Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 16:48

Στο Δουργούτι φαίνεται ότι ανεβάζουν τον πήχη του πολιτισμού

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Δουργούτι πρώτα το άκουσα και πολλά χρόνια αργότερα το είδα. Το πρωτάκουσα από τη μάνα μου μικρός, που το ανέφερε μερικές φορές λέγοντας ιστοριούλες απ' όταν αυτή ήταν μικρή. Ζούσε εκεί μαζί με τη γιαγιά μου για τέσσερα πέντε χρονάκια, τότε που ο οικοισμός ήταν ακόμα μία παραγκούπολη. Στο Δουργούτι έμαθε επίσης και αρμένικα, μιας κι έπαιζε με τα αρμενάκια της γειτονιάς της.

Μετά ξανάκουσα για το Δουργούτι, όταν κάποιοι Δραπετσωνίτες που ζούσαν στις παράγκες, αποδέχτηκαν το 1969 να εγκατασταθούν στις προσφυγικές πολυκατοικίες που μόλις είχαν φτιαχτεί στο Δουργούτι, μετά από απόφαση του Γ. Παπανδρέου το 1966. Αυτό είχε ως συνέπεια, για αρκετά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών στη Δραπετσώνα να αφιερώνουν μία μέρα της προεκλογικής τους εκστρατείας για να επισκεφτούν και να ψήσουν τους ψηφοφόρους Δραπετσωνίτες που ζούσαν στο Δουργούτι. Και τις Κυριακές των εκλογών, πλάκωναν μαζικά οι άποικοι για να ψηφίσουν. Μου είχε δημιουργηθεί τότε η αίσθηση, ότι την ημέρα εκείνη, οι πιο καλοντυμένοι απ’όλους τους ψηφοφόρους ήταν αυτοί. Μεγάλος πια, δυο τρεις φορές πήγαμε οικογενειακώς στο Δουργούτη, επίσκεψη σε κάποιον κουμπάρο μας που ζούσε εκεί με το παιδί του. Η επίσκεψη καλά πήγε, οι πολυκατοικίες όμως, ως παλαιότερες από τις δικές μας τις προσφυγικές έμοιαζαν πιο εγκαταλελειμμένες.   

Και να που τώρα ξανακούσαμε για το Δουργούτι, τώρα που γέμισε κι από μετανάστες. Για όποιον πρώτη φορά στη ζωή του τ’ακούει, τον πληροφορούμε ότι πρόκειται για μια συνοικία του Ν. Κόσμου, δίπλα στην Συγγρού και πίσω από το ξενοδοχείο Ιintercontinental και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το όνομα του οφείλεται ή σε έναν Οθωμανό κτηματία της περιοχής, ονόματι Δουργούτ Αγά, ή σε κάποιον Έλληνα κτηματία, τον Δουργούτι, που δεν είναι απίθανο να είχε και κάποια σχέση με τον Δουργούτ.

Το 1908 ο δήμος Αθηναίων ονόμασε όλη αυτήν την περιοχή Αλωπεκή, που ήταν η αρχαία ονομασία του δήμου που ήταν σ’εκείνη τη θέση και του οποίου το πιο επιφανές τέκνο ήταν ο Σωκράτης. Στα χαρτιά λοιπόν, Αλωπεκή + Σωκράτης, στην πράξη Δουργούτι + πρόσφυγες, προπάντων Αρμένιοι.

Στη κατοχή στο Δουργούτι έγινε της Κοκκινιάς. Ένα ακόμα μπλόκο των SS και των γερμανοτσολιάδων που έγινε στο Δουργούτι, στο Κατσιπόδι και στο Φάρο, στις 9 Αυγούστου του 1944. Αυτοί που εκτελέστηκαν και σκοτώθηκαν στις μάχες έφτασαν τα 300 άτομα. Πατώντας  εδώ  θα σας ανοίξει μία εξιστόρηση των γεγονότων που σχετίζονται με το μπλόκο. Και περνούσαν τα χρόνια, ώσπου

το 1953, μετά από τέσσερα χρόνια εξορίας στη Μακρόνησο, ο Νίκος Κούνδουρος μετέφερε ένα μήνυμα του συγκρατούμενού του συγγραφέα Άρη Αλεξάνδρου, που έπρεπε να το παραδώσει σε έναν φίλο του, κάτοικο Δουργουτίου. Έτσι για πρώτη φορά στη ζωή του ο Κούνδουρος επισκέφτηκε αυτή τη συνοικία που απείχε μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Την επισκέφτηκε κι έπαθε σοκ. Τριάντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι πρόσφυγες ζούσαν ακόμα μέσα σε άθλιες παράγκες σε μια συνοικία δίχως νερό, δρόμους, αποχέτευση και ρεύμα, όπως ακριβώς και στη Δραπετσώνα. Κάπως έτσι ήρθε στον Κούνδουρο η ιδέα να γυρίσει την πρώτη του ταινία σ’αυτήν τη συνοικία.

Το σενάριο το ανέθεσε στην Μαργαρίτα Λυμπεράκη, που τη θαύμαζε από το μυθιστόρημά της «Τα ψάθινα καπέλα». Συμφώνησε με τον φίλο του Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος εκείνη την περίοδο δούλευε στου Φιξ, να αναλάβει τη μουσική επένδυση. Στο συνεργείο και για τους ρόλους, οι περισσότεροι ήταν συγκρατούμενοί του στη Μακρόνησο. Ανάμεσά τους ήταν ο Κατράκης και ο Βέγγος (με μαλλιά), όπου με τη βοήθειά του ανακάλυψε και την πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, η οποία, όπως διηγούνται οι άντρες της ταινίας, πάθαιναν ρίγη, την έβλεπαν δεν την έβλεπαν, ερωτικά ρίγη. Ως πρωταγωνιστής επιλέχτηκε ο Γιώργος Φούντας. Η ταινία γυρίστηκε το 1954 στο Δουργούτι και στις 15 Ιουλίου του 1955 έκανε πρεμιέρα στου Αθηναϊκούς κινηματογράφους με τον τίτλο «Η μαγική πόλη». Στο τέλος του άρθρου υπάρχει σύνδεσμος που πατώντας τον θα σας εμφανίσει την ταινία.

Αν όμως σας έρθει μια αβάσταχτη επιθυμία εγκύου να τη δείτε δωρεάν στο χώρο που γυρίστηκε, τότε ξεθάψτε εκείνη τη συσκευή που διακτινίζει και ανθρώπους και βάλτε στις συντεταγμένες της : Φανοσθένους και Σφιγγός , Τρίτη, 26 Αυγούστου και ώρα την 9μ.μ. Αν επιπλέον έχετε όρεξη και για μία οργανωμένη βόλτα στην περιοχή, τότε ρυθμίστε τις συντεταγμένες της συσκευής σας, την οδό Ντυμόν και ώρα την 7μ.μ.

Οι κλασσικές ερωτήσεις των φιλύποπτων είναι : Τι είναι αυτά, ποιοι τα οργανώνουν και τι κρύβουν στο μυαλό τους, ναι τι κρύβουν στο μυαλό τους; Μας βοηθούν όμως οι περίεργοι, διότι είναι οι στάνταρ ερωτήσεις που δίνουν πάσες, για να μπει στο ψητό, ο ομιλών ή ο γράφων. Έχουμε και λέμε λοιπόν, ότι κατ’αρχήν ην, η ομάδα παραστατικών τεχνών « Όχι παίζουμε / urban dig project». Κατά δεύτερον, το ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρόγραμμα Hotel Ubscura ( αφορά δράσεις κι επεμβάσεις γύρω από ξενοδοχεία) και η συνεργασία μέσω αυτού με τρεις ομάδες από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Αυστραλία. Και κατά τρίτον, ο σχεδιασμός και η οργάνωση μιας σειρά δράσεων στο Δουργούτι με τον τίτλο Dourgouti Island Hotel. Οι δράσεις / εκδηλώσεις αυτές είναι 11 και ξεκινούν στις 26 Αυγούστου με την προβολή της ταινίας «Μαγική πόλη». Ολοκληρώνονται τον Ιούνιο του 2015 με την τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του “Dourgouti Island Hotel”.  Πατώντας  εδώ  θα σας παρουσιαστεί μία ιστοσελίδα, όπου θα βρείτε όλες οι πληροφορίες γι’αυτό το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 40 φορείς.

Τελειώνοντας δίνουμε το λόγο στον κ. Γιώργο Σαχίνη ( πολ.μηχανικός – σκηνοθέτης), ο οποίος είναι ο συντονιστής του έργου αυτού, κρατώντας στο μυαλό μας το Δουργούτι ως μωσαϊκό σώμα ανθρώπων και κουλτούρας, συμπυκνώνει την ιστορία της Ελλάδας του περασμένου αιώνα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα. Αναδύθηκε ως παραγκούπολη από τους διωγμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής κι έγινε εστία για Έλληνες της Ανατολίας, Αρμένιους και πιο πρόσφατα Άραβες, Σύριους και Αλβανούς. Το Δουργούτι των διαφορετικών εθνοτήτων, της Αντίστασης και του μπλόκου έχει όλα τα φόντα να εμπνεύσει τον καλλιτέχνη, τον ιστορικό, τον περιπατητή, που εδώ θα ανακαλύψει μια καθημερινότητα ρυθμών… παλαιάς κοπής να ξετυλίγεται στις πλατείες-«κατώφλια» ανάμεσα στα μπλοκ των πολυκατοικιών ( Ιωάννα Γκομούζα).  

Μας λέει λοιπόν, ο κ.Σαχίνης : «Με το Dourgouti Island Hotel επιθυμούμε να δώσουμε την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να αλληλεπιδράσουν με ένα διαφορετικό τρόπο με το δημόσιο χώρο στον οποίο κατοικούν, στους επισκέπτες να γνωρίσουν ένα λιγότερο γνωστό σημείο της πόλης και σε εμάς να συνδεθούμε δημιουργικά μαζί τους. Το Δουργούτι αποτελεί ιδανικό πεδίο ανατροπής της αστικής μας μοναξιάς μέσα από τη σχέση με τους κατοίκους, τους περαστικούς ή τα ίχνη τους. Αν περπατήσεις από τη Λαγουμιτζή μέχρι την πλατειούλα όπου βρίσκεται η Γωνιά του Παιδιού­, μέσα σε λίγα βήματα φεύγει ο ήχος της πόλης και ακούς κελαηδίσματα. Οι ρυθμοί της καρδιάς σου πέφτουν, το οπτικό πεδίο ανοίγει, γιατί ο συντελεστής δόμησης είναι χαμηλός και ξαφνικά γίνεσαι επισκέπτης μιας σχεδόν νησιώτικης ατμόσφαιρας». 

Δεν σας φαίνεται κι εσάς, ότι εδώ έχουμε μία προσπάθεια να στηθεί στα πόδια της μια πολιτιστική δράση που θα προσπαθήσει να κοντράρει τον καθιερωμένο τρόπο; Τον τρόπο που ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η όξυνση της όποιας παθητικότητας των θεατών.   

Μαγική πόλη  διάρκεια 77΄. Παίζουν επίσης ο Στέφανος Στρατηγός (όχι ο Δραπετσωνίτης) και ο συγχωρεμένος Μίμης Φωτόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014 18:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 04-12-2014 00:19
Μπορείτε να μας στείλετε μέιλ στο
και ή θα το περάσουμε στο Σταγονόραμα
ή στο θέμα Εκδηλώσεις.
Βοηθάει μια συνημμένη φωτό.

Καλή συνέχεια, καλή δύναμη.
Φιλικά
Ιγνατιάδης Λάκης
Παράθεση
0 # Γιώργος σαχινησ 04-12-2014 00:04
που μπορούμε να σας ενημερώσουμε για τη δράση dourgoutopolis στισ 7/12 στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση