Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 08:45

Latchin μουσική από το Αζερμπαϊτζάν

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αζερμπαϊτζάν, χώρα είναι ρε, όχι γλυκό. Χώρα στον Καύκασο. Έχει και θάλασσα, την Κασπία. Έχει και πολλά πετρέλαια, στο Μπακού και αλλού. Έχει και έκταση τα 2/3 της Ελλάδας, και πάνω της πληθυσμό που ξεπερνάει τα 9 εκ. Επίσημη γλώσσα είναι τα αζέρικα και το πολίτευμα είναι προεδρική δημοκρατία. Στις τελευταίες εκλογές του 2013 πρόεδρος εκλέχτηκε για τρίτη φορά ο Ιλχάμ Αλίγιεφ με ποσοστό 72,6%. Προσέξτε μια λεπτομέρεια, έχει σημασία. Η νίκη του ανακοινώθηκε επίσημα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μία λέξη που προέρχεται από ένα όνομα που προέρχεται από μια φράση που υπάρχει σε κείμενο του Ζωροαστρισμού ,αρχαίας Πέρσικης θρησκείας και που σημαίνει κάτι σαν ο φύλακας της φωτιάς. Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία του Αζερμπαϊτζάν κατέληξα στο συμπέρασμα ότι από τα πολύ παλιά τα χρόνια οι ντόπιοι κάτι εντελώς δικό τους δεν είχαν. Όλο δεχόντουσαν εν τέλει αυτό που τους επέβαλλαν οι κατακτητές τους, φτιάχνοντας το δικό τους χαρμάνι. Οι κατακτητές ήταν πολλοί. Πέρσες, Σελευκίδες και τον 4ο π.Χ αιώνα οι ντόπιοι Καυκάσιοι Αλβανοί ιδρύουν στο βορά ανεξάρτητο βασίλειο. Μετά υποτάχτηκε στην αυτοκρατορία των Σασσανιδών, τον 4ο μ.Χ αιώνα ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Παρέμειναν όμως ανεξάρτητοι παρά τις επιθέσεις Βυζανινών, κλπ, ώσπου τον 11ο αιώνα μ.Χ πλάκωσαν τουρκομάνικες φυλές από τα βάθη της Ασίας. Οι παλιοί ιρανόφωνοι κάτοικοι πήραν τα βουνά και μέχρι σήμερα ζουν εκεί. Κατόπιν πέρασαν από τη χώρα οι Σελτζούκοι Τούρκοι, ο Ταμερλάνος και κατόπιν δύο ντόπια ανταγωνιστικά φύλα, οι μαυροπροβατάδες και οι ασπροπροβατάδες, διεκδικούσαν την εξουσία, ώσπου ήρθαν οι Οθωμανοί και τους μόνιασαν κατακτώντας τους. Το 1920 το Αζερμπαϊτζάν έγινε ομόσπονδη δημοκρατία της ΕΣΣΔ και το 1991, με την διάλυση της ΕΣΣΔ, έγινε ανεξάρτητο κράτος.   

Το βίντεο που ακολουθεί, άραγε που το βρήκε η Μάρθα; Όπου κι αν το βρήκε όμως, πρόκειται για ένα μουσικό μοτίβο παραδοσιακής μουσικής του Αζερμπαϊτζάν. Όμορφη μουσική που έχει τον τίτλο "Lachin". Άμα έχεις πάρει μια μυρωδιά της ιστορίας της χώρας αυτής και μουσική να μην γνωρίζεις, φαντάζεσαι τις φυλές που πέρασαν από εκεί, τις προσμίξεις που έγιναν μέσα στους αιώνες και ξαναθαυμάζεις το θαύμα του ήχου να ενσωματώνει ιστορίες και παραδόσεις. Δύο ξυπόλυτοι, τρεις Αζέροι, που διαφέρουν στο χρώμα στην όψη και στο στυλ, ανέβηκαν σε ένα βουνό και έπαιξαν για χάρη μας αυτό το μεγαλοβδομαδιάτικο κομμάτι.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 16:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση