Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 17:18

Ψηφιακά έργα τέχνης υποψήφια για το Lumen Prize στη Στέγη δωρεάν

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μετά το Χονγκ Κονγκ και λίγο πριν τη Νέα Υόρκη, η εντυπωσιακή έκθεση έργων ψηφιακής τέχνης Lumen Prize κάνει στάση στη Στέγη. Τι εστί Lumen Prize ? Το Lumen Prize αποτελεί το κορυφαίο βραβείο ψηφιακών έργων τέχνης ανά τον κόσμο.

Θεσμοθετήθηκε το 2011 και απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα, με στόχο την ανάδειξη αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενης μορφής τέχνης.

To Lumen Prize γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας το 2011. Το εμπνεύστηκε μια ομάδα αφοσιωμένων στην ψηφιακή τέχνη, τα μέσα ενημέρωσης και τους ειδικούς της πληροφορικής. Η τέχνη που γεννιέται ψηφιακά είναι ένα συναρπαστικό είδος. Οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στο Lumen Prize εργάζονται με ηλεκτρονικές συσκευές, όπως smartphones, ταμπλέτες, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, 3D εκτυπωτές και υπολογιστές με ιδιόκτητα ή ανοικτού κώδικα λογισμικά ή κωδικοποίηση σε δικό τους σχεδιασμό. Σχολές τέχνης και πολιτιστικές οργανώσεις όπως το New York Institute of Technology, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, η Cardiff School of Art and Design και το Art'otel του Άμστερνταμ, συνεργάζονται σε αυτή την πολιτιστική διαδικασία. 

Μετά την ετήσια ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι επικρατέστερες συμμετοχές «ταξιδεύουν»

με την έκθεση The Lumen Prize ανά τον κόσμο.

Φέτος, αυτή η εντυπωσιακή έκθεση κάνει σταθμό στην Αθήνα φιλοξενούμενη στη Στέγη

από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου,

όπου παρουσιάζονται τα 50 επικρατέστερα έργα του 2013. Επίσης, παρουσιάζονται για

πρώτη φορά εκτός Cardiff (έδρα του βραβείου) τα 25 έργα που διακρίθηκαν το 2014. 

Ανάμεσά τους θα είναι και το έργο Apodemy (Αποδημία) της Ελληνίδας εικαστικού Κατερίνας Αθανασοπούλου, που απέσπασε το πρώτο βραβείο της περσινής διοργάνωσης. Το έργο είναι μια τρισδιάστατη ψηφιακή αλληγορία για την Αθήνα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Εικαστικούς Διαλόγους του 2012 κατόπιν ανάθεσης της Στέγης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, προηγήθηκε στη Στέγη ημερίδα με τίτλο Digital Art: An Ever-Changing Art Form (Ψηφιακή Τέχνη: Μια διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή τέχνης), όπου κορυφαίοι θεωρητικοί και καλλιτέχνες του είδους εστίασαν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ψηφιακή τέχνη. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το βίντεο της ημερίδας. 


Ως προάγγελος της έκθεσης Lumen Prize, λειτουργεί καθημερινά έως τις 10 Νοεμβρίου στο φουαγιέ του 4ου ορόφου της Στέγης, η προβολή του διαδραστικού έργου Murmur, το οποίο απέσπασε το Ασημένιο Βραβείο Lumen Prize για το 2014. (Ώρες κοινού Δευτέρα - Παρασκευή 17:00-22:00 και Σαββατοκύριακο 12:00–21:00. Είσοδος ελεύθερη)

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το βραβευμένο βίντεο της Κ. Αθανασοπούλου, με τίτλο Apodemy.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 02:49

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση