Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024 10:34

Θυμαιτάδες: Πρωτοβουλίες που μπορεί ακόμα και τώρα να πάρει η δημοτική αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και των δημοτών

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

koskinas1«Αν δεν είσαι μέρος της λύσης, είσαι μέρος του προβλήματος.»

Leroy Eldridge Cleaver

-Αυτό το ρητό προέρχεται από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960 και συχνά αποδίδεται στον Leroy Eldridge Cleaver (1935-1998), συγγραφέα, πολιτικό ακτιβιστή και πρώιμο ηγέτη του Κόμματος των Μαύρων Πανθηρών.

-Η επονομαζόμενη «Περιβαλλοντική Πολιτική» του δήμου είναι απλά: «Ανύπαρκτη»

-Επι 10 χρόνια δεν σχεδίασαν, δεν οργάνωσαν, δεν ενημέρωσαν, και δε συντόνισαν και τελικά απέτυχαν να δημιουργήσουν το αναγκαίο τοπικό περιβαλλοντικό κίνημα των δημοτών και των φορέων.

-Υπερφίαλες πραξεις «Στιγμιαίας» αντίδρασης, κατά περίπτωση, κυρίως για το «Θεαθήναι» και μόνο στο βαθμό που θα μπορούσαν κα «καπελώσουν» άλλες πρωτοβουλίες. 

 

-Σεχταρισμός, λεγόταν παλιά, και αποτελούσε μέρος της πολιτικης διαστροφής 

αντί-δημοκρατών μορφωμάτων που στοίχισε και στοιχίζει  τις ήττες της προόδου και της ανάπτυξης!

-Για τη διοικηση τους,  η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δικαιοσύνη είναι σαν να μην υπάρχουν. Λες κσι ζουν σε «κενό αέρος» και δεν υπάρχουν φορείς και οργανώσεις, συν Ευρώπη και το Κόσμο που θα μπορούσαν να ζητήσουν στήριξη. Ή, ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην οποία θα μπορούσαν να προσφύγουν, με όμορους δήμους και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

-Εφοσον θεωρείς ότι δεν μπορείς, ή δε θέλεις, ή  φοβάσαι ή απέτυχες, τότε ….

….ΠΑΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ….. 

έτσι απλά και τίμια και κανεις δεν θα σου πει και τίποτα!!!

—————————-

-Περιβαλλοντικές Δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «Οδηγία Soveso”.

ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

(Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία)

 «Ο φορέας των κοινωνικών εταίρων -ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ- για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.»

https://www.elinyae.gr/domi-komboy

-Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης Οδηγία Seveso:

https://www.elinyae.gr/themata-yae/bame

Σε περιοχές όπου λειτουργούν εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών (εύφλεκτες, εκρηκτικές και τοξικές), εάν δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης (ΒΑΜΕ).  

Η επικινδυνότητα μπορεί να σχετίζεται με πυρκαγιά, έκρηξη, διαρροή τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, που μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο το προσωπικό της εγκατάστασης, αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς και το περιβάλλον. Οι άμεσες συνέπειες μπορεί να αντιστοιχούν σε μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας στον πληθυσμό, καταστροφές καλλιεργειών από καύση και επικίνδυνες ουσίες, ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα κ.ά. Σημαντικές μπορεί να είναι και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.

Η σημασία της ασφάλειας γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητες υπογραμμίζεται με βάση τη διεθνή εμπειρία από τέτοιου είδους ατυχήματα, αλλά και από ατυχήματα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα.

Ένα από τα πιο γνωστά ήταν αυτό στην πόλη Σεβέζο της Ιταλίας το 1976, από το οποίο πήρε την ονομασία της και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τα ΒΑΜΕ που σχετίζονται με επικίνδυνες ουσίες. Συνέβη μετά από διαρροή μεγάλης ποσότητας καρκινογόνου, πολύ τοξικής ουσίας που ανήκει στην κατηγορία των διοξινών, είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί και περνάει μέσω της τροφικής αλυσίδας στον οργανισμό. Στις συνέπειες του ατυχήματος περιλαμβάνονται εκτρώσεις για τον φόβο τερατογενέσων, δερματικές παθήσεις, εγκαύματα, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα. Μετά από χρόνια, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά περιστατικά καρκίνου σε κατοίκους της περιοχής πιθανά σχετίζονται με το ατύχημα. Σε πηγές αναφέρεται ότι θανατώθηκαν χιλιάδες ζώα. Επίσης, απαιτήθηκε η απομάκρυνση περισσότερων των 600 ατόμων από την περιοχή.

Ένα από τα σοβαρότερα ΒΑΜΕ που έχουν καταγραφεί διεθνώς είναι αυτό που συνέβη στην πόλη Μποπάλ της Ινδίας το 1984 από διαρροή πολύ τοξικής ουσίας σε εργοστάσιο παρασιτοκτόνων. Επίσημες κυβερνητικές πηγές της χώρας αναφέρουν 3.800 θανάτους ενώ 11.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα προβλήματα υγείας. Επίσης, το 1984 συνέβη ένα πολύ σοβαρό ατύχημα σε πόλη του Μεξικού, με εκρήξεις σε εγκαταστάσεις υγραερίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 500 και τον τραυματισμό πάνω από 7000 ανθρώπων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα ατυχήματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, όπως η έκρηξη στην Πετρόλα το 1992 με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 13 και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη εργαζομένων, η πυρκαγιά στην Jet Oil στη Θεσσαλονίκη το 1987, η οποία έκαιγε εφτά ημέρες, απείλησε γειτονικές εγκαταστάσεις και είχε ως αποτέλεσμα την έκλυση τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, το ατύχημα στον προβλήτα φορτοεκφόρτωσης της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη το 1998 με 4 νεκρούς, η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΧΥΜΑ στο Λαύριο το 2006, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή πολύ επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα κ.ά.

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση ΒΑΜΕ σε εγκαταστάσεις που αποθηκεύουν και διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, έχει εφαρμογή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οδηγία Seveso, η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.

-Seveso Inspection Series Tools:

https://minerva.jrc.ec.europa.eu/.../seveso_inspection...

Κοινά κριτήρια επιθεώρησης

Τα κοινά κριτήρια επιθεώρησης (CIC) αποσκοπούν στην ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τεχνικά μέτρα και πρακτικές επιβολής που σχετίζονται με τον έλεγχο μεγάλων κινδύνων και την εφαρμογή της Οδηγίας Seveso II. Τα κριτήρια αναπτύχθηκαν από επιθεωρητές της Seveso για να βοηθήσουν στη διάδοση καλών πρακτικών επιβολής και διαχείρισης κινδύνου για τον έλεγχο μεγάλων βιομηχανικών κινδύνων στην Ευρώπη και αλλού.

-ΟΔΗΓΙΑ 2012/18/EE ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

της 4ης Ιουλίου 2012

για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες και για την τροποποίηση και στη συνέχεια την κατάργηση της οδηγίας 96/82/ΕΚ του Συμβουλίου

https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2012/18/oj?locale=el

-Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει γνώσεις και δεδομένα για την υποστήριξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων της Ευρώπης.

https://www.eea.europa.eu/.../eea.../seveso-ii-directive

-Ποια είναι τα κύρια καθήκοντα του Οργανισμού;

Τα βασικά μας καθήκοντα ορίζονται στον ιδρυτικό κανονισμό της ΕΕ και περιλαμβάνουν:

-Υποστήριξη της ανάπτυξης πολιτικών και βασικών παγκόσμιων διαδικασιών·

παροχή αναλυτικής εμπειρογνωμοσύνης·

παροχή και διατήρηση μιας αποτελεσματικής υποδομής αναφοράς για τις εθνικές και διεθνείς ροές δεδομένων.

-Σε συνεργασία με το δίκτυο συνεργατών μας, Eionet, ενημερώνουμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και το κοινό για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ευρώπη, την κλιματική αλλαγή και ευρύτερα ζητήματα βιωσιμότητας. Η συμμόρφωση και η επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ είναι πέρα ​​από την ευθύνη μας και αποτελούν αποκλειστική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=478608407892366&id=100072296324665&mibextid=WC7FNe&rdid=6qkRa3OdsA7TLVCD 

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση