Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 08:37

Αν δεν έχετε ακούσει τίποτα και ποτέ κάτι για την ενσυναίσθηση...

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

δεν φταίτε εσείς, ούτε φυσικά και η ενσυναίσθηση. Να σκεφτείτε πως αυτήν την λέξη δεν την έχει ούτε ο Μπαμπινιώτης. Εμάς, από όταν την πρωτοακούσαμε, μας φάνηκε ωραία λέξη και φανταστήκαμε πως θα σημαίνει και κάτι το δυνατό και όμορφο. Το μυαλό μας πήγε αυτόματα στην συναίσθηση και μετά στην συμπάθεια.

 

Αναρωτηθήκαμε όμως, μα καλά αφού υπήρχαν αυτές οι δύο λέξεις, τι νόημα έχει να φτιαχτεί μια τρίτη που δεν σημαίνει κάτι διαφορετικό; Πολύ αργότερα το ψάξαμε λίγο. Ενσυναίσθηση βρήκαμε απ'εδώ, ενσυναίσθηση και από εκεί, empathy είναι στ'αγγλικά και με τα πολλά καταλήξαμε πως δεν σημαίνει ακριβώς συμπάθεια ή συναίσθηση. Κοντά είναι, αλλά κάτι άλλο σημαίνει. Ή μάλλον κάτι άλλα σημαίνει. Διότι η λέξη αυτή έχει πολλές ερμηνείες. Η ενσυναίσθηση είναι μία δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος και κυκλοφορούν καμιά δεκαπενταριά ορισμοί γι'αυτήν τη δυνατότητα. Πάνω κάτω αυτό που λένε ότι η ενσυναίσθηση είναι εν δράσει όταν σε κάνει να νιώσεις τον άλλον με έναν αγαπητικό τρόπο.

Τι έχουμε τώρα εδώ; Μία παρουσίαση αρκετά αναλυτική και επιστημονική της ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ που απαρτίζεται από διάφορα άρθρα που γράφτηκαν σε διάφορα έντυπα κι αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα "Ο άνθρωπος του μη..". Αν πιστεύετε πως έχετε ψυχολογικές ανησυχίες τότε πατήστε  εδώ  και θα φανεί.

Έχουμε επίσης κι ένα τρίλεπτο βιντεάκι που με τον χιουμοριστικό τρόπο των κινούμενων σχεδίων προσπαθεί να μας εξηγήσει τι είναι η ενσυναίσθηση. Συνοδεύεται από ένα κείμενο που κι αυτό με απλά λόγια προσπαθεί για το ίδιο πράγμα. Όλα καλά φαίνονται. Αλλά επειδή η ενσυναίσθηση πέρα από τις χειρονομίες και τα βλέμματα εκδηλώνεται και με λόγια, είναι πολύ εύκολο κάποιος, καλοπροαίρετα φυσικά, να χρησιμοποιεί φράσεις που φανερώνουν ενσυναίσθηση, δίχως να ανταποκρίνονται σε αυτά που νιώθει. Αυτό όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα της γλώσσας. Αυτής που και δεν μπορεί να εκφράσει όλα όσα παίζουν μέσα μας, αλλά και μας δίνει τη δυνατότητα να λέμε πράγματα που δεν έχουν αντίκρυσμα μέσα μας. Είναι θέμα αυτογνωσίας και κοινωνικής εμπειρίας να διαπιστωθούν τέτοιες ασυμφωνίες και αν ενδιαφέρουν τον "ασθενή" να ψάξει τις αιτίες και τις θεραπείες. Το δεύτερο αυτόν σύνδεσμο τον ανάρτησε στο fb η Τατιάνα και είναι από την ιστοσελίδα toportal. Πατώντας  εδώ θα σας παρουσιαστεί η σελίδα του toportal.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 14:20
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Αγγελική Φωτοπούλου 24-12-2013 09:42
Η ενσυναίσθηση είναι μια ευτυχής απόδοση του αγγλικού όρου empathy που προέρχεται βέβαια από το αρχαιοελληνικό "εμπάθεια" χωρίς όμως να έχει καμια εννοιολογική σχέση με την σημερινή σημασία της λέξης. "Το να κατέχεται κανείς από πάθος εχθρικόν" ορίζει ο Βοσταντζόγλου την εμπάθεια και η ενσυναίσθηση, όρος πια της ψυχολογίας, "παθος εχθρικόν" δεν είναι. Ήδη το "εν" στην αρχή αφήνει να φανεί κάτι, η γνωστική, συναισθηματική εν-διάθετη αντίληψη του πώς νοιώθει, τι καταταλαβαίνει, τι προσλαμβάνει ο άλλος. Aυτό έχει πάντα μια χροιά ενδιαφέροντος, γιατί δεν δίνεις προσοχή στον άλλο όταν δεν σ'ενδιαφέρει με κάποιο τρόπο άρα δικιο έχεις Λάκη ορίζοντας την ενσυναίσθηση "όταν σε κάνει να νιώσεις τον άλλον με έναν αγαπητικό τρόπο" μόνο που μπορεί να μην είναι και αγαπητικός ο τρόπος. Πάντως το ταξείδι των λέξεων και η διαπλοκή των εννοιών δεν είναι φοβερoύ ενδιαφέροντος;
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση