Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 01:21

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι δικαίωμα των γυναικών η επιλογή αντισύλληψης και άμβλωσης.

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αν δεν είσαι γυναίκα, πες ότι είσαι. Κι αν δεν είσαι έγκυος, ας πούμε ότι είσαι. Αν τώρα είσαι έγκυος γιατί ελεύθερα το επέλεξες ουδέν πρόβλημα, εκτός κι αν κινδυνεύει η ζωή σου. Στην περίπτωση αυτή όπως και στην περίπτωση που δεν επιθυμείς, για χι προσωπικούς λόγους, να γεννήσεις το παιδί, δεν θεωρείς πως είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου να αποφασίζεις εσύ και μόνο εσύ για το αν τελικά θα κρατήσεις το παιδί ή αν θα κάνεις άμβλωση; 

 

 

 

Όπως και δικαίωμά σου δε θεωρείς ότι είναι να επιλέγεις την αντισύλληψη που επιθυμείς; Σ'αυτήν την προβληματική γνωρίζεις πως υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες όπου η άμβλωση θεωρείται παράνομη ακόμα κι αν το έμβρυο είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας; Αυτές φυσικά είναι οι ακραίες περιπτώσεις, αλλά σε τρεις χώρες της Ε.Ε - Ιρλανδία, Πολωνία και Μάλτα - αυτό ισχύει. 

 

Το θέμα είναι αν ανήκει στα ανθρώπινα δικαιώματα η δυνατότητα να επιλέγουν οι γυναίκες την αντισύλληψη που επιθυμούν καθώς και το αν θα κάνουν άμβλωση σε ασφαλείς συνθήκες, κατόπιν αιτησής τους. Χθές λοιπόν, που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, 334 συντηρητικοί ευρωβουλευτές ψήφισαν όχι στην πρόταση της Πορτογαλίδας σοσιαλίστριας Εντίν Εστρέλα και 327 ψήφισαν ναι. Με λίγα λόγια, η πρόταση αυτή που δεν πέρασε, έλεγε πως η δυνατότητα επιλογής για τη χρήση αντισύλληψης και άμβλωσης κατόπιν αίτησης της εγκύου, είναι δικαίωμα των γυναικών και ως εκ τούτου θα πρέπει να ισχύει ως ανθρώπινο δικαίωμα σε όλες τις χώρες/μέλη της Ε.Ε Οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές πρότειναν μία εναλλακτική πρόταση σύμφωνα με την οποία το θέμα της αντισύλληψης και των αμβλώσεων επαφίεται στα κράτη/μέλη. Κι εγώ θα υποστήριζα να αφεθεί στα κράτη μέλη αν δεν είχα την άποψη πως πρόκειται για δικαίωμα. Στο ψήφισμα της Πορτογαλίδας ευρωβουλευτίνας γινόταν σαφής αναφορά ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η έκτρωση να προβάλλεται ως μέθοδος οικογενειακού προγραμματισμού. Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να δοθεί προσοχή όχι μόνο στη διακοπή των ανεπιθύμητων κυήσεων αλλά επίσης και κυρίως στην πρόληψή τους. Σε όλες τις κοινωνίες και σε όλους τους χρόνους δεν είναι αναμενόμενο μία ανεπιθύμητη κύηση να έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιδράσεις σε μάνα και παιδί; Αυτό γιατί για δεν είναι για όλους τους ανθρώπους το ισχυρότερο επιχείρημα που θα καθιστά δικαίωμα της εγκύου την λύση της άμβλωσης; 

Μαζί με το ψήφισμα υπήρχε και μία έρευνα της οποίας τα στοιχεία ήταν παρμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα μ'αυτόν 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τη γένναΕκτιμάται επίσης ότι πέντε εκατομμύρια νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών και δύο εκατομμύρια έφηβοι μεταξύ 10 και 19 ετών ζουν με τον ιό HIV. H πρόσβαση δε στην ασφαλή έκτρωση απαγορεύεται εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις σε τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε (Ιρλανδία, Μάλτα και Πολωνία), ενώ σε αρκετά κράτη-μέλη η έκτρωση είναι νόμιμη αλλά καθίσταται ολοένα δυσκολότερη η πρόσβαση σε αυτήν λόγω πρακτικών εμποδίων, όπως η κατάχρηση της αντίρρησης συνείδησης. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία όπου σχεδόν το 70% των γυναικολόγων και το 40% των αναισθησιολόγων προβάλλουν λόγους αντίρρησης συνείδησης για να μην παράσχουν υπηρεσίες έκτρωσης.

Όσο για την μητρική θνησιμότητα εξακολουθεί να είναι ανησυχητική σε ορισμένα κράτη μέλη, ενώ οι εκτρώσεις που πραγματοποιούνται υπό επισφαλείς συνθήκες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Είκοσι κράτη-μέλη επιτρέπουν δια νόμου την έκτρωση κατόπιν αιτήματος. Από τα επτά που απομένουν, τρία κράτη-μέλη (Μεγάλη Βρετανία, Φιλανδία και Κύπρος) προβλέπουν μια ευρεία ερμηνεία των περιορισμών, ενώ σε τρία άλλα κράτη μέλη (Ιρλανδία, Πολωνία, Λουξεμβούργο) η αυστηρή ερμηνεία των περιορισμών και η γενικότερη απροθυμία ή ο φόβος εκτέλεσης εκτρώσεων έχει ως αποτέλεσμα οι νόμιμες εκτρώσεις να συμβαίνουν σπάνια, αν όχι ποτέ. Η Μάλτα απαγορεύει δια νόμου την έκτρωση χωρίς εξαιρέσεις.

Έχω τη βεβαιότητα πως στην Μάλτα αμβλώσεις θα γίνονται, αλλά θα είναι παράνομες και θα κοστίζουν ακριβά. Έτσι συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει ζήτηση κι απαγορεύται η νόμιμη προσφορά. Κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη στις Η.Π.Α με την ποτοαπαγόρευση, όπου τότε ανδρώθηκε η μαφία κι άπλωσε τα πλοκάμια της παντού. Στα χρόνια μας όλοι έχουμε μια ιδέα του τι συμβαίνει με τα ναρκωτικά και πόσο χρήμα και δύναμη έχουν αποκτήσει οι παράνομοι διακινητές του. Ανοίγει παρένθεση. Για πρώτη φορά σε δύο πολιτείες των Η.Π.Α, στο Κολοράντο και στην Ουάσινγκτον και σε μία χώρα, την Ουρουγουάη, οι Αρχές άρχισαν πριν λίγο καιρό να ελέγχουν και να ρυθμίζουν την παραγωγή, πώληση και κατανάλωση μαριχουάνας για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς λόγους. Ίσως αυτή η αλλαγή, αν εξελιχτεί ικανοποιητικά, δρομολογήσει εξελίξεις θετικές για τον δραστικό περιορισμό του συστήματος της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και για τα μέλη των κοινωνιών που αποφάσισαν να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη. Είναι σημαντικές αυτές οι πρωτοβουλίες που πήραν οι τρεις περιοχές όπου τολμούν να δοκιμάσουν μια άλλη αντιμετώπιση του θέματος των ναρκωτικών. Από το πως θα εξελιχτούν τα πράγματα σ'αυτές, θα εξαρτηθεί αν θα γίνουν παραδείγματα προς μίμηση ή προς αποφυγή. Κλείνει η παρένθεση. 

Αυτό που είναι ιδιαίτερο ανησυχητικό σε σχέση με το θέμα των αμβλώσεων, είναι τα όσα συμβαίνουν στις Η.Π.Α. Το θέμα έχει λάβει τις δύο τελευταίες δεκαετίες διαστάσεις που ξεπερνούν τα όρια του και στην οξεία αντιπαράθεση μπλέκονται τα μύρια όσα. Ας υποθέσουμε ότι ένας δικός μας Νεφερίμ δήλωνε ότι: "οι γυναίκες που βιάζονται με κάτι που λέγεται κανονικός βιασμός με κάποιον θεϊκό τρόπο έχουν βιολογικές άμυνες στο σπέρμα του βιαστή και δεν μένουν έγκυες". Ε, το αναμενόμενο δεν θα ήταν να κάνουμε πλάκα με αυτήν την προσέγγιση του θέματος του βιασμού και τάχιστα να πηγαίναμε παρακάτω; Στην Αμερική όμως, αυτό το δήλωσε δημόσια ο εκλεγμένος γερουσιαστής Τόντ Έικιν, ο οποίος ανήκει στο κίνημα του Τσαγιού, μια υπερσυντηρηική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στη θέση της λέξης θεϊκό υπήρχε η λέξη μαγικό. Το πόσο ακραία κινούνται στην Αμερική στο θέμα αυτό, φαίνεται από το γεγονός που αυτή η άποψη του γερουσιαστή δεν πέρασε στο ντούκου, αλλά συζητήθηκε ευρέως και στα σοβαρά.

Φαίνεται όμως πως οι αμβλώσεις είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούν να το δεχτούν σχεδόν όλα τα κράτη της λατινικής Αμερικής, όπου η κυρίαρχη θρησκεία είναι ο καθολικισμός. Οι χώρες στις οποίες επιτρέπονται οι αμβλώσεις είναι η Κούβα, η Γουιάνα, η Ουρουγουάη και υπό σαφείς προϋποθέσεις η Βραζιλία και η πόλη του Μεξικού. Πολύ πρόσφατα ο ουμανιστής πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορρέα δήλωσε πως αν η Βουλή αποποινικοποιήσει τις εκτρώσεις τότε αυτός θα παραιτηθεί. Εξ άλλου, τόνισε ο δημοφιλής αριστερός και καθολικός πρόεδρος, επιμένοντας στην άρνησή του, πως το Σύνταγμα λέει ότι πρέπει να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της σύλληψής της. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστιάζει η θέση της άρνησης στις αμβλώσεις. Το έμβρυο θεωρείται ότι έχει ψυχή και οι αμβλώσεις στην ουσία είναι δολοφονίες.

Νομίζουμε πως θα είχε ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον αν μαθαίναμε πόσοι άντρες και πόσες γυναίκες ψήφισαν ναι και όχι στην ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Το λέμε αυτό διότι με ένα τρόπο σχετίζεται με μια ιδέα που κυκλοφορεί στις χώρες της δύσης και που υποστηρίζει ότι για θέματα που αφορούν τις γυναίκες, θα πρέπει να ψηφίζουν μόνο γυναίκες. Πάντως, εμείς που θέλουμε οι συνάνθρωποί μας να μην φορτώνονται προβλήματα που στην εποχή μας μπορούν άνετα να λυθούν και έτσι να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να χαίρονται τη ζωή τους, θα ψηφίζαμε ναι στην ψηφοφορία για το δικαίωμα επιλογής των γυναικών σχετικά με την αντισύλληψη και την άμβλωση.   

Στοιχεία που χρησιμοποίησαμε σ'αυτό το άρθρο τα πήραμε από το μηνιαίο περιοδικό Unfollow.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 22:26

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση