Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 05:27

Αιθαλομίχλη - Πετρέλαιο, σημειώσατε Χι, αφού και τα δύο εξίσου μας βλάπτουν ισχυρίζεται η Greenpeace

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ΥΠΕΚΑ, υπουργείο περιβάλλοντος ( που ο θεός να το κάνει τέτοιο ), ετοίμασε κάποια μέτρα για την αντιμετώπισή της αιθαλομίχλης - η smog του Λονδίνου το '50 - στις μεγάλες πόλεις. Για όσους δεν το γνωρίζουν ακόμα, τους πληροφορούμε πως η αιθαλομίχλη είναι αποτέλεσμα της χρήσης των τζακιών. Ανάβεις τζάκι για να ζεστάνεις το κοκαλάκι σου;

 

Θα το ζεστάνεις, αλλά ταυτόχρονα θα μολύνεις την ατμόσφαιρα, συνεισφέροντας έτσι στο να γίνει πιο ανθυγιεινή και για σένα και για όλους. Δεν πεθαίνεις από το κρύο, αλλά προκαλείς αναπνευστικά προβλήματα και υποβαθμίζεις την υγεία όλων μας, αργά, σταθερά και εις βάθος. Ανάμεσα στο ζεσταίνομαι τώρα που κρυώνω και στο υποσκάπτω την υγεία μου λίγο λίγο, γιατί άραγε σχεδόν όλοι οι εν Ελλάδι πολίτες θα επιλέξουμε την πρώτη επιλογή; Διότι ευτυχώς το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δουλεύει πάντα με γνώμονα το εδώ και τώρα. Αλλά αφού αυτό είναι το χούι μας, γιατί δεν έχουμε τη μαγκιά του homo sapiens να άρουμε το δίλημμα, προτείνοντας ή επινοώντας μια τρίτη λύση;

Από την άλλη μεριά, ανάμεσα στο να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΚΑ το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, ως πρόβλημα έλλειψης ενημέρωσης του κόσμου ή ως συνέπειας της οικονομικής αδυναμίας μεγάλου μέρους του κοινού να έχει πρόσβαση σε λιγότερες ρυπογόνες πηγές θέρμανσης, γιατί είμαστε σίγουροι πως το υπουργείο θα επιλέξει την πρώτη εκδοχή; Εδώ ας σημειώσουμε ότι όλες οι αστικές εξουσίες δεν πολιτεύονται με τον ίδιο τρόπο. Κάποιες προτιμούν να αναμετριώνται με τις δυσκολίες του αληθινού προβλήματος, παρά να βολεύονται με τα  ανίσχυρα μέτρα ενός δευτερεύοντος προβήματος που υποκαθιστά το πραγματικό.

Στη λογική λοιπόν του δευτερεύοντος που χαρακτηρίζει τη δικιά μας εξουσίας, το υπουργείο έχει ετοιμάσει μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του κατά τη γνώμη της προβλήματος της αιθαλομίχλης. Το μενού αυτών των μέτρων περιλαμβάνει κλιμακούμενα, συστάσεις στο κοινό, περιορισμούς εκπομπής βιομηχανικών ρύπων, απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και τη δυνατότητα διακοπής λειτουργίας όλων των σχολείων. Ούαου. Τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας. Ποιος δεν είναι βέβαιος πως τα παιδιά αν μάθουνε αυτό το μέτρο, θα ταΐζουν ολημερίς κι ολονυχτίς με κατάλληλα ή ακατάλληλα ξύλα τα τζάκια τους, ακόμα και κρυφά από τους μεγάλους;

Σε όλα αυτά που διαδίδει το υπουργείο για το τρίπτυχο τζάκια – αιθαλομίχλη – ανθυγιεινή ατμόσφαιρα, η Greenpeace έχει κάποιες ενστάσεις. Ας τις διαβάσουμε.

Η πιο βασική αιτία της ενεργειακής φτώχειας μας κατά την Greenpeace είναι τα σπίτια μας, που έτσι όπως κατασκευάστηκαν δεν μπορούν να προσφέρουν οικονομική θέρμανση. Επί δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις απέφευγαν να θέτουν σωστές ενεργειακές προδιαγραφές στις κατασκευές κατοικιών, πράγμα που είχε ως συνέπεια τα σπίτια μας να απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας για να ζεσταθούν. Ένα το κρατούμενο, λέει η Greenpeace.

Από την άλλη, δεν είναι ανήθικο να ζητάς ως κράτος από τον φτωχό τον κόσμο, να μειώνει το χρόνο λειτουργίας των τζακιών τις πολύ κρύες μέρες, χωρίς να του εξασφαλίζεις εναλλακτικές και υγιεινές λύσεις; Είναι απαντάει η Greenpeace και δύο τα κρατούμενα.

Το κράτος μας κι επειδή η αιθαλομίχλη φαίνεται, αποφάσισε να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή της. Άμα δεν φαινόταν και δεν μύριζε, πόσοι νομίζουν πως το κράτος μας θα έπαιρνε κάποια μέτρα; Αρκετοί απαντώ εγώ. Είναι όλοι αυτοί πάνω στους οποίους στηρίζεται το κράτος και δεν έχει πάρει μέτρα για την μόλυνση από την καύση πετρελαίου, που τα αποτελέσματα αυτής της καύσης ούτε φαίνονται ούτε μυρίζουν. Παρόλα αυτά υπάρχουν. Είναι ρύποι από μικροσωματίδια και είναι πιο μικρά από της αιθαλομίχλης. Αυτό σημαίνει πως εισέρχονται πιο βαθιά στους πνεύμονες όλων μας. Τα μικροσωματίδια αυτά, πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα συμπεριέλαβε στη λίστα του με τις καρκινογόνες ουσίες, δίνοντας έμφαση στους ρύπους που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα σ’αυτούς που έχουν να κάνουν από τις μεταφορές, τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή. Τρία τα κρατούμενα λέει η Greenpeace, και το λουρί της μάνας προσθέτουμε εμείς.

Και πόσο πάει το μαλλί; Έχουμε μία αύξηση 300εκ. το χρόνο, που πάνε σε επιδόματα θέρμανσης. Πρόκειται για λεφτά των φορολογουμένων που στην ουσία μ’αυτά πληρώνουμε εισαγωγές πετρελαίου Από την άλλη η γραμμή κυβέρνησης και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει διακοπεί. Γι’αυτό το κράτος μας συνεχίζει απτόητο να προωθεί εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το λιγνίτη και το μαζούτ. Τα χρήματα που δαπανώνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και αυτά που διατίθονται για να αναπαράγουν ένα καθυστερημένο τρόπο παρααγωγής ενέργειας και τον μηχανισμό που τον υποστηρίζει, είναι ανυπολόγιστα. Καλά το καταλάβατε, τέσσερα τα κρατούμενα, μετράει η θλιμμένη Greenpeace

Πιστεύω πως πολλοί θα έχουν ακούσει για την περίφημη αιθαλομίχλη του Πεκίνου, που μπροστά της η δικιά μας είναι ένα τίποτα. Οι Κινέζοι όμως, που είναι πρακτικοί άνθρωποι και στοιχείο του πολιτισμού τους είναι η κατά μέτωπο επίθεση στα προβλήματα κι όχι οι υπεκφυγές και τα λόγια τα μεγάλα, αποφάσισαν μέχρι το 2017 να μειώσουν τους ρύπους της πρωτεύουσάς τους κατά 25%. Πως; Θα περιορίσουν τα ορυκτά καύσιμα στη θέρμανση, στην μετακίνηση και στην ηλεκτροπαραγωγή, δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για μέτρα που μελετήθηκαν και συζητήθηκαν για καιρό και από κάθε πλευρά. Οι ιθύνοντες αυτού του κράτους, με τις πολλές αποκρουστικές πλευρές του, ισχυρίζονται πως τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν επενδύσεις, θα εκσυγχρονίσουν την οικονομία, θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και θα ενισχύσουν το εισόδημα των πολιτών. Πέντε σ’ένα και πέντε τα κρατούμενα σημειώνει η Greenreace. Και συμπληρώνω εγώ, πως ακόμα και αυτά να μην είναι ακριβώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είναι αξιοσημείωτα τα παρελκόμενα που επιδιώκουν οι υπεύθυνοι να έχει ο κύριος στόχος τους. Και για να μην το προσπεράσουμε έτσι ανέξοδα. Το σημαντικό είναι ότι έχουν βάλλει στόχο. Οι Κινέζοι, τα μαμούνια.

Αυτό που πιο πολύ απ’όλα τονίζει η Greenpeace, είναι ότι αν η αιθαλομίχλη μας οδηγήσει στη λύση του πετρελαίου, θα έχουμε χάσει ακόμα μια σημαντική ευκαιρία για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ενεργειακές μας επιλογές. Προς το καλύτερο όλων των Ελλήνων.

Προσωπικά θεωρώ πως είναι ακόμα μεγαλύτερο κακό για τη χώρα, που οι περισσότερι πολίτες απ'αυτούς που μαθαίνουν τις θέσεις των οικολογικών κινήσεων, εμπιστευόμαστε πιο πολύ αυτές για θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την κυβέρνηση, τις εξαγγελίες της και τα μέτρα τύπου "ασπιρίνης" που προτείνει. Νομίζω ότι τα επιχειρήματα αυτών των οργανώσεων είναι καλύτερα, όχι μόνο διότι οι άνθρωποι το ψάχνουν πολύ έχοντας ως βάση την οικολογία, αλλά και διότι δίνουν την αίσθηση πως πάνω απ’όλα νοιάζονται για τον πολίτη, δηλαδή για τον ταλαιπωρημένο κάτοικο αυτής της αξιοθρήνητης χώρας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014 08:20
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση