Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 19:14

Ο δήμος Πειραιά τιμά το ρεμπέτικο και ολίγον από Ρολόι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα γνωστά του άρτου και θεάματος συν κάτι ημερίδες εντελώς στο πόδι, κάτι έργα της κακιάς ώρας, μπαλώματα και μερεμέτια, κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές επαναλαμβάνονται και τώρα. Παλιά τους τέχνη κόσκινο, δημάρχων και περιφερειαρχών. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Αν έχεις όρεξη και έχεις ένα τρόπο να μετακινείσαι εύκολα, είναι δυνατόν κάθε μέρα και κάπου να τρυπώνεις για να παρακολουθήσεις ομιλητές, εικαστικούς, του θεάτρου, του τραγουδιού και του χορού και ότι άλλο είναι πρόχειρο. Είναι ένας κόσμος αυτήν την περίοδο που είναι για τα καλά στην πρίζα. Ο δήμος δε του Πειραιά, λέγε με Β.Μιχαλολιάκο, δίνει τα ρέστα του. Ένα πλήθος εκδηλώσεων, ὥσπερ λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν, που πληρώνονται από το ταμείο του δήμου και είναι στην υπηρεσία της προεκλογικής εκστρατείας του δημάρχου. Τόσο καλά. Μάθαμε πως Πειραιώτες έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται στον δήμαρχο φωνάζοντάς του "δήμαρχε σε παρακαλούμε, όχι άλλο κουλτούρα, φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο". Ο δήμαρχος όμως ακάθεκτος. Εξ άλλου είναι τελείως στον κόσμο του, διότι έχει έναν μεγαλύτερο  καημό. Θέλει  να νεκραναστήσει το Ρολόι. Ναι, σοβαρά μιλάμε, δεν κάνουμε πλάκα. Γι'αυτό έχει βγεί στη γύρα και με διάφορες εκδηλώσεις προσπαθεί να μαζέψει χρήμα για το νέο Ρολόι του Πειραιά, ο εστί μεθερμηνευόμενον: Τι του λείπει του ψωριάρη; Φούντa με μαργαριτάρι. Ακούς τον δήμαρχο να μιλάει για το ξαναχτίσιμο του Ρολογιού, και τσιμπιέσαι. Λες είναι δυνατόν να μην έχει καταλάβει αυτός και οι γύρω του, σε τι κατάσταση είμαστε; Ναι, σας πληροφορώ πως είναι. Σε μια χώρα όπου η λογική και η αίσθηση της πραγματικότητας θα ήταν κυρίαρχη στον κόσμο, όποιος έκανε προτάσεις παρόμοιες σαν του Ρολογιού, θα τον έστελναν κατ'ευθείαν να την συζητήσει με παιδιά του δημοτικού ή με τρελούς, μπας και ξεκολλούσε. Δεν ξέρω, αλλά αυτή η φυγή στο μέλλον μέσω του παρελθόντος, αυτή η μεγάλη αδυναμία να οραματιστείς κάτι σύγχρονο, αναγκαίο, κάτι που θα καλύψει βασικές ελλείψεις και θα πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, κι όχι να καμαρώνεις σαν γύφτικο σκεπάρνι λόγω μιας μεγαλομανιακής φούσκας που κανείς δεν την έχει ανάγκη, δε φανερώνει και την απίστευτη κενότητα ενός μέρους του κόσμου της πολιτικής; Για άλλα ξεκίνησα, παρασύρθηκα κι άλλα έγραψα. Συγνώμη.

Λοιπόν, μια από τις καθημερινές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Πειραιά είναι μια αναφορά στο ρεμπέτικο. Την αναφέρουμε διότι είναι δωρεάν και γνωρίζουμε πως υπάρχουν λάτρεις του είδους. Η είδηση λοιπόν, είναι ότι την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22, Μαρτίου όσοι πάνε στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά ( Φίλωνος 29) στις 8.30 μ.μ θα παρακολουθήσουν δωρεάν μια εκδήλωση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο. Πατώντας εδώ    θα σας παρουσιαστεί μια αναλυτική παρουσίαση της εκδήλωσης αυτής που έχει τον τίτλο: "Ο δήμος Πειραιά τιμά το ρεμπέτικο". Καλή σας διασκέδαση!

Παρεπιμπτόντως, μια καλή ιδέα δεν είναι όλοι αυτοί οι δήμαρχοι που λένε πως λατρεύουν το ρεμπέτικο να δώσουν τα ονόματα των πιο γνωστών ρεμπετών και των πρωταγωνιστών του λαϊκού τραγουδιού σε δρόμους της πόλης τους; Μιλάμε για τρεις δήμους βασικά, τη Δραπετσώνα, την Κοκκινιά και τον Πειραιά και την περιοχή των Ταμπούριων. Το έχουμε πεί, αλλά δεν χάνουμε τίποτα να το ξαναπούμε. Αν φερ'ειπείν είμασταν Αμερική, αυτό το απλό και ουσιαστικό, θα το είχαν κάνει τα Αμερικανάκια πριν από 40 χρόνια. Διότι αυτοί δεν έχουν τα κόμπλεξ τα δικά μας και ξέρουν να τιμούν ότι αξίζει.  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 21:24
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση