Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 09:23

Πέντε συνεντεύξεις του ελληνιστή ιστορικού Λουτσιάνο Κάνφορα.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λουτσιάνο Κάνφορα ( Μπάρι, 1942), καθηγητής της κλασσικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάρι. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι μιλάει για την Ιστορία έχοντας ως βάση τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Από τους θεμελιώδεις πολιτισμούς της Ευρώπης, που ο Κάνφορα φαίνεται πως όχι μόνο τον κατέχει καλά αλλά έχει δημιουργήσει και μια δικιά του βερσιόν. Συχνά ο τύπος αναφέρει τον Κάνφορα, ως ο σπουδαίος ελληνιστής Ιστορικός.

 

Έχοντας διαβάσει τα "Η Κριτική της Δημοκρατικής ρητορείας" και "Η δημοκρατία, Ιστορία μιας ιδεολογίας", αναφέρουμε δυο τρία πράγματα που μας άρεσαν. Η Ιστορία που αφηγείται κατάφερε να την κάνει τρισδιάστατη, γι'αυτό, αν εξαιρέσουμε τις περιόδους όπου κατά τη γνώμη μας χάνονταν σε λεπτομέρειες, κατά τα άλλα μας κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο. Το γεωγραφικό του βλέμμα είναι πανοραμικό, έχει ένα ιστορικό βάθος που φτάνει ως τη δικιά μας αρχαιότητα και στο δια ταύτα δίνει έμφαση στις αλληλοεπιδράσεις των χωρών. Αυτό που αναζητεί με ένταση είναι τις συνθήκες και τους όρους που έκαναν τις κοινωνίες να κινηθούν και να πράξουν αυτά που έπραξαν κι όχι άλλα. Είναι ορατό πως όλη αυτή η ζόρικη πνευματική προσπάθεια κατανόησης του παρελθόντος, στοχεύει στο να ανιχνευτούν στον σύγχρονο σύνθετο και πολύριζο κόσμο μας οι προϋποθέσεις και οι εστίες μιας πιθανής επαναστατικής πράξης. Ο Κάνφορα, που πάει παντού μαζί με τις ιστορικές πηγές, δηλώνει αριστερός διανοούμενος και το έργο του, που όπως λένε οι μελετητές του είναι συμπαγές, χαρακτηρίζεται από την ιδεολογία του. Τα πυρά του λοιπόν, στις δυτικές δημοκρατίες είναι αναμενόμενα. Όμως η κριτική του δεν αφήνει στο απυρόβλητο τα κράτη του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. Μόνο που για μένα αυτή δεν ήταν τόσο διεισδυτική και πολύπλευρη όσο η δριμεία κριτική που ασκεί στις χώρες του υπαρκτού καπιταλισμού, όπου με ισχυρά επιχειρήματα κάνει φύλλο και φτερό το δημοκρατικό μοντέλο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Την αναφορά στον ιδιόμορφο Κάνφορα, παρόλο που κάποιος άλλος άνθρωπος θα έπρεπε να την είχε κάνει - ξέρει αυτός - εν πάση περιπτώσει την κάναμε εμείς, διότι χθες (7/12/13), διαβάσαμε μια καλή και λιτή συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου ανάμεσα στα άλλα είπε και το εξής απρόσμενο: " Λάκη μ'ακούς, η συντομία είναι αρετή, Λάκηηη". Ο βασικός λόγος όμως είναι ότι έχουμε ασπαστεί την άποψη που λέει ότι το που θα πάμε ως κοινωνία αυτήν την κρίσιμη εποχή, είναι στενά συνυφασμένο με το ποιοι είμαστε κι από που ερχόμαστε. Γι'αυτό θεωρούμε τη ιστορική γνώση, τουλάχιστον της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, αναγκαία για την αυτογνωσία μας. Σ'αυτό, οι εργασίες του Κάνφορα βοηθούν πολύ, διότι μεριμνά τα γραπτά του να είναι κατανοητά και από αυτούς που δεν έχουν επαρκείς ιστορικές γνώσεις. Στην χθεσινή του συνέντευξη, ένα άλλο σημείο που ξεχωρίσαμε και μας αφορά άμεσα, είναι εκεί που λέει: " Πρέπει οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να βρουν το κουράγιο και να ζητήσουν τη χρήση μιας νέας συμφωνίας σε ότι αφορά τις παραμέτρους του Μάαστριχτ...". Για να τον γνωρίσουν κάπως καλύτερα όσοι ενδιαφερθούν γι'αυτόν κι έχουν χρόνο και διάθεση, βρήκαμε κι άλλες τέσσερις παλαιότερες καλές συνεντεύξεις του. Ελπίζουμε να σας κεντρίσει την περιέργεια.

 Οι 5 συνεντεύξεις 

Εδώ για την 1η συνέντευξη στον Μάσσιμο  Κατσούλο, που δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 17.5.09 με τίτλο "Για την τρισχιλιετή συνέχεια του Ελληνισμού".

Εδώ για την 2η συνέντευξη στον Βασίλη Μουρδουκούτα, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 25.7.10 με τίτλο " Η Δημοκρατία έχει ηττηθεί οριστικά".

Εδώ για την 3η συνέντευξη στον ιστορικό Πέτρο - Ιωσήφ Στανγακνέλλη, που δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 1.4.12 με τίτλο "Η Κρίση και η Δημοκρατία".

Εδώ για την 4η συνέντευξη στον Βασίλη Νέδο, που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 3.6.12 με τίτλο "Αντιμετωπίστε τη Γερμανική δικτατορία".

Εδώ για την 5η συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 7.12.13 με τίτλο " Οι σημερινές δημοκρατίες ανήκουν στους πλούσιους".

 

 Βιβλία του που κυκλοφορούν στα Ελληνικά 

 

(2009) H δημοκρατία, Ιστορία μιας ιδεολογίας, Μεταίχμιο
(2005) Ιούλιος Καίσαρας, Σαββάλας
(2005) Κριτική της δημοκρατικής ρητορείας, Μεταίχμιο
(2003) Εμείς και οι αρχαίοι, Μεταίχμιο
(2002) Ιστορίες ολιγαρχικών, Σαββάλας
(2001) Το μυστήριο Θουκυδίδης, Σαββάλας
(1992) Ελληνισμός, Αλεξάνδρεια
(1989) Η χαμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αλεξάνδρεια
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2007) Μετά το '89, Γαβριηλίδης
(1996) Ο Έλληνας άνθρωπος, Ελληνικά Γράμματα
 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 09:45

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση