Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 20:12

Τα Βαλκάνια αυτοπροσώπως στη Στέγη από Τετάρτη 5 Μαρτίου έως Κυριακή 16 Μαρτίου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αυτοί εκεί πάνω στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ευπαθείς στο Βαλκανικό παραμύθι και πιο ζυμωμένοι με το "εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε". Έτσι, αυτό το αφιέρωμα που οργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ( Σταδίου 107-109) θα έσκιζε στη νυφούλα του Θερμαϊκού.

 

Κι ας είναι προχωρημένοι οι συμμετέχοντες στο TRANSITIONS 1. BALKAN*, σ'αυτό το Φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης Βαλκανικής σκηνής. Είναι όμως ταυτόχρονα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες στο χώρο τους και οργισμένοι λόγω κατάστασης.

Εδώ κάτω σ'εμάς, που είμαστε πιο νευρικοί και ελαφρούληδες, αν καταφέρει να μαζέψει κόσμο και κοσμάκη που θα το απολαύσει, είναι διότι οι καλεσμένοι φαίνεται να είναι πολύ καλοί. Μακάρι να βρουν την ανταπόκριση που τους αξίζει. Σε τελική ανάλυση οι Βαλκάνιοι είναι οι γείτονές μας αιώνες τώρα και αξίζει να κοιταχτούμε στα μάτια αυτήν την εποχή που όλοι προσπαθούμε να επουλώσουμε πληγές και να σταθούμε στα πόδια μας.

Πατώντας στα χρωματιστά κουτάκια θα σας παρουσιάζονται αναλυτικές πληροφορίες για κάθε παράσταση.

 

Το πρόγραμμα ανά ημέρα

Τετάρτη, 5/3Εκπαιδευτικό δείπνο  και   Θέατρο Σλοβένων  

Παρασκευή, 7/3 :  Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς συζητά για το ινστιτούτο και τη μέθοδό της  και  Περφόρμανς και χάπενιγκ Βαλκάνιων  

Σάββατο, 8/3 Θέατρο Μολδαβία  και Περφόρμανς Σέρβας

Κυριακή, 9/3Σέρβοι μουσικοί και Περφόρμανς Κροάτες

Δευτέρα, 10/3 : Οι τελευταίες μέρες των Τσαουσέσκου, θεάτρο   και  Διάλεξη: από τον τοίχο του Μουσείου στον τοίχο του Facebook  

Τετάρτη, 12/3 Μουσικοί Ρουμάνοι και  Περφόρμανς Σέρβοι

Παρασκευή, 14/3:  Περφόρμανς Σλοβένος  και  Περφόρμανς Βούλγαρος  

Σάββατο, 15/3 Χοροθέατρο Σλοβένικο  και  Πολιτικό Ρουμάνικο Θέατρο  

Κυριακή16/3  Περφόρμανς Σλοβένοι, πολιτική παράσταση   και  Ημερίδα: Η τέχνη συναντά τη θεωρία σε συλλογική δράση  και 

Πάρτι λήξης 

 

* Η Στέγη οργανώνει φέτος ένα νέο "γεωπολιτικό" φεστιβάλ με τίτλο Transitions(Μεταβάσεις), επιχειρώντας να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες απόραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζουνακραία κοινωνικά φαινόμενα. Ειδικότερα, από φέτος και για τρεις καλλιτεχνικές περιόδους, η Στέγη θα εστιάσει την προσοχή της στην ανεξάρτητη και ιδιαίτεραδυναμική καλλιτεχνική σκηνή τριών περιοχών με βαρύνουσα σημασία στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, που αναζητούν νέες μορφές συλλογικής δράσης και αντίδρασης στα σύγχρονα ιδεολογικά αδιέξοδα. Το πρώτο Transitions είναι αφιερωμένο στη δική μας γεωπολιτική περιοχή, τα Βαλκάνια, ενώ στις δύο προσεχείς εκδόσεις θα γνωρίσουμε τις ανεξάρτητες σκηνές της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής Ευρώπης. 


Καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια "ταράζουν" τη διεθνή σκηνή με τις ριζοσπαστικές φόρμες, την ποιητική δύναμη και τον έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα τους, θα μετατρέψουν για εννιά μέρες τη Στέγη σε ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου και κριτικού στοχασμού αποκαλύπτοντάς μας τηνάγνωστη όψη των Βαλκανίων, μακριά από τα τρέχοντα στερεότυπα της Δύσης. Κινούμενοι τολμηρά στα όρια της περφόρμανς, του χορού, του θεάτρου, τωνεικαστικών και της μουσικής, οι καλλιτέχνες του βαλκανικού φεστιβάλ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα χρόνια του "υπαρκτού σοσιαλισμού", έγιναν μάρτυρες της βίας και του χάους της μετα-σοσιαλιστικής περιόδου, για να βιώσουν σήμερα το ναυάγιο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Το πολυσυλλεκτικό αυτό φεστιβάλ αρθρώνεται γύρω από ζητήματα που αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σε σκοτεινές ιστορικές συγκυρίες, όπως είναι η κρίση ταυτότητας, ο εθνικισμός, η μετανάστευση και η επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης μιας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών.


TRANSITIONS 1. BALKANS
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Κάτια Αρφαρά
Καλλιτεχνική επιμέλεια Night of Performances & Invasive Species Dinner:Zvonimir Dobrović
Καλλιτεχνική επιμέλεια μουσικού προγράμματος: Χρήστος Καρράς
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος θεάτρου, χορού και περφόρμανς: Κάτια Αρφαρά
Επιστημονική επιμέλεια ημερίδας: Ana VujanovićBojana CvejićMarta Popivoda(TkH: Walking Theory)
Συντονισμός παράλληλων δράσεων: Μυρτώ Λάβδα
Διεύθυνση παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Τεχνική διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Στο φεστιβάλ Transitions I. Balkans συνεργάζονται οι: 
Νικόλας Παναγιωτόπουλος
Αφροδίτη ΤσιγκόιδαΠαναγιώτης Τρίγκας(Invasive Species Dinner), Αργυρώ Χιώτη (Damned Be the Traitor of His Homeland!Just the Beginning), Πρόδρομος ΤσινικόρηςΓκίγκη Αργυροπούλου(On Trial Together). 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 00:25
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση