Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 23:44

Σχετικά με τις τριπλές εκλογές του Μάη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μας συγχωρείται για το κόλλημα. Μερικές μέρες ακόμα θα μας κρατήσει η ίωση με τις τριπλές εκλογές και θα περάσει κάνοντας τον κύκλο της. Μετά το προεόρτια με παρουσιάσεις, συγκρίσεις και συγκρούσεις, με δημοσκοπήσεις και κριτικές, ως γνωστόν ακολουθεί το κυρίως πιάτο με τα αποτελέσματα.

Και τώρα έχουμε το επιδόρπιο, με τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων, με τα πως και τα γιατί, με συνεντεύξεις, κυρίως από τους νικητές, και κάποιες σκέψεις παραπάνω από μια γωνία με μικρή απόκλιση από το αυτονόητο.

Όλα αυτά είναι μες το παιχνίδι, που για ένα μέρος του πληθυσμού έχει κάποιο ενδιαφέρον. Ποιο πολύ ενδιαφέρον συνήθως έχει για τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων και των συνδυασμών, που ψάχνουν τα πως και τα γιατί, τα που και με ποιον τρόπο, για να ξεκινήσουν σιγά σιγά να χαράσσουν την καινούργια τακτική και επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν για τις νέες εκλογές. Εμείς φυσικά δεν πληρωνόμαστε για να το ψάχνουμε τόσο "επιστημονικά". Όμως μας ενδιαφέρει το όλον παίγνιον των εκλογών, γιατί πιστεύουμε ότι, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, ως ένα βαθμό καθορίζουν κάποια από τα πράγματα της ζωής μας. Χαλαρά λοιπόν και από μακρυά, ρίχνουμε το βλέμμα μας, προπάντων στα τεκταινόμενα στα αριστερά του πατρός, εκεί όπου μες τις χιλιετίες τριγυρίζουν μερικοί τύποι που τους πάμε, κι ένας κόσμος που μας μοιάζει και μας νοιάζει.

Τα πέντε κείμενα που επιλέξαμε ανάμεσα από αυτά που διαβάσαμε δεν σημαίνει ότι είναι και τα καλύτερα από όσα γράφτηκαν αυτές τις μέρες. Απλά κρίναμε πως βρίσκονται κοντά σ'αυτά που μπορεί να σκεφτεί ο μέσος πολίτης, αυτός που μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί λίγο τα εκλογικά αποτελέσματα και να μην παπαγαλίζει όσα απλοϊκά υποστηρίζουν τα κανάλια. Σε πολίτες σαν κι αυτόν ελπίζουμε ότι τα άρθρα αυτά προσφέρονται για μια κουβέντα, ιδιαιτέρως αν ο πολίτης παρουσιάζει μία κλίση προς τα αριστερά.

Ξεκινάμε με μία συνέντευξη που έδωσε στην Ελευθεροτυπία, ο νέος δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ.Βρεττάκος και όπου διατυπώνει τις προτεραιότητες που θα έχει ως δήμαρχος. Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε το Σάββατο 31.5, την υπογράφει η δημοσιογράφος Γεωργία Δάμα που της έδωσε τον τίτλο "Θα ξεκινήσουμε με τις κοινωνικές δομές".

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέντευξη ενός άλλου δημάρχου, του Γιάννη Μίχου, που από την πρώτη Κυριακή εκλέχτηκε ως δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη. Ο δήμος αυτός βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Χαλκιδικής, εκεί όπου έχει ενεργοποιηθεί η καναδέζικη εταιρεία για να κάνει εξόρυξη χρυσού. Ο κ.Μίχος ήταν υποψήφιος όλων όσων αντιδρούσαν στις επιλογές του κ.Πάχτα σχετικά με τα ορυχεία; Ναι, εκτός από το ΚΚΕ που κατέβασε δικό του υποψήφιο. Και πως επιλέχτηκε ο κ.Μίχος; Με εκλογές, που έγιναν μες το καλοκαίρι του '13. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις, συζητήσεις και κόντρα συζητήσεις, είχε προκύψει η τελική συμφωνία σε έναν προγραμματικό κείμενο σε σχέση με τα ορυχεία και κατόπιν ένα μέρος των Αριστοτελικών έκαναν εκλογές με τρεις υποψήφιους. Σ'αυτές τις αμεσοδημοκρατικές εκλογές πρώτος ήρθε ο κ.Μϊχος. Η συνέντευξή του δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 25.5.14, την υπογράφει η Παρούλα Πλήκα και ο τίτλος της είναι : "Δε θα γίνω δήμαρχος της μίας πλευράς όπως ο Χρ. Πάχτας".

Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε τη Ρένα Δούρου, το αουτσάιντερ της αναμέτρησης για την Περιφέρεια Αττικής, που κατάφερε να κερδίσει τον νυν Περιφερειάρχη κ.Σγουρό με μικρή διαφορά και στον β' γύρο.  30 ώρες μετά την εκλογή της η Ρένα Δούρου μίλησε στην Αργυρώ Μποζόνη και η συνέντευξή της δημοσιεύτηκε στις 25.5.14 με τίτλο  "Η Ρένα Δούρου μιλά στη lifo". Αν και ακόμα δεν έχουμε πάρει είδηση τι ρόλο παίζει η Περιφέρεια και τι μπορεί εμείς εδώ να περιμένουμε απ'αυτήν, έχει κάποια σημασία να πάρουμε μια μυρωδιά του πως η κα. Δούρου βλέπει τον εαυτό της σ'αυτήν τη θέση και πως σκέφτεται να κινηθεί.

Ο Αντώνιος Λιάκος είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ένας από τους πανεπιστημιακούς που από τις προηγούμενες δεκαετίες αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά για τα τρέχοντα θέματα της ελληνικής αναζήτησης για μια θέση στον ήλιο μέσα στα ευρωπαϊκά καλντερίμια και στις λεωφόρους. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε τέλη Μαΐου στο ηλεκτρονικό περιοδικό ΧΡΟΝΟΣ με τον τίτλο  "Οι εκλογές του 2014 έκλεισαν έναν κύκλο. Πως θα ανοίξει ο επόμενος είναι το ζητούμενο".  Ο κ.Λιάκος ξεκαθαρίζει κάποια βασικά σημεία της συγκυρίας, ιχνογραφεί το τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί και έχει παγιωθεί στην χώρα μας και προσπαθεί να ανιχνεύσει τους νέους όρους που βάσει αυτών θα ξαναπαιχτεί η παρτίδα ανάμεσα στις δυνάμεις με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις με άξονα τη Ν.Δ.   

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης που είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, έγραψε μία ανάλυση στις 31.5.14 που την ανάρτησε στο tvxs με τίτλο : "Ευρωεκλογές 2014: Η κοινωνική γεωγραφία του εκλογικού σώματοςΣτην ανάλυση αυτή ο κ.Βερναρδάκης με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου, προσπαθεί να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα συγκρίνοντας τους ψήφους των κομμάτων, την αποχή, τα άκυρα +λευκά με τα αντίστοιχα των εκλογών του Ιουνίου 2012 και των προηγούμενων ευρωεκλογών.  

Τέλος, άρθρο που να μας είπε κάτι ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές έχοντας στο φακό του όλη την Ε.Ε δεν εντόπισα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 17:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση