Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 15:08

Η ιστορία του Media Lab και η λειτουργία του στη δημοτική βιβλιοθήκη Κερατσινίου Δραπετσώνας

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είτε κάποιος έχει πάει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, είτε όχι, σίγουρα θα έχει ακούσει για το Media Lab. Είναι το “talk of the town”…. Όχι, γράψτε λάθος! Είναι το “talk of the country”! Όλοι έχουν ακούσει για τη μεγάλη δωρεά του ιδρύματος «Σταυρός Νιάρχος» σε βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και την ακόμα μεγαλύτερη δωρεά του

έργου της Εθνικής Βιβλιοθήκης που ετοιμάζεται στο Φάληρο και θα παραδοθεί το 2016.

 

Για το δικό μας Media Lab, μιλήσαμε με την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, την κυρία Μαρία Κορκίδη. Οπότε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

 Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνική Λυρικής Σκηνής και του Πάρκου «Σταύρος Νιάρχος»  στα Δέλτα του Φαλήρου. Πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Ένας απίστευτος και πρωτοποριακός χώρος παγκοσμίως. Έπρεπε, όμως, να υπάρχει από κάτω ένα δίκτυο βιβλιοθηκών, μια βάση που θα αποτελείται από ενεργές βιβλιοθήκες που θα διεξάγουν προγράμματα και δράσεις. Έτσι ξεκίνησε και το Future Library, μια μη κερδοσκοπική εταιρία που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και σκοπό έχει να δικτυώσει όλες τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρες.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας μπήκε στο δίκτυο βιβλιοθηκών του Future Library πριν 2 χρόνια. Μάλιστα, ταυτόχρονα είχαν βγάλει και μια προκήρυξη όπου ζητούσαν  κάποια άτομα που θα στελέχωναν το «Δίκτυο Πρωτοπόρων», όπως το λένε, με βιβλιοθηκονόμους από όλη την Ελλάδα. Έκανα αίτηση και με δεχτήκαν το 2012.  

Πριν τη δημιουργία του Media Lab, η κεντρική βιβλιοθήκη, μαζί με τα παραρτήματα της Δραπετσώνας και της Ευγένειας, έπαιρνε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις και τις καλοκαιρινές εκστρατείες του Future Library, από αυτή του 2011 με 25 εκδηλώσεις, του 2012 με 50 εκδηλώσεις κ.ο.κ. Το προσωπικό των βιβλιοθηκών λάμβανε και την κατάλληλη εκπαίδευση μέσα από σεμινάρια με εκπαιδευτές που διοργάνωνε το ίδιο το Future Library.

Για τη δημιουργία του Media Lab έπρεπε να πληρούμε κάποιες προϋποθέσεις, όπως επάρκεια χώρου και διευρυμένο ωράριο -που τα έχει μόνο η κεντρική βιβλιοθήκη-, μόνιμους και ειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους. Βέβαια, από τις εκστρατείες μας είχαν τεστάρει, γνώριζαν ότι έχουν να κάνουν με εργατικά άτομα που μπορούσαν να συνεννοηθούν.

Τελικά, το πρόγραμμα κατασκευής των Media Labs έγινε πιλοτικά σε 9  βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Στην Αττική, το διαθέτουν 2, η δική μας και της Ηλιούπολης. Γι’ αυτό είναι ευτυχία και τιμή που είμαστε μέσα σε αυτές. Πολλές ακόμα το θέλουν αλλά δεν ξέρω  αν θα συνεχιστεί, είναι θέμα του Future Library. Σίγουρα, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Μήνες πριν τα εγκαίνια, λοιπόν, έγιναν και σεμινάρια στα άτομα που θα στελέχωναν το Media Lab. Aπό την επαφή των βιβλιοθηκονόμων με τη νέα τεχνολογία, το πώς θα προσεγγίσουμε τους νέους, μέχρι τι ενδιαφέρει τη generation Y, τα άτομα 18-34, καθώς εκεί εστιάζει.  Ωστόσο, δεν αποκλείει κανέναν, δεν αφαιρεί από κανέναν το δικαίωμα να έρθει.

Στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2013 έγιναν τα εγκαίνια των 9 Media Labs στις 9 βιβλιοθήκες. Εδώ, το γιορτάσαμε με 15 δράσεις, από εργαστήριο για το στήσιμο και τη μετάδοση μια ιντερνετικής ραδιοφωνικής εκπομπής, μέχρι σύνδεση με τις εγκαταστάσεις του CERN και γιόγκα. Είχαμε πάρει και μια χορηγία από το super market «Σκλαβενίτης», το οποίο πάντα μας στηρίζει, και κάναμε ένα πάρτι. Μας τραγούδησε ένα συγκρότημα από παιδιά του 3ου ΓΕΛ Κερατσινίου, περάσαμε υπέροχα και φύγαμε κατά τη μία το βράδυ!

Γενικά, ο χώρος που θα βρει ο επισκέπτης, θα τον εκπλήξει! Υπάρχει ηχομονωμένο στούντιο ηχογράφησης με επαγγελματικά μηχανήματα για γκρουπ που θέλουν να κάνουν πρόβες ή να ηχογραφήσουν, όπως και χώρος για κλειστή συνάντηση που διατίθενται μετά από συνεννόηση με τη βιβλιοθήκη. Επίσης,  διατίθενται διαδραστικός πίνακας για παρουσιάσεις, σύγχρονοι υπολογιστές, ανοιχτός χώρος με wi-fi κ.α. Το περιβάλλον είναι φιλικό, ενώ, ακόμα και τα έπιπλα μεταφέρονται για να μπορεί να τα προσαρμόσει κάποιος ανάλογα με τις ανάγκες του. Όλα αυτά παρέχονται δωρεάν!

Όσοι ανεβαίνουν πάνω, μικροί και μεγάλοι, κοιτάνε με δέος. Ούτως ή άλλως, η κεντρική βιβλιοθήκη είναι πολύ ευχάριστος και φωτεινός χώρος. Όμως, τους κάνουν εντύπωση οι υπολογιστές και τα συστήματα νέας τεχνολογίας, τους εκπλήσσει πόσο φιλικός και χαλαρός είναι ο χώρος, το νεανικό στυλ και ύφος του. Λίγο, ίσως, τους ξενίζει  ότι μια βιβλιοθήκη μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα μετρίσιμα στοιχεία επισκεψιμότητας, γιατί είναι νωρίς, μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος έρχεται και τους αρέσει πάρα πολύ. Μάλιστα, θέλουν όλες οι εκδηλώσεις να γίνονται μέσα.

Ακόμη και για το δήμο ήταν μεγάλη χαρά αυτή η επένδυση, χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν θα το αφήσει στην τύχη του, εκείνος έχει αναλάβει το ζήτημα της συντήρησης.  Πάντα θα υπάρχει υποστήριξη από το ίδρυμα αλλά πρέπει να σταθούμε κι εμείς στα πόδια μας, να υπάρχουν προτεραιότητες, και μια από αυτές πρέπει να είναι και η συντήρηση του Media Lab.

Ευθύνη της βιβλιοθήκης είναι να λειτουργεί και να κινεί δημιουργικά το χώρο με προγράμματα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι εθελοντές μας. Τώρα, π.χ., τρέχει ένα εργαστήρι δημιουργίας ταινιών μικρού μήκους με τον κύριο Παναγιώτη Γούμπουρο. Επιπλέον, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διττοί Λόγοι», ετοιμάζουμε εργαστήρια ρητορικής με 2 συναντήσεις, όπου παίρνουν μέρος νέοι από σχολεία.

Ένας μακροπρόθεσμος στόχος των βιβλιοθηκών είναι τα παιδιά, και όσοι άλλοι έρθουν, να αποκτήσουν επαφή με τα βιβλία και την νέα τεχνολογία, γιατί πέρα  από το ότι, ως γνωστόν, γίνονται εξυπνότερα και έχουν κρίση, αποκτούν μια άλλη κουλτούρα. Αυτό, όμως, η αλλαγή νοοτροπίας, δεν θα φανεί σε 5 χρόνια αλλά σε 20, δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα γίνει, και αυτή είναι η δική μας δουλειά.

Πρόγραμμα

 

Εργαστήρι πειραματικών ταινιών με τον Παναγιώτη Γούμπουρο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, 17-19:00

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, 17-20:00

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, 11-14:00

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, 11-14:00

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, 17-20:00

 

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, 17-19:00 Αγώνες προπόνησης ρητορικής, με θέμα: «Ακόμη και στη σημερινή εποχή, οι χαρισματικοί ηγέτες, μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα των κοινωνιών», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

 

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014, 17-19:00

Συνάντηση τοπικών φορέων για συζήτηση και συντονισμό γύρω από την «Πράσινη Δράση» με τη συνεργασία της WWFστη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

 


 

 

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014, 20:00

Παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» με το έργο

"Ντον Τζοβάννι" του Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ,

στο Πολιτιστικό Κέντρο "Αντώνης Σαμαράκης".

 

 

 

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, 17-19:00

Αγώνες ρητορικής με θέμα «Σε καιρούς κρίσης οι νέοι πρέπει να μεταναστεύουν». Αμέσως μετά, προβολή πειραματικών ταινιών του κινηματογραφικού εργαστηρίου. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, 11-13:00

Καταγραφή πράσινων χώρων στο Κερατσίνι. Η Βιβλιοθήκη υιοθετεί ένα πάρκο της περιοχής. Σημείο συνάντησης για την αφετηρία της δράσης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014, 12:00

Καλλιτέχνες διαβάζουν αποσπάσματα από τα αγαπημένα τους βιβλία, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Εμμανουήλ Μπενάκη 70, Κερατσίνι

Πολιτιστικό Ίδρυμα Αντώνης Σαμαράκης: Μ. Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Κερατσίνι

Πληροφορίες: τηλ.: 210-4312182, 210-4003116

Πηγή φωτογραφιών : https://www.facebook.com/keratsinilibrary?fref=ts

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 21:40
Φρόσω Βοργιά

Σκοτεινή μέρα - Ολόφωτη νύκτα

Σχόλια   

0 # Αγγελική Φωτοπούλου 18-01-2014 12:30
Υπέροχη και ιδιαίτερα ελπίδοφόρα δουλειά. Αισιόδοξη. Δείχνει τον άλλο δρόμο από την μιζέρια, την γκρίνια και δείχνει διεξόδους. να στε καλά.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση