Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 07:34

Υπουργός ΠΕΚΑ και κυβέρνηση υπηρέτες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αντί για Ανάπλαση για το λαό, μας καταδικάζουν με βιομηχανίες, βιοτεχνίες και παραλία αποκλεισμένη.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι πρόσφατες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέδειξαν απροκάλυπτα ένα φαινόμενο που στο παρελθόν ήταν εξαίρεση, αλλά αυτήν την περίοδο δείχνει φυσιολογικό. Μιλάμε για την υποταγή της πολιτικής στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Παραδείγματα  πολλά. Αν περιοριστούμε στην περιοχή μας, είναι άραγε τυχαία 

 

η αγορά των ΕΛΠΕ (πρώην BP) στην Δραπετσώνα από τον επιχειρηματία Μελισσανίδη, που το 2012 ο Περιφερειάρχης Αττικής έδωσε το πράσινο φως για εκσυγχρονισμό της  πρώην Mobil που έγινε  BP μετά ΕΛΠΕ και τώρα  OIL ONE και μαζί με τα λάδια  θα φέρνει και καύσιμα;  Ήδη οι δεξαμενές για τα καύσιμα ετοιμάζονται. Το έργο συμπληρώνεται με τον  Υπουργό  ΠΕΚΑ  Γ.  Μανιάτης που πριν  σαράντα μέρες  περίπου  τροποποίησε το Γενικό  Πολεοδομικό  Σχέδιο της Δημοτικής κοινότητας Κερατσινίου Δραπετσώνας  χαρακτηρίζοντας την περιοχή της Ανάπλασης  σε περιοχή Μητροπολιτικής Παρέμβασης, την παραλία  Λιμενοβιομηχανική ζώνη όπου επιτρέπονται χρήσεις  βιομηχανίας, βιοτεχνίας, τριτογενούς τομέα κλπ. και δίνοντας μέσο συντελεστή δόμησης (0,6). Η απόφαση αυτή  δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα τις κυβέρνησης στις 5 Μάη 2014. Εδώ η διοίκηση του Δήμου έπαιζε στο ρυθμό της Formula 1.

    Την ίδια περίοδο που το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ο Πειραιάς  ξεπουλιέται στους ιδιώτες  ( βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ανάπτυξη,  την ασφάλεια και την συγκοινωνία με τα νησιά μας) ο ΟΛΠ ετοιμάζει μία φωτογραφική διάταξη για να δώσει στην HEC (συμφερόντων Μελισσανίδη) την άδεια να  φτιάξει εγκαταστάσεις για την υποδοχή και επεξεργασία των λυμάτων από τα πλοία. 

    Παράλληλα, στις 9 Μάη 2014  η κυβέρνηση της εξαθλίωσης  και της μονόπλευρης  λιτότητας,  κατέθεσε στην Βουλή  σχέδιο νόμου  για το νέο Οργανισμό της Αττικής, της Θεσσαλονίκης  και άλλες διατάξεις, όπου μεταξύ των άλλων στο άρθρο 14 σημείο 5 ( σελ. 254 ) αναφέρει:  

     Παρέμβαση  πολεοδομικής ανασυγκρότησης, οργανωμένη  πολεοδομική Ανάπτυξη στη  « Λιμενοβιομηχανική  ζώνη  Δραπετσώνας – Κερατσινίου » αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της θέσης λόγω γειτνίασης με τον λιμένα Πειραιά, σύμφωνα με τις εξής κατευθύνσεις:

   Δημιουργία  ενός πόλου  υπερτοπικής εμβέλειας  για  την αναβάθμιση  του Δυτικού Πειραιά  με χρήσεις  βιομηχανίας,  βιοτεχνίας,  υπηρεσιών  μεταποίησης  πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού, κατοικίας. Έμφαση  αποδίδεται στην  ενίσχυση χρήσεων  άμεσα  συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες και στην  χωροθέτηση  χρήσεων συμπληρωματικών ως προς τη Λιμενική Ζώνη  κλπ.

   Ήδη, το σχέδιο νόμου συζητιέται  από τις 29-5-2014 στη Διαρκή  Επιτροπή της Βουλής Παραγωγής και Εμπορίου. Επειδή όμως η βουλή έκλεισε τις εργασίες της  το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί στο θερινό τμήμα της βουλής και όχι στην ολομέλεια.

    Τέτοιοι νόμοι και υπουργικές αποφάσεις μας γυρίζουν χρόνια πίσω, τότε που λειτουργούσαν τα ρυπογόνα και επικίνδυνα εργοστάσια των Λιπασμάτων, του Τσιμεντάδικου,  το Γυψάδικο, τα Βυρσοδεψία,η ΔΕΗ, η Χαβούζα κλπ. και εξ αιτίας τους  οι συνθήκες περιβάλλοντος  στον αέρα και στη θάλασσα ήταν τραγικές και άθλιες.

    Ξαναγυρίζουμε λοιπόν σ’εκείνες τις εποχές με τον υπουργό Γ. Μανιάτης και την κυβέρνηση να φωτογραφίζουν τη δημιουργία των εγκαταστάσεων συμφερόντων Μελισσανίδη και να καταδικάσουν ολόκληρη την περιοχή. 

   Με λίγα λόγια η ανάπλαση της περιοχής γίνεται στα μέτρα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και για μια ακόμη φορά ο λαός θα στερηθεί το ανθρώπινο περιβάλλον και την ελεύθερη παραλία.  Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.

    Μετά από πολυετείς  αγώνες όλες οι ρυπογόνες εστίες στην περιοχή της Δραπετσώνας σταμάτησαν και αντί να δούμε μια πόλη αναβαθμισμένη, αναπτυγμένη με σύγχρονες κοινωνικές υποδομές,  πράσινο, ελεύθερη  δημόσια  παραλία οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης μας ξαναγυρίζουν στην υποβάθμιση και την γκετοποίηση. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πολίτες του Δυτικού Πειραιά είναι δευτέρας κατηγορίας.


Ο χώρος της ανάπλασης πριν την κατεδάφιση των κτιρίων

Ο χώρος  της ανάπλασης με τα εργοστάσια σε πλήρη δράση

 

Ο χώρος Ανάπλασης σήμερα, με την μοναδική ελεύθερη παραλία σε όλον τον Δ.Πειραιά


       Θυμίζουμε  ότι:  στο άρθρο 15 του ν. 1515/1985 του Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας περιβάλλοντος της Αθήνας αναφορικά για  την Δραπετσώνα ορίζει :  Η  εξυγίανση έντονα υποβαθμισμένων περιοχών, όπως της περιοχής του εργοστασίου της Δραπετσώνας και των ακτών του Ασπροπύργου και του Περάματος.  ( είναι σε ισχύ )

       Πριν αρκετούς μήνες  στο περιοδικό  Στρατηγικές και Προτεραιότητες  του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/Αττικής  2021  ( του ΥΠΕΚΑ, ΟΡΣΑ ) στη σελίδα 92  για την περιοχή της Ανάπλασης αναφέρει:

Δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας με χρήσεις υπηρεσιών, μεταποίησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας. Έμφαση αποδίδεται στην ενίσχυση χρήσεων άμεσα συνδεδεμένων με τις λιμενικές δραστηριότητες. Εξασφάλιση σημαντικών αδόμητων χώρων στην κατεύθυνση αποκατάστασης της συνέχειας μεταξύ γειτονικής ενδοχώρας και Θαλασσίου μετώπου, με τη δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων χώρων και εκτεταμένου Πάρκου Κοινόχρηστου Πρασίνου, που θα προκύψει με την εφαρμογή των κατάλληλων εργαλείων πολιτικής γης. Προστασία και ανάδειξη των μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας με επανάχρησή τους με συμβατές δραστηριότητες.  Οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη περιορισμένης πυκνότητας και χαμηλού μέσου ΣΔ.

Εξασφάλιση αποτελεσματικής προσπέλασης με Μέσα Σταθερής Τροχιάς και σε συνέχεια με την εξυπηρέτηση της λιμενικής ζώνης του Πειραιά.

Πουθενά  δεν αναφέρονται οι λέξεις  Βιομηχανία, Βιοτεχνία γιατί ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο σκεπτικό.

     Αντίθετα , όσες  μελέτες έχουν εκπονηθεί  κατά καιρούς  από τους  Δήμους Δραπετσώνας – Κερατσινίου  ή του ενιαίου μετά τον Καλλικράτη, από υπουργείο,  το  Πολυτεχνείο,  το Πανεπιστήμιο Πειραιά, άλλων επιστημονικών φορέων οι χρήσεις για βιομηχανία βιοτεχνία  και λιμενοβιομηχανική ζώνη ήταν αποκλεισμένες. 

     Ο λαός της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου με την ιστορία και τους αγώνες του και ξέρει και μπορεί να επιβάλλει λύσεις  προς όφελος του. Γι’ αυτό πρώτα απ’ όλα και πάνω  απ’ όλα  ο λαός του Κερατσινίου  και της Δραπετσώνας πρέπει να ακυρώσει την εγκληματική πράξη του υπουργού  που βάζει ταφόπλακα στην προοπτική και το μέλλον της πόλης μας.

      Για μας που ζούμε εδώ αγαπάμε την πόλη μας θέλουμε μια Ανάπλαση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες  του λαού μας και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

 

 

Αδιαπραγμάτευτες θέσεις για το περιεχόμενο  της Ανάπλασης

 

      Με την υπάρχουσα  νομοθεσία και το  χειρότερο σενάριο  ο Δήμος μας αποκτά  πάνω από 450 στρέμματα   και περίπου  25 εκατ. ευρώ με την υποχρεωτική εισφορά σε γη και χρήμα από τους ιδιοκτήτες γης για να  φτιαχτούν τα έργα κοινωνικής υποδομής χώρια τις διεκδικήσεις και όλων των άλλων. Με τον αποχαρακτηρισμό της λιμενοβιομηχανικής ζώνης  σε ελεύθερη δημόσια παραλία  τις χρήσεις γης, πράσινο επιπέδου πόλης  συνδυασμένο με κοινωνικές χρήσεις, αθλητισμού, πολιτισμού, κλπ. Η πόλη μας αναδρομικά διεκδικεί  αυτά που της στέρησαν χρόνια.   

Φορέα Ανάπλασης,  δηλ. αυτός που θα υλοποιήσει το συνολικό έργο  είναι ο Δήμος.            

Παραλία δημόσια, με αναβάθμιση των όρμων  Φωρών  και Σφαγείων,  για   περίπατο  αναψυχή  με  ακώλυτη και ελεύθερη πρόσβαση  του λαού  μας.

Πράσινο. Δημιουργία πράσινου επιπέδου πόλης συνδυασμένο με άλλες κοινωνικές λειτουργίες για να δημιουργήσει ασπίδα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Αθλητικές εγκαταστάσεις. Δημιουργία Δημοτικού Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου (γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβου, 5χ5, μπάσκετ, κολυμβητήριο, τένις κλπ).

 

Κατασκευή  Νοσοκομείου Παίδων για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νήσων.

       

Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις. Δημιουργία χώρων πολιτισμού με παράλληλη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της περιοχής και ανάδειξη της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας.

      

Μουσείο σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας, ή άλλης δραστηριότητας, διατήρηση  και αξιοποίηση κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, ανάδειξη των νεωτέρων και αρχαιολογικών μνημείων.

 

Κυκλοφοριακό – Συγκοινωνιακό. Κυκλοφοριακή και Συγκοινωνιακή μελέτη και δίκτυο σταθερής τροχιάς ελαφρύ μετρό  ή τραμ.

 

Φίλες και Φίλοι

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτό το έγκλημα  και να μας γυρίσουν σαράντα  χρόνια πίσω.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Να απευθυνθούμε σε όλες τις δυνάμεις που θέλουν και επιθυμούν μια πόλη που μας αξίζει.

Άμεσες  ενέργειες,  προσφυγή στο Σ.τ.Ε. για να ακυρώσουμε την απόφαση του Υπουργού που βάζει ταφόπλακα στην πόλη μας.

Να μην γίνει στο χώρο της ανάπλασης η μόνιμη εγκατάσταση της HEC συλλογής και επεξεργασίας των λυμάτων από τα πλοία.

Ενημέρωση του λαού μας.

Πρόγραμμα δράσης και επαφών

Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Ανάπλασης  για μας και τα παιδιά μας.

Απομονώνουμε   όλους αυτούς  που μας  κρύβουν την αλήθεια και μας  γεμίζουν  με ψέματα.

Εμείς θέλουμε τα λιμάνια και ιδιαίτερα ο Πειραιάς να παραμείνουν  Δημόσια και να ενισχύουν τον Δημόσιο Κοινωνικό χαρακτήρα τους.

Όχι στο ξεπούλημα του ΟΛΠ.

 

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω

 

 Αξίζουμε περισσότερα, Αξίζουμε καλύτερα

Στην πρώτη και στην τελευταία φωτό φαίνεται ο όρμος των Σφαγείων. Στην τελευταία μάλιστα το κτίριο είναι η πίσω μεριά των σφαγείων.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 08:22

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση