Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 00:24

Δυο κόρες για τις μανάδες τους

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι φορές που ο λόγος που εκστομίζει ένας άνθρωπος είναι μία η άλλη με αυτό που σκέφτηκε και αισθάνθηκε, οι φορές που οι λέξεις του ήρθαν και κούμπωσαν με την έκφραση και το βλέμμα του, είναι μετρημένες στα δάχτυλα των δυο χεριών. Αυτό ισχύει για όλους μας;

Σχεδόν. Και όταν συμβαίνει αυτό, τότε ο τυχερός άνθρωπος ολοκληρώνει μία του πλευρά που βρισκόταν σε εκκρεμότητα φτιάχνοντας έτσι με την πραγματικότητα μια σχέση άλλη, βαθύτερη. Γι'αυτό τότε νιώθει και πιο ελεύθερος ή τουλάχιστον έτσι δείχνει.

Να, όπως η εικοσάχρονη Αμαλία μίλησε για την μάνα της τη Φωτεινή. " Δεν είχα ξαναδεί ποτέ τη μητέρα μου έτσι: δυνατή, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να είναι γεμάτη πείσμα και αξιοπρέπεια. Μου αρέσει πολύ αυτή η καινούργια μαμά μου. Παλιά δεν είχα πρότυπα, τώρα έχω εκείνη. Μου έμαθε να αγωνίζομαι γι'αυτό που μου αξίζει και να μην υποχωρώ ακόμα και στα πιο δύσκολα". 

Ή η 30χρονη Κωνσταντίνα που είπε για την μάνα της τη Δέσποινα. " Ήμουν πάντα σίγουρη ότι η μητέρα μου ήταν ένα μάχιμο άτομο. Αυτή τη φορά όμως ήταν κι απεγνωσμένη., κι αυτό της έδινε μια δύναμη πρωτόγνωρη. Την έχουμε χάσει εντελώς από το σπίτι κι αυτό με πειράζει. Δεν ξέρω αν έγινε καλύτερη μαμά. Αν όμως δεν ήταν μία μητέρα που λατρεύει τα παιδιά της, δε θα έβρισκε το κουράγιο να κάνει όλα αυτά. Η μάνα μου με συγκίνησε δυο φορές πολύ. Την μία φορά ήταν όταν μίλησε δημόσια για τη ζωή της, πως ζήσαμε μετά το διαζύγιό της. Και την άλλη, όταν για πολλοστή φορά τις είχαν δείρει, που ήταν πολύ σοκαρισμένη γιατί την έδειρε ένας πιτσιρικάς ΜΑΤατζής, που θα μπορούσε να είναι γιος της. Δεν το πίστευε, όχι ότι της έφαγε, αλλά το πόσο μικρός ήταν και πόσο άγρια τις χτυπούσε".  

Η Φωτεινή και η Δέσποινα είναι δύο από τις 595 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Είναι αυτές που ο κόσμος τις έμαθε, αυτές που είναι "Όλες μαζί" και πια τις σέβεται. Γι' αυτό, γι' αυτές 20χιλ. άνθρωποι τραγούδησαν ένα υγρό βράδυ μαζί με την Αλεξίου στο Σύνταγμα, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα τους. Είναι αυτές που όταν διαδήλωσαν στην αντιφασιστική στο Κερατσίνι, τα μπλογκ άνοιγαν και περνούσαν καμαρωτές και σεμνές συνάμα.

Φαντάζομαι πως είναι απ'αυτές τις γυναίκες, που όπως ψέλισε ένας Άγγλος cummings του μεσοπολέμου "...μόνο κάτι μέσα μου καταλαβαίνει ότι η φωνή των ματιών σου είναι βαθύτερη απ'όλα τα τριαντάφυλλα..."

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 14:41

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση