι εταιρείες που θα είναι φιλικές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. 

Οι κύκλοι της εξουσίας είναι σίγουρο ότι μας θεωρούν δεδομένους και αναλώσιμους κι έτσι έχουν στο μυαλό τους την περιοχή μας σαν χωματερή. Αν λοιπόν, δεν αντιδράσουμε τώρα οργανωμένα και συλλογικά στα σχέδιά τους, αυτήν την αδράνειά μας θα τη μεταφράσουν πως έχουν δίκαιο και θα μας κατσικωθούν για πάντα. Αυτό είναι το ολοφάνερο συμπέρασμα. Οπότε η εκβιομηχάνιση της περιοχής ή γίνεται αποδεκτή ή οι κάτοικοι αν δεν την θέλουν θα πρέπει να κάνουν φανερό.  Η περίπτωσή μας είναι από εκείνες όπου μέση οδός δεν υπάρχει. Ή, θα ζήσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας σε μια πόλη που μας αξίζει ή σε μια πόλη που θα ονειρευόμαστε το πότε θα την εγκαταλείψουμε ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω μας.

Όποιος λοιπόν, διαφωνεί με τα σχέδια των ανθρώπων που δεν μας υπολογίζουν και οργανώνονται για να λειτουργήσουν τις βιομηχανίες τους δίπλα μας, τότε δεν πρέπει να πάρει θέση και να συνταχθεί μαζί μας; Την Κυριακή 16/11 στις 11 π.μ οι κάτοικοι της περιοχής είναι καλεσμένοι για να περπατήσουμε όλοι μαζί ξεκινώντας από το πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας, μια πορεία που θα καταλήξει στον χώρο της Ανάπλασης. Πρόκειται για την πρώτη κίνηση, για την αρχή ενός αγώνα που θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τον κερδίσουμε. 

Την πορεία αυτή τη διοργανώνουν μαζικοί φορείς Δραπετσώνας και Κερατσινίου. Σ'αυτόν τον αγώνα ο δήμος μας και η περιφέρεια Πειραιά - Αττικής, είναι απαραίτητο να τα δώσουν όλα. Και με θεσμικές παρεμβάσεις και με κινηματικές ενέργειες και με προσφυγές στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια, πρέπει να σχεδιάσουν και να οργανώσουν καλά αυτόν τον δύσκολο αγώνα μέχρι να απαγορευτούν οι βιομηχανικές δραστηριότητες στην περιοχή της Ανάπλασης. Ταυτόχρονο είναι αναγκαίο να δώσουμε και το στίγμα μας. Παρεμβαίνοντας στην περιοχή της Ανάπλασης, στο δημόσιο και δημοτικό χώρο, με δραστηριότητες που θα φανερώνουν τις επιθυμίες μας, ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να συσπειρώσουμε τον κόσμο σε μια γραμμή υποστήριξης των πάγιων επιδιώξεών μας.  

Την Κυριακή αυτή θα είμαστε εκεί. Έχουμε επίγνωση ότι είναι η αρχή ενός δύσκολου αγώνα. Γνωρίζουμε επίσης πως όλοι μας έχουμε ανάγκη από την συμμετοχή όλων.   

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014 07:51
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση