Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014 20:11

Η φετινή κινηματογραφική σεζόν τελείωσε κι εμείς παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία της

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τότε που το βίντεο μας κρατάει αιχμάλωτους στα σπίτια μας, εκτός των άλλων δεινών, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ακριβώς και τι συμβαίνει με τις ταινίες. Ούτε καν από ποσοτική άποψη, μιας και το παράνομο downloading* (κοινώς πειρατεία) καλά κρατεί.

Υποθέτοντας αυθαίρετα ότι στο περίπου, οι ταινίες που βλέπουν οι έγκλειστοι άνθρωποι στο dvd, είναι κατ'αναλογία οι ίδιες που βλέπουν οι εξοδούχοι στα σινεμά, μπορούμε να κάνουμε μία αναφορά στις ταινίες που προβλήθηκαν τη φετινή κιν/φική χρονιά ( Σεπτέμβριος 2013 - Αύγουστος 2014) στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο.

Άσχετο: Καμιά φορά με πιάνει μια περιέργεια για το ποιες ταινίες απ'αυτές που βραβεύονται κάθε χρόνο και απ'αυτές που κόβουν τα περισσότερα εισιτήρια, θα τις βλέπουν μετά από εκατό χρόνια, ας πούμε. Αλλά μόνο αν βρεθεί ένας τρόπος να μου στέλνουν οι απόγονοι sms εκεί που θα ησυχάζω αιωνίως, θα ικανοποιηθεί η περιέργειά μου, πράμα που για τα επόμενα 1000 χρόνια χλωμό το βλέπω. 

Το τι συμβαίνει με τις ταινίες, νομίζω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον να το γνωρίζουμε, διότι αν το σκαλίσουμε μπορούμε να πάρουμε μια μυρωδιά του τι παίζει πέρα από τη δική μας ευχαρίστηση, πέρα από τα δικά μας γούστα και τις δικές μας αγωνίες κι αναζητήσεις. Πολύ υποστηρίζουν ότι κάτι φανερώνει ο κινηματογραφικός κόσμος, όπως και ο κόσμος τους τραγουδιού, διότι αυτές οι δύο είναι οι πιο άμεσες τέχνες. Τα γκελ που κάνουν με τους θεατές συγκροτούν εν δυνάμει μία από τις ψηφίδες που διαμορφώνουν το προφίλ των ανθρώπων και κατ'επέκταση των κοινωνιών τους. Μπορούμε όμως το όλο θέμα να το δούμε και πιο ελαφριά, όπως βλέπουμε τα αποτελέσματα των αγώνων κάθε Κυριακή. 

Ξεκινάμε με τα πιο δημοφιλή κινηματογραφικά βραβεία που δόθηκαν τη χρονιά 2013 -14.

Όσκαρ καλύτερης ταινίας: 12 χρόνια σκλάβος του Βρετανού Στιβ Μακ Κουίν.

Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Κανών: Χειμερία νάρκη του Τούρκου Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν.

Χρυσό Λιοντάρι Φεστιβάλ Βενετίας : Sacro GRA του Ιταλού Τζιανφράνκο Ρόσι.

Χρυσή Άρκτος Φεστιβάλ Βερολίνου: Black coal thin ice του Κινέζου Γινάν Ντιάο. 

Βραβείο Ευρωπαϊκής Ακαδημίας 2013 : Τέλεια ομορφιά του Ιταλού Πάολο Σορεντίνο (το βραβείο του 2014 θα δωθεί τον Δεκέμβριο).

Καλύτερης ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/γράφου : Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη. 

Στατιστικά: Τη φετινή κινηματογραφική χρονιά έκαναν πρεμιέρες στις ελληνικές αίθουσες 304 ταινίες, εκ των οποίων 34 ήταν ελληνικές, 28 επανεκδόσεις και 17 ντοκιμαντέρ.

Στην ιστοσελίδα του Αθηνοράματος.

Η ταινία που πήρε την υψηλότερη βαθμολογία κοινού είναι η "Παγιδευμένη ψυχή : Κεφάλαιο 2". Πρόκειται για μία αμερικάνικη ταινία τρόμου του Τζέιμς Γουάν. 

Η ταινία με τις περισσότερες κριτικές κοινού είναι η "Μικρά Αγγλία".

Η κριτική ταινίας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι η γαλλική " Η ζωή της Αντέλ" του Γαλλοτυνήσιου Αμπντελατίφ Κεσίς.  

Οι δέκα πρώτες ταινίες που παίχτηκαν στην Ελλάδα, σε εισιτήρια.

300. Η άνοδος της αυτοκρατορίας. 408.000

Χόμπιτ, η ερημιά του Νοσφιτή. 391.000

Μικρά Αγγλία. 362.000

Ψυχρά και ανάποδα (κινούμενα σχέδια). 234.000

Gravity. 218.000

Εγώ ο Απαισιότατος, 2 (κινούμενα σχέδια). 216.000

Ο Λύκος της Wall Street. 202.000

Στρουμφάκια, 2 (κινούμενα σχέδια). 185.000

Νώε. 187.000

Maleficent. 163.000

Οι πέντε πρώτες σε όλο τον κόσμο, σε εισπράξεις (σε εκατομμύρια δολάρια).

Ψυχρά κι ανάποδα. 1.274

Trasnformers, εποχή αφανισμού. 1.054

Εγώ ο Απαισιότατος, 2. 971

Hobbit, η ερημιά του Νοσφιστή. 958

The Hunger Games. 865  

Και κλείνουμε με τις ταινίες που μας άρεσαν πιο πολύ (η σειρά δεν είναι αξιολογική κι αν ξεχάσουμε και κάποιες, δε χάθηκε κι ο κόσμος).

Αυτές είναι : Οι γαλλικές: Η ζωή της Αντέλ, Το παρελθόν. Οι αμερικάνικες: Νεμπράσκα, Μέχρι το τέλος, Θλιμμένη Τζασμίν, Frances Ha, Ψάχνοντας τον Sugar Man, Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί, Ξενοδοχείο Grant Budapest. Οι ελληνικές: Μικρά Αγγλία, Το μικρό ψάρι. Η χιλιανή: Gloria και η ρουμάνικη: Οικογενειακή Υπόθεση.

Εντάξει, οι τίτλοι από μόνοι τους κάτι λένε, αλλά λίγα. Γιατί ως προς την κουβέντα, ακόμα και με τον εαυτό σου, σημασία έχει τι σου άρεσε σ'αυτές τις ταινίες και τι σου προκάλεσαν. Κάποιες απ'αυτές λοιπόν, τις έχουμε παρουσιάσει από τη Σταγόνα. Προφανώς όλες τις χαρήκαμε. Και για τις περισσότερες έχουμε την αίσθηση πως πλούτισαν τη ματιά μας και την αίσθηση που έχουμε για τον κόσμο. Όμως ψάχνοντας να εντοπίσω εντός μου τον απόηχο των ταινιών που μου άρεσαν αυτή τη σεζόν, δε τον βρήκα παρά σε ελάχιστους διεγερμένους κόκκους του εαυτού μου και τις σχέσεών μου με τους γύρω και με τον κόσμο. Οπότε; Οπότε αδέλφια ή εξαφανιζόμαστε σιγά σιγά ή οι ταινιάνθρωποι μας παροπλίζουν. Όμως ότι και να ισχύει πιο πολύ από τα δύο, είναι δυνατόν αυτό να είναι υπέρ μας; Μας εκτοπίζουν αδέλφια, μας εκτοπίζουν φαντάσματα, στοιχειά και πνεύματα, υπερήρωες και μυστήριες δυνάμεις αφανισμού. Μας εκτοπίζουν πιο πολύ τα φράγκα στα ταμεία κι αυτοί που τα πληρώνουν. Αυτά όλα είναι τα σύγχρονα μεγάλα ψάρια που τρώνε εμάς, τα μικρά. Στο λαιμό να τους κάτσουμε, ε αδέλφια; Χμμμ, αν όμως ανάμεσά τους είναι και κάποια αγαπημένα μας πρόσωπα; Οπότε; 

Παρατηρώντας λοιπόν, όλα αυτά τα παραπάνω στοιχεία που τα πήραμε από το Αθηνόραμα, αυτό που επιπόλαια μου βγαίνει να πω είναι " την κάτσαμε πάλι και φέτος τη βάρκα καπετάνιε". Μια ακόμα περιέργεια που έχω, είναι να μάθω τι λέει αυθόρμητα και τι μετά από σκέψη, κάποιος που ευχαριστήθηκε το "Ψυχρά κι ανάποδα", το "300, η άνοδος της αυτοκρατορίας" , το "Χόμπιτ...", το "Παγιδευμένη ψυχή", φαν δηλαδή ταινιών τέτοιου τύπου. Ναι, σας ακούω....πως ονομάζεστε;

Σε όσους επισκέπτες μας τους βγει να μας στείλουν τις ταινίες που τους άρεσαν πιο πολύ τη φετινή σεζόν, αν το σκέπτονται βαθιά, η γνώμη μας είναι να το σκεφτούν επιφανειακά. Διότι στην τελική, ακόμα κι αν δεν έχει κανένα νόημα, δεν χάνουν τίποτα, άσε που είναι πιθανόν να κερδίσουν κάποιοι άλλοι. 

* Συνέντευξη που πήρε ο Θ.Κουτσογιαννόπουλου από τον Γιώργο Μίχο, διευθυντή της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) για το ακανθώδες θέμα της πειρατείας στην Ελλάδα, τα νομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, τις  καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, και την όποια πρόοδο έχει σημειωθεί στην καταπολέμηση του παράνομου downloading. Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύτηκε στη lifo. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 10:44
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Καταχωρητής Εκδηλώσεων 24-08-2014 11:35
Αυτό το "ελιτίστικο/αλλαζονικό/ρατσιστ ικό" είναι εντελώς δικιά σου ερμηνεία. Αν το έγραφα πριν είκοσι χρόνια, ίσως να ήταν και όλο αυτό το σηκωμένο φρύδι του εστέτ. Τώρα απλά περιέργεια είναι και μόνο και ολίγη διάθεση για συζήτηση. Όσο για το αν είσαι ψεκασμένος αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Κι εγώ βλέπω στο dvd ταινίες, όμως εξακολουθεί να μ'αρέσουν πιο πολύ οι σκοτεινές αίθουσες. Το πιο πιθανόν είναι γιατί σ'αυτές νιώθω σαν να ονειρεύομαι μαζί με άλλους γνωστούς κι αγνώστους. Μ'αρέσει αυτό το αίσθημα και χαλάλι στην μικροταλαιπωρία και στα φράγκα. Η τρίτη παράγραφος είναι υπόθεση εργασίας. Η δικιά μου εμπειρία μου λέει ότι κάποτε πιθήκιζα διάφορα των τεχνών και φτιαχνόμουνα. Μεγαλώνοντας ισχυρίζομαι, δίχως βεβαίως να μπορώ να το αποδείξω σε τρίτους, πως κάτι συμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις κι απλώνομαι και βαθαίνω. Κι αν αυτά συμβαίνουν σ'εμένα, γιατί όχι και σε άλλους;
Παράθεση
0 # ΓΤ 23-08-2014 23:29
Λάκη,

Διάβασα το άρθρο σου και βγαίνω στην αναφορά διαμαρτυρόμενος.

Α.-
Απολύτως αλαζονικό εκείνο το:
"Μια άλλη περιέργεια είναι το τι βγαίνει αυθόρμητα να πει κάποιος που ευχαριστήθηκε το "Ψυχρά κι ανάποδα", το "300, η άνοδος της αυτοκρατορίας" , το "Χόμπιτ...", φαν δηλαδή τέτοιων ταινιών.".
Μην πω και κάπως ρατσιστικό ... Δεν μου αρέσουν τα Χόμπιτ και δεν έχω αντέξει να δω ούτε ένα τέταρτο συνεχές άρχοντα δαχτυλιδιών, αλλά το "300" το πρώτο μου άρεσε έτσι που ήταν και σαν κόμικς με εκείνα τα χρώματα κλπ. Ακόμα μέχρι και περηφάνια ένιωσα … είμαι ψεκασμένος;

Β.-
Ευτυχώς που υπάρχει το νταουνλόουντιν και μπορούμε να δούμε καμιά ταινία με την άνεσή μας και χωρίς να ταλαιπωρούμαστε πηγαίνοντας στα σινεμά με τις ώρες και πληρώνοντας και από πάνω.
Εντάξει, η πρώτη προβολή ας μην βγαίνει αμέσως στο ίντερνετ αλλά μετά από λίγο καιρό τι κακό υπάρχει να μπορούμε να δούμε ό,τι θέλουμε και εμείς οι υπόλοιποι εκτός από εσάς που σας αρέσει να πηγαίνετε στις σκοτεινές αίθουσες;

Γ.-
Αυτοί που συγκινούνται και επηρεάζονται από το σινεμά και τη μουσική είναι αυτοί που δεν έχουν καμιά ανάγκη το σινεμά και τα τραγούδια για να διαμορφώσουν χαρακτήρα. Οι άλλοι που έχουν ανάγκη διαπαιδαγώγησης (τρόπος του λέγειν) δεν επηρεάζονται ποσώς. Οπότε σε ό,τι αφορά στην επιρροή αυτών των μέσων στον άνθρωπο κράτα μικρό καλάθι.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση